Oya DEMİR
Sivil toplum ve kriz
22 Ekim 2020 Perşembe

‘Hepimiz aynı dünyaya bakar ama onu farklı gözlerden görürüz.’  Virginia Woolf 

Bir uçtan diğer uca bütün dünya COVID-19 salgını ile birlikte, birbiri ile bağlantılı ve bağlantısız pek çok alanda mücadele veriyor. İnsanlık bir yanda, tüzel kişiler diğer yanda görülmemiş bir kriz dönemi yaşıyor. 

Kamu ve özel sektör, sivil toplum, yerel yönetimler, hükümetler ekonomi, siyaset, adalet, eğitim vb. farklı konularda var olan sorunlarının yanı sıra pandemi ile ortaya çıkan,  beklenmeyen, öngörülemeyen problemlere çözüm üretmek için çalışıyor…

Belirsiz bir geleceğin karşısında yok sayılamayacak bir gerçek var: Hazırlıksız yakalandı bütün dünya, en büyük kuruluşundan en küçük birimine kadar baştan sona küresel krize hazırlıksız yakalandı… 

Panik, çığ gibi büyüyen sorular, ne yapacağını bilememek, bir şey yapmak istemek ama ne karar verememek; ilk andan itibaren sardı herkesi. Peki, önceden tahmin etmek, hazır olmak mümkün müydü? Kimler ya da hangi kurumlar krize hazır olabilirdi? Önceden tahmin edilemese bile, olabilecek krizlere hazır olmak ne kadar önemli? Kriz yönetimi stratejisi hangi kurumlarda var? Var olan stratejiler nasıl daha fazla iyileştirilebilir? Olmayan kurumlar neler yapmalı? Kriz yönetimine en çok hangi sektörün ihtiyacı var? 

Bitmeyen sorular ve sorunlar…Ve sürecin gösterdikleri, COVID-19 süreci gösterdi ki; kamu ve özel sektör, yerel yönetimler ve hükümetlerin kriz yönetim stratejileri ve buna bağlı prosedürleri olmasına rağmen, milyonlarca kişinin faaliyet gösterdiği ve üçüncü sektör olarak tanımlanan sivil toplum kuruluşları (STK)’nın kriz yönetim prosedürleri yok… 

Kuruluş amaçları gereği pek çok STK olası olumsuz koşullarda doğası gereği hızlıca aksiyon alabilse bile; pandeminin ilk başladığı anda, yasaklar ile birlikte faaliyetlerini gerçekleştiremez hale geldi. Bunun sonucu ise ne yazık ki dezavantajlı pek çok birey ve alanın hayati öneme sahip ihtiyaçlarının karşılanamaması olarak karşımıza çıktı.     

Bu sorun ile karşı karşıya kalan STK’ları ve ihtiyaçlarını süreç içinde yaşayarak gören, doğru analiz eden ve somut bir çözüm sunmak isteyen Sosyal Sorumlulukta Kalite Derneği, Geleceği Paylaş Sivil İnisiyatifi ve Yaşar Üniversitesi  bir araya gelerek Avrupa Birliği Sivil Düşün Programı ‘Bizi Bağlayan Şeyler’ Özel Desteği kapsamında sivil toplumu kriz dönemlerine hazırlamak adına “Kriz Dönemlerinde Sivil Toplum için Örgütlenme Prosedürü” hazırladı. 

Farklı alanlarda faaliyet gösteren STK’ların kendi kurumuna göre geliştirebileceği ve uyarlayabileceği dinamik bir yapıya sahip olan prosedür, herhangi bir kriz anında hızlıca reaksiyon almayı sağlayabilecek bir yol haritası niteliğinde. 

İki bölümden oluşan prosedür ilk bölümünde; Dünya’da ve Türkiye’de kriz dönemlerinde STK’ların örgütlenmesi araştırmasına ve iyi örneklere yer veriyor. 

İkinci bölümde ise STK Kriz Prosedürü tanımları, yapısı, mevzuatlar, kriz dönemi tanımı, kriz etki değer hesabı, hukuki dayanak, kriz dönemlerinde görev dağılımları ve sorumluluklar, krize hazırlık, kriz simülasyonu, eğitimler, ağlar vb. başlıklar yer alıyor.

Açık kaynak olarak yayınlanan prosedürü kendi kurumlarına göre uygulamak, olası krizlere bugünden kurumlarını hazırlamak isteyen STK’lar https://kriz.sskd.org.tr/ adresinden ulaşabilirler. 

Her alandan STK’nun uygulayabileceği, STK’ları olası krizlere hazırlamak, faaliyetlerinin her durumda sürdürülebilirliğini sağlamak konusunda ilk örnek kriz yönetimi prosedürü olan çalışma bu alandaki önemli bir açığı kapatıyor…

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Sevinç Peker 4 Kasım 2020 Çarşamba 08:16

Teşekkürler çok güzel bir konuya değinmişsiniz . Küresel dünyada kriz bitmez aslında... Eğitime yönelik çalışmalar yapan STK’ olan Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği bu dönemde krizi çok iyi yönetti.Burs alan öğrencilerinin eğitimlerini sürdürebilmeleriiçin teknoloji, internet vb desteklerini sağladı

Yorumu oyla      2      3  
Mukaddes Ertuğrul 23 Ekim 2020 Cuma 07:37

Oya hanım çok güzel bir konuya değinmiş Kutluyorum kendisini

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Memleketin birinde insan manzaraları(!)
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Tükeniş!
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Kara kaplı defter!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Nereden nereye?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çanakkale artık barışın merkezidir!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Daha önceleri nerelerdeydiniz?
Kemal ARI
Kemal ARI
'Cehennem savaşı'nda ne yediler ne içtiler?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bölgecilik, mezhepçilik ve inşaatçılık...
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Unutulmazlar...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Boşanan aileler ve çocuklar
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva