Tayfun MARO
Siyasal temsil çökerken
25 Mart 2019 Pazartesi

Ekin -oğlum olur- geçenlerde Harari’nin Sapiens’inden bir bölüme, “Hapishane Duvarları”na dikkatimi çekerek şöyle yorum yaptı;

“Türkiye’de AKP islam inancını, CHP Atatürkçülüğü, MHP ve İYİP milliyetçiliği tüketiyor.”

Söyledikleri öyle geçiştirilecek gibi değildi…

Harari’ye göre, öznel bilinçlerin buluştuğu iletişim ağında zuhur eden -özneler arası- hayali düzende, kitlelerin inancı değişirse, özneler arası olgu da değişir veya yok olur; yeni bir hayali düzen oluşur. Duvarlarını yıktığımız hapishanenin yerine yeni bir hapishane inşa ederiz.

İkibinli yıllar boyunca, Türkiye’de üç siyasal hareketin, kendilerini var eden ideolojik zemini nasıl tahrip ettiğine gündelik hayatın her alanında tanık olduk. Üç ideolojiyi yeniden üretemeyen üç siyasal hareket…

Şimdi de, referandumda toplumun sadece yarısının “evet” demesiyle hayat bulan yeni yönetim biçimini izleyen yeni rejim inşasına tanıklık ediyoruz.

Ne ki dayatılan değişimin getirdikleri, değişim ihtiyacını yaratan koşullara karşılık gelmiyor. Yani tükeniş sürüyor…

Türkiye’de siyasal yaşam, Cumhur ittifakı-Millet ittifakı ekseninde yeniden şekilleniyor. Farklı siyasi gruplar bu ikili yapının içinde temsil imkânlarını zorluyor.

Yeni Türkiye’yi inşa eden İktidar grubu ve ana muhalefet, ittifaklar yaparak siyasal temsili ikili yapıyla sınırlıyor.

Meclis’in de büyük ölçüde pasifize edildiği düşünülürse, siyasal temsilin ancak otokrat bir yapıda gerçekleşmesine izin verildiğini söylemek mümkün…

Toplumu devletin kontrolünde tutan hayali düzenin büyük kitle partileri tarafından tüketilmesi, devlet krizini tetikliyor. Muhtemel krizi kontrol altında tutmak arzusu, yönetimin otoriterleşmesine yol açtı. Popülist otoriterlik meşru zemin buluyor.

Otoriter yönetim çare mi?

Kamusal yaşamda ortaya çıkan çöküşün olumsuz etkilerini bastırmak için bir süre çare olabilir ama sürgit mümkün değil;

Değil mi ki yönetim sistemindeki değişim toplumun ancak yarısının rızasını alabildi. %50 ile iktidar olunabilir fakat toplumsal mutabakat sağlamak mümkün değil.

Kurulan ittifaklarda partilerin bir araya geliş koşulları belirsizliğe yol açıyor. Temsil sorunlu hale geldi. Bu nedenle, “Ortak Program” fikri üzerinde durmak lazım; çözüm olabilir.

Kapitalist sistemde sanayi devriminin getirdiği sınıflı toplumun siyasal temsil biçimi yeni sosyolojide karşılık bulmuyor. Fakat yeni sosyolojinin gerektirdiği siyasal yapılar da henüz ortaya çıkmış değil. Türkiye elan değişime direniyor. Yeni toplumda eski siyaset… Bu durum, yirmili, otuzlu yaş gruplarının siyasete dışarıdan bakmasına yol açıyor.

Yavaş yavaş görünür hale gelen yatay toplumu görmezden gelen siyasal partiler, mevcut yapıyı tüketmekle meşguller. Ancak böyle ayakta kalabiliyorlar. Yangından mal kaçıran siyasetçi sadece günü kurtarıyor.

Devletler ve siyasa artık tartışmalıdır. Yaklaşan büyük değişimi konuşmanın zamanı geldi.

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Rahmetliyi nasıl bilirdiniz?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva