Nedim ATİLLA
Sahtekârların tehdidi her yerde
17 Şubat 2020 Pazartesi

Umberto Eco, “Halkın kanaatlerinin yarısının, belki de daha fazlasının sahte olanlarca şekillendirildiğini söyleyebilirim. Sahte olan şeyler bizi tehdit ediyor” demişti… Son zamanda ne kadar çok aklıma geliyor ustamızın bu sözü…

Bugün sözü getirip gıdaya bağlayacağım. Çünkü kendilerini “gurme” diye tanıtacak kadar akılsızlardan, asla hiçbir zaman gerçek gıda üretmeyecek olan sahtekârlara kadar geniş bir yelpazesi var bu dünyanın. Gerçek tatbilirler asla kendilerini gurme diye tanıtmazlar, gurme diye kartvizit bastıran salatalıklara da dönüp bakmazlar.

Zaman zaman bu köşede gıda sahteciliklerine dikkat çekiyoruz. Hayli destek de alıyoruz bu yazılarımızla. Türkiye maalesef her şeyde olduğu gibi sahtekârlıkta da dünyadan ayrışıyor.  Bizdeki kurnazlar, iş bitiriciler kolay kolay başka ülkede bulunmaz…

Ama…

2010-2020 yılları arasında dünyanın hemen her ülkesinde yaşanan gıda sahtekarlıkları sektörde büyük bir güven kaybı oluşturmuş durumda. Hafta sonu birçok gazetede kısa haberler şeklinde yer aldı, Uluslararası danışmanlık şirketi KPMG’ninaraştırması. Biraz daha ayrıntılı okudum.

Bu araştırmaya göre dünyada son 10 yılda gıda ürünleriyle ilgili sahtecilik büyük bir artış gösterdi. Dünyanın hemen her ülkesinde her gün birçok tüketici ücretini ödediği gıda ürününün karşılığını alamıyor. Bazı ürünlerin bilinen ve çok tercih edilen markalara benzetilmek için taklitleri yapılıyor, bazı ürünlerin ise maliyetini düşürmek için içine “yabancı veya daha ucuz ürünler” ekleniyor.

Rahmetli Güngör Uras ağabeyimiz sık sık özel sohbetlerimizde de “ithal deniz ürünleri” meselesine girerdi… Araştırmadan öğreniyoruz ki, dünyadaki en büyük sahtekarlık örnekleri deniz mahsullerinde tespit ediliyor. 10 yıl içinde dünyada satışa sunulan deniz mahsullerinin yüzde 30’unda taklit ve tağşiş tespit edildiği ve şaibeli ürün olarak sınıflandırılmış olduğunu öğreniyoruz.

AB ülkelerinde daha taze görünmesi için pembe boya ile renklendirilmiş 227 milyon dolarlık konserve ton balığı satılmış mesela. Rahmetli Güngör Abim öğretmişti, o zaman bu zamandır ağzıma sürmem, “yengeç bacağı” diye satılan o portakal rengi şeyin yengeçle uzak yakın alakası yok. Düpedüz endüstriyel gıda…

Tabii ki Türkiye’deki balık-deniz ürünü terminolojisine sahip olamadıklarından bizim “Pisi” dediğimiz balığa “kızıldil” demişler. New York süpermarketlerinde satılan kızıldil balığı ürünlerinin yüzde 88’inin kızıldil balığı olmadığı saptanmış. Amerika’dır normaldir. New York’ta daha da normaldir…

Anlamadığım ve inanamadığım mevzu iseKanada’daki 177 balık restoranın yüzde 10’unda balıkların sağlığa zararlı bir madde ile boyandığı kayıtlara geçmiş olması. Kanada’yı daha dürüst biliyorum açıkçası… Peynirde de aynı durum var. Pensilvanya’da yüzde 100 gerçek parmesan diye satılan peynir paketinde hiç parmesan bulunmadığı anlaşılmış.

2013’te Avrupa ülkelerinde yaşanan skandalda hamburger etlerinin yüzde 29’unun at etinden oluştuğu ortaya çıkmış.

Avrupa Komisyonu’nun gıda sahteciliğine ilişkin yayımladığı aylık bültenlerinde özellikle İtalya’da 2019’un son çeyreğinde yumurta, zeytinyağı ve şarap gibi ürünlerde yanlış etiketleme ve menşe gizleme vakaları tespit edilmiş.

KPMG Türkiye Özel Kapsamlı İncelemeler ve Ticari Uyuşmazlık Danışmanlığı Şirket Ortağı Oytun Önder, şaibeli ürünlerin gıda sektöründe milyar dolarlık kayıplara sebep olduğunu, tüketiciyi de mağdur ettiğini söyledi.

Oytun Önder, gıda sektörünün teknolojiyi de yanına alarak tüketici güvenini tekrar kazanacak formüller üzerinde çalıştığını söylüyor… Önder şöyle demiş: “Blokzincir tabanlı veri takip sistemleri bu çalışmalardan birisi. Zinciri takip ederek üretimden satışa sunulana kadar ürünün içeriğini izlemek mümkün olacak. Ayrıca geleceğin tüketicileri için dijital çözümler de gündemde.Marketten tavuk alan veya restoranda balık sipariş eden bir tüketici cep telefonundaki bir uygulama ile aldığı ürünün kaynağını, gördüğü işlemleri ve içerisindeki katkı maddelerini öğrenebilecek. Bu uygulamalar, standartlara uygun gıda ürünlerine ulaşmayı kolaylaştıracak ve buna bağlı olarak da taklit ve tağşiş oranları azalacak.Ancak bu tip uygulamaların doğru çalışması ve tüketicinin güvenini kazanacak düzeye gelmesi için zamana ve yatırıma ihtiyacımız var.”

Hep beraber sonuçları göreceğiz inşallah…

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çoban ateşini 'topuklu' yaktı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva