Ahmet Aydın AKANSU
Plastikte 9 milyar saklı
29 Eylül 2016 Perşembe

8 adet plastik şişe geri dönüştürülürse 1 forma elde edilebilir, 1.050 adet geri kazanılmış plastik tepsiden 6 kişilik bir oturma grubu elde edilebilir,  2,5 litrelik bir plastik şişe geri kazanılırsa 6 saatlik elektrik enerjisi tasarrufu sağlanır,  25 adet 2 litrelik içecek şişesi geri kazanılsa bu maddeden bir plastik süveter elde edilebilir,  35 adet 2,5 litrelik kullanılmış pet şişesinden bir uyku tulumu yapılabilir. Plastik ürünlerin geri dönüşümü sayesinde Türkiye'de yılda 10,5 milyar kilovatsaat enerji ve 17 milyar litre su tasarrufu sağlanabilir, karbon salınımını 1 milyar 900 milyon kilogram azaltmak mümkün. 39 belediye ile işbirliği yapılarak 2015 yılına göre yüzde 100 artışla yaklaşık 8 milyon kişinin plastik atığının geri dönüştürülmesi sağlandı. Bu araştırmaları Türk Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV) yaptı. Çevrenin ve doğanın korunmasına yönelik bilinç oluşturdukları için PAGEV yetkililerini kutluyorum. İnsanlar arasında değersiz gibi görülen ve rastgele atılarak doğanın, denizlerin kirlenmesine yol açanlar dilerim bu araştırmadan mesaj çıkarır. Türkiye'de yılda yaklaşık 3 milyon ton plastik ambalaj malzemesi üretildiğini ve bunun için 44,8 milyon kilovatsaat elektrik tüketildiğini belirten Türk Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı Başkanı Yavuz Eroğlu, "Tüm ambalaj atıklarında geri dönüşüm sağlanırsa Türk ekonomisine yılda yaklaşık 3 milyar dolar kazandırılabilir" diyor. 3 milyar dolar 9 milyar lira demektir. Milyonlarca işsizin bulunduğu ülkemiz için önemli bir rakam değil mi?. Yani önemsiz gözüyle bakılan plastikte bir servet yatıyor. 

Greenpeace’ten de plastik uyarısı
“Geçtiğimiz 10 yılda, önceki 100 yılın toplamından daha fazla plastik üretildi ve plastik kirliliği okyanuslar için büyük bir tehdit oluşturuyor. Denizlerin karşı karşıya olduğu bu tehdit karşısında bir şeyler yapmanın zamanı geldi ve atılması gereken adımlardan biri de plastik mikro taneciklerin kullanımını sonlandırmak.
Bir tür mikro-plastik olan “mikro tanecikler” yüz ve vücut temizleme ürünleri, diş macunları, temizlik ürünleri ve deterjanların da dahil olduğu geniş bir ürün yelpazesinde giderek artan bir şekilde kullanılıyor. Bu küçük plastik tanecikler, giderler yoluyla kanalizasyon sistemlerine, oradan da denizlere karışıyor.
Çok küçük boyutlarda olan bu plastik tanecikler filtrelenemiyor ve denizlere karıştığı zaman temizlenemiyor. Avrupa’da kozmetik sektöründe kullanılan mikro tanecikler denizlere her yıl 8627 ton plastik ekliyor olabilir. Ayrıca Yapılan bir araştırma, Avrupa’da kabuklu deniz canlılarını (midye ve istiridye) tüketenlerin yılda 1.800 ila 11.000 mikro-plastik parçası tüketiyor olabileceğini ortaya koydu. Denizlerimiz için büyük tehdit oluşturan bu plastik mikro taneciklerin üretimi ve satışına getirilecek yasaklar, denizlere karışan plastiklerin azaltılmasında çok önemli bir adım olacaktır. Desteğinizi bekliyoruz”. Greenpeace Akdeniz Ofisinin gönderdiği bu önemli duyuruyu sizlerle paylaştım. Daha temiz ve sağlıklı bir dünya için herkesin yapabileceği bir şey var.

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Bornovalı 4 Ekim 2016 Salı 12:38

Bornova'da Belediye okunmuş gazete-kağıt topluyor. Araç belli günlerde belli sokaklardan geçiyor. Diyelim ki Bornova halkı eğitimli. Gelin görün - kaç kişi okuduğu gazeteleri zahmet edip biriktiriyor ? Şehirlerdeki halkımız bile maalesef epey yetersiz. Ayrıca halkı tasarrufa yönlendireceklerine alış verişe sürüklüyorlar.

Yorumu oyla      11      5  
Asil 3 Ekim 2016 Pazartesi 13:33

Anlam veremedim . Hem Çevre yaz hem Plastik...

Yorumu oyla      11      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Statlara sığmayan 23 Nisanları özledik!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İlk Milli Bayramımız!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
CHP ne yaptı, ne yapmalı?
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
CHP'li ıstakozlar iş başında...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva