Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Şekerin tadı, kota ve özelleştirme ile nasıl kaçtı?
14 Haziran 2021 Pazartesi

7 Haziran 2021 tarihinde medya haberlerinden Nişasta Bazlı Şeker(NBŞ)’in  kotasının yüzde 100 artırılarak, yüzde 2.5’dan yüzde 5’e çıkarıldığını öğrendik.

Kota ve Özelleştirme

Bilindiği üzere pancar yanında mısır gibi diğer bitkilerden elde edilen şeker benzeri maddeler  Nişasta Bazlı Şeker(NBŞ) olarak adlandırılıyor. Bunların toplam şeker üretimindeki payına Kota diyoruz. NBŞ’nin dışında  bir de kimyasal kökenli tatlandırıcılar var.

AB ülkelerinde kota oranının  % 0-4 oranında değiştiği biliniyor

Dilerseniz Türkiye’deki kotanın  kısa geçmişine  bir bakalım.

Türkiye’de şeker,şeker pancarından üretiliyordu.Bu, ilk defa Kemal Derviş Yasaları ile bozuldu.

Belleklerimizi bir sorgulayalım.  Özelleştirme çalışmalarında Kemal Derviş’i de iyi tanımak gerekiyor. Ecevit Hükümeti tarafından 2001 yılında, Türkiye ekonomisini kurtarmak (!) amacıyla devlet bakanı yapıldı. 15 günde 15 yasayla  pancara ve tütüne kota konuldu, şeker ve tütün fabrikalarının satılması kolaylaştırıldı. Şeker Yasası, Tütün Yasası ve Tuz Yasası gibi yasalar doğrudan tarım ve gıda ile ilgiliydi. Ancak onlarla dolaylı bağlantılı üç yasanın içeriğine de değinmek gerekiyor. Uluslararası Tahkim Yasası ile yabancılık unsurunun bulunduğu kamu hizmetleriyle ilgili imtiyaz şartlaşma ve sözleşmelerinden doğan uyuşmazlıkların uluslararası mahkemelerde taşınabilmesini sağlandı. Ulusal irade emperyalist merkezlere devredildi. İhale Yasası ile kamu ihalelerine yabancılar için konulan sınırlamalar kaldırıldı. Ardından defalarca değiştirilen ihale yasalarıyla devlet delik deşik edildi. İhaleye verilmeyen devlet işi bırakılmadı. Ekonomik ve Sosyal Konsey Yasası ile sendikaları denetleyecek merkez oluşturuldu. Kamunun, işçi, işveren örgütlerinin buluştuğu örgüte, Ekonomik ve Sosyal Konsey adı verildi.

Yıllar sonra eski bakanlardan, üstelik sağ eğilimli Güneş Taner,Derviş hakkında şunları söylüyordu: “Özel bir görevi vardı. Yerli sermayeyi biçerek yabancılara kapıları sonuna kadar açtı. Bankalar ve sigorta şirketleri el değiştirdi”(Bakınız:www.ensonhaber.com/kemal-dervis ve catherina- 40 milyar-dolari-ne yapti)

Ancak yıllar sonra 2014 yılında yapmış olduğu bir söyleşide Kemal Derviş; ‘Bizi Özelleştirmeye Zorladılar’ diye bir itirafta bulunuyor  ve ‘…Daha sonra ABD’ye geldim ve Başkan Bush’un Hazine Bakanı beni çok soğuk karşıladı… Kendisi ‘krediye hiç gerek yok’ dedi. Eğer bilmiyorsanız ‘özelleştirme konusunda size yardımcı olayım. Ama özelleştirirken satacaksınız, piyasa ne verirse o fiyata satacaksınız. Biz bu kadar ucuza satmayız diye bir tutum içine girerseniz o zaman hiçbir şeyi başaramazsınız.’ dediklerini anlatarak aslında kendisine verilen uluslararası görevi örtmeye çalışıyordu(Bakınız:www.egitimajansi.com/haber/kemal-dervisten-itiraflar.)

Özelleştirme şampiyonlarına soralım. Kemal Derviş nerede? Belki kiminiz unutmuş olabilir.

Türkiye’de NBŞ üretimi ,beş firmanın denetiminde. Mısır şurubunun fiyatı, şeker pancarı şekerine göre ton başına 250-300 dolar daha ucuz ve sıvı olarak pazarlanabilmekte. Bu nedenlerle, şekerlemeler, unlu mamuller, reçel, alkollü ve alkolsüz içecekler gibi şekerli gıda sanayinde yaygın olarak kullanılıyor.

NBŞ’lerin tüketimi, AB’nde ve dünyada düşerken Türkiye’de yükseliyor. Türkiye’de kişi başına NBŞ tüketimi 5kg. iken, 27 üyeli AB’de bu miktar 1 kg. civarında.

Nişasta Bazlı Şeker  Tüketimi Sağlığımıza Zarar Veriyor.

  • Türkiye’de mısırdan üretilen  NBŞ,vücutta früktoza dönüşüyor.Fruktoz, insülün direncini olumsuz olarak tetikliyor. Şeker hastalığı ve şişmanlık  yaratıyor.
  • NBŞ, kanserden kalp hastalıklarına ve karaciğer yetmezliğine  neden oluyor.
  • NBŞ, birçok kronik hastalıkları yol açıyor.

Sağlığımıza Korumak İçin Toplumsal Olarak Ne Yapabiliriz?

  • Şekerlemeleri, kek ve pastaları ve reçellerimizi evimizde yapalım.
  •  Bebelerimize bisküvi ,çikulata  ve gazlı içecekleri  almayalım .
  •  TV Reklamlarına  kanmayalım. Örneğin 2016 yıllarda reklamlarda kadınlarda adet öncesi dönemde, hamilelikten önce ya da sonrasında gözlemlenen  gıda intoleransına karşı  çikulata öğütleniyordu. Ünlü oyuncular “İntense Krizi Sonuçta” diyordu.
  •  Canımız baklava  ve helva gibi  tatlıları çektiği zaman mutlaka şeker pancarı şekeri kullanıp kullanmadıklarını kontrol edelim.
  •  Ve  de  çevremizde siyasetçi varsa bu konuda da bir sorgulama yapalım.

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Memleketin birinde insan manzaraları(!)
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Tükeniş!
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Kara kaplı defter!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Nereden nereye?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çanakkale artık barışın merkezidir!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Daha önceleri nerelerdeydiniz?
Kemal ARI
Kemal ARI
'Cehennem savaşı'nda ne yediler ne içtiler?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bölgecilik, mezhepçilik ve inşaatçılık...
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Unutulmazlar...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Boşanan aileler ve çocuklar
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva