Ahmet Aydın AKANSU
Seferihisarlılar yine deniz eylemine hazırlanıyor
20 Ocak 2017 Cuma

7 yıl önce o günü dün gibi hatırlıyorum. Sığacık Körfezi’ne orkinos balık çiftliği kurulmasına izin verilmişti. İzmir, Ege hatta Türkiye’den binlerce insan Sığacık’ta buluşup turkuaz renkli denizde kendilerini denize aratarak “Sığacık Körfezine Kan Bulaştırmayacağız” pankartı açmışlardı. Deniz buz gibi olmasına rağmen tereddüt etmeden turkuaz renkli sulara kendini ilk atan Belediye Başkanı Tunç Soyer oldu. Sonra Seferihisarlı olan ünlü yönetmen Çağan Irmak, arkasından Kavak Yelleri dizisinin ünlü oyuncusu Sarp Apak ve arkasından yüzlerce kişi gibi bende attım kendimi o güzel denize. Etrafımızda onlarca irili ufaklı balıkçı teknesi çember oluşturup denize atlayanlara yüzlerce çevre dostu ile birlikte Kavak Yelleri oyuncuları Pelin Karahan, Aslı Enver, Altan Gördüm, İzmirli Şarkıcı Aslı Güngör, Televizyon oyuncusu İlker Kızmaz, “Orkinos Balık Çiftliği istemiyoruz”, “Atalarımızdan tertemiz aldık, torunlarımıza tertemiz bırakacağız”, “Orkinoslar Yaşasın”, “Deniz bizim ekmek teknemiz kirlettirmeyiz”, “Orkinos balık çiftlikleri denizler için felakettir”, “Sığacık cenneti, cehennem olmasın” sloganları ve pankartları ile destek verdiler. Seferihisarlılar, eylemleri ve hukuk mücadelesi sonucu orkinos balık çiftliğinin yerini değiştirmeyi başarmışlardı.



Aynı yere 8 bin 850 ton kapasiteli çiftlik izni verildi

Yani o muhteşem turkuaz renkli Sığacık Körfezi’ni kirletmekte birileri kararlı. Ancak, başta Belediye Başkanı Tunç Soyer ve Seferihisarlılar da yaptırmamakta kararlı görünüyorlar. Urla Gerence Körfezi’ndeki balık üretim tesisini 9 kat büyütülerek Sığacık Körfezi’ne taşıma projesine Valilikten onay çıkmış. İzmir Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne yapılan yeni proje başvurusu sonrasında ÇED (Çevresel Etki Değerlendirmesi) süreci de tamamlanmış. Hazırlanan proje ve raporlar valilik tarafından yeterli bulunarak nihai olur kararı da verilmiş. Yeni projede firma, yıllık 300 tonluk 3 üretim tesisindeki 900 bin ton olan üretim kapasitesini, yaklaşık 10 kat büyüterek 8 bin 850 bin tona çıkaracak. Projenin taşınmasıyla Gerence Körfezi’ndeki 9 bin 600 metrekaredeki üretim alanı Sığacık Körfezi üzerinde toplam 88 bin 200 metrekareye yükselecek. Taşıma sonrası Levrek ve Çipura türüne ek olarak Sarıağız Balığı da üretime eklenecek.

Tunç Soyer “Kararın iptali için mücadele edeceğiz”
İzmir Valiliği’nden izini çıkan balık çiftliği yıllık 300 tonluk 3 üretim tesisindeki 900 bin ton olan üretim kapasitesini, yaklaşık 10 kat büyüterek 8 bin 850 bin tona çıkaracak. Projenin taşınmasıyla Gerence Körfezi’ndeki 9 bin 600 metrekaredeki üretim alanı Sığacık Körfezi üzerinde toplam 88 bin 200 metrekareye yükselecek. Taşıma sonrası Levrek ve Çipura türüne ek olarak Sarıağız Balığı da üretime eklenecek. Daha önce uzman ve bilirkişi raporlarıyla bu bölgenin balık çiftlikleri için uygun olmayacağını söyleyen ve mahkeme kararıyla orkinos balık çiftliğin yerini değiştirmeyi başardıklarını söyleyen Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, “O zaman söyledik. Yine söyleriz. Gerekirse 100 defa daha söyleriz. Sığacık Körfezi’nin son bakir kalan koyunu bu şekilde heba etmeye çalışmanın mantığını anlayamıyorum. 20 Ocak bu gün bilirkişi incelemesi gerçekleşecek. Yeni baştan başlıyoruz. Hem hukuki olarak hem de sesimizi duyuracağımız protestolarla, bu kararın iptal edilmesi için yine mücadele edeceğiz” diyor. Bende varııımmm…

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva