Dr. Berna BRIDGE
Şirinler ve dünya düzenine kısa bir bakış
21 Ekim 2021 Perşembe

Çizgi filim ŞİRİNLER çocuklarımın küçükken izlediği ve çok sevdikleri bir diziydi. Bir tek benim çocuklarım değil, tüm çocuklar sevgiyle izliyordu. İyi yürekli Şirinler çok güzel bir dünya düzeninde yaşıyordu. Oysa, geçenlerde gelen bir yazı bu çizgi film dizisine siyasi bir anlam yüklemişti. Bu yazıyı burada sizlerle paylaşıyorum:

“Şirinler dizisi yıllarca Komünizm propagandası yapmakla "suçlanmış" ve Amerika'da bir dönem gösterimi yasaklanmıştır.Bunun nedeni; para olmadan komünal bir yaşam sürmeleri, Şirin babanın Karl Marx'a benzemesi ve kızıl şapka giymesidir.Şirinler köyünde herkes kendi işini yapar ve herkes aynı kıyafeti giyer.

Çizgi filmdeki Şirinlerin düşmanı Gargamel papaz cübbesi giyer ve dini sembolize eder. Altın ve para düşkünüdür (kapitalizm) ve onları yeme (misyonerlik) gibi pek çok gizli unsur bulundurduğu iddia edilmiştir.Şirinler çizgi filminin yaratıcısı Peyo bir sosyalisttir. Peyo, yaptığı çizgifilmle bir mesaj vermek ve emperyalist Amerika'ya karşı bu yolla propaganda yapmak istemiştir.

Şirinler köyünde hiç ibadethane bulunmaz. Kural ve kutsal yoktur. Para kullanılmaz ama herkes kendine gerekli olan şeyleri bedava edinir. Tembel şirin bile hiçbir iş yapmadığı halde bütün şirinlerle aynı standartlarda yaşamaktadır. (Tembellik hakkı) Şirin çileği tarlaları sadece bir şirine ait değildir. Bütün şirinler bu tarlalarda hak sahibidirler. Gargamel'in kedisi azman ise (orjinalindeki adı azrail'dir) ABD'nin peşinden ayrılmayan küçük ülkeleri sembolize eder.

Ayrıca şirinlerin İngilizce yazılımı "SMURF''tur. Bu da "Socialist Men Under Red Flag" yani "Kızıl bayrak altında yaşayan adamlar" anlamına gelir...”

Bu açıklamayı hayli ilginç buldum ama doğruysa da diziyi yapanı tebrik etmek gerekir çünkü gerçekten çok başarılı bir dizi olmuş ve çocuklara sosyalizmi sevdirmiştir. Kapitalist dünyada yaşamak göründüğünden daha zordur. Daha konforlu ve satın alınacak şeyler daha çok olsa bile insanların bu konforlara ulaşması için yarış içinde çok çalışması gerekir ve birilerinin konfor içinde yaşaması için köleleştirilen gruplar vardır. Bunların başında Afrika kıtasında yaşayanlar gelir.

Afrikalı zencilerin köle olarak satılması yani köle ticareti örneğin Liverpool ve Bristol kentlerini zengin yapmıştır. Örneğin ABD ve Güney Amerika ülkelerinde kırbaç altında boğaz tokluğuna çalıştırılan zenciler ise bu ülkeleri zengin etmiştir. Avrupa ve Kuzey Amerika konforlu zenginliklerini bu sömürü düzenine borçludur. Şimdilerde belirli şekillerde, alın teriyle değil, mirasla zenginleşmiş, aydın takılmaya çalışan kişilerde Afrika’ya lüks safari gezileri ve gezi kitapları moda olmuştur, Safari gezilerinin arka planı “Oralara gidecek kadar zenginim” gösterişidir çünkü TV’deki belgeseller gözle görebileceğimizden çok daha kaliteli manzaralar sunarlar.

Dünyaya daha dikkatle ve hassasiyetle baktığımızda gördüğümüz bu manzaralar iç burkultucudur. Bir kişinin gösterişli yaşamı Afrika’da veya başka bir yerde bir başka kişinin eziyet altındaki yaşamına işaret eder ama bu açılar pek dile gelmez. Ben bir yazar olarak Afrika, Asya ve diğer ülkelerin sömürgeleşme tarihini bu günlerde bir kitap şeklindeyayıma hazırlıyor olduğumdan karşıma çıkan bu Şirinler dizi film yorumlamasını sizlerle paylaşmak istedim. Kısa bir zaman sonra kitabımı da parça parça paylaşmak dileğiyle… 

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Selçuk Karakülçe 23 Ekim 2021 Cumartesi 18:16

kitabınızı da okuyabilmek dileğiyle.

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu seçimin neden bunca talibi var?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva