Fatih YAPAR
Özgener'in listesi!
14 Nisan 2018 Cumartesi

İzmir’in köklü kurumu Ticaret Odası’ndaki seçimlerin kente yansımaları sürüyor.  Başkanlığı neredeyse çeyrek asrı bulan Ekrem Demirtaş komitelerden çıkıp meclis üyesi olmasına rağmen yarıştan çekildiğini açıkladı. Son ana kadar tavrından ve duruşundan taviz vermeyen Demirtaş’ı bu karara zorlayan sebepler (!) elbette ortaya zamanla çıkacaktır. Gerçek olan şu ki artık Demirtaş ve odayla yıllardır özdeşleşen isimler artık yok!

Türkiye Futbol Federasyonu Başkanlığı’ndan Ege İhracatçı Birlikleri Tütün İhracatçıları Birliği Başkanlığı’na kadar birçok görevi yaparak kentin hem siyaset hem de spor camiasında önemli bir yeri olan Mahmut Özgener tek liste ile seçime gitti. Geçtiğimiz hafta başında yapılan komite ve meclis üyelikleri seçimlerinde zaten durum kendisini göstermişti. Demirtaş’ın “bu işin altından kalkarım” minvalinde Efe’lenen tavırları da artık tarih sayfalarına yazılacak.

İzmir’e mal olmuş önemli kurumların tepesinde yer alan isimler kadar yönetim kurulları/ekip arkadaşları da çok önemlidir. Kent kamuoyu şahsı listesine bakarak da değerlendirir.

Başından bu yana AK Parti’nin önümüzdeki yerel seçimlerde Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na aday göstereceği isim olarak lanse edilen Özgener bu süreci çok iyi götürdü. Herkese, net bir şekilde, “başladığım bir işi şimdiye kadar yarım bırakmadım, bırakmayacağım” dedi.

Aslında kenti yerel yönetimler açısından 14 yıldır idare eden CHP’li İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun Özgener’e açıktan bir tavrı, çalışması yoktu. O’nun adına eski İl Başkanı Ali Engin gibi isimler sahada çalışmaları sürdürdü. Belediye başkanlarına gitti, ilçelerden destek istedi. Zaten Engin, hem Demirtaş’ın listesinde yer aldı hem de durumu inkar etmedi.

Peki Aziz Başkan kendisine, “Birlikte çalışmaktan mutlu oluruz. O da bizim belediye başkanımız” diyen Özgener’e neden soğuk bakmıştı?

İşte yukarıda anlattığım en önemli sebep bu işin gerekçesiydi. Demirtaş’ı aslında sevmeyen, onunla daha önce defalarda karşı karşıya gelmiş Kocaoğlu zoraki olarak, gönülsüz bir şekilde Özgener’in karşısında yer aldı.

Çünkü en yakın siyaset arkadaşı eski Milletvekili ve İl Başkanı Alaattin Yüksel’in başını çektiği “Ortak Akıl Grubu” yıllarca odada ekip üyeleriyle birlikte Demirtaş’a karşı savaşmıştı. Bu süreci aslında iyi değerlendiremeyen grup daha meclis üyeleri seçimlerinde yıkıldı. Bir ara grubun oda başkanlığına aday gösterebileceği isim olarak ortalıkta gezen İZSİAD Başkanı Hasan Küçükkurt’un listesinin ciddi fark yemesi örgütlenememenin güzel örneğiydi. Tabi ki simge isimler Salih Özçiftçi, Erkan Güldoğan gibi ekip üyeleri de bu süreçte bir yer edinemedi.

Kamuoyunda ticaret odası seçimlerini AK Parti’nin başarısı olarak görenler var. Kurgu ve çalışma itibariyle ortaya çıkan manzarada göz önünde bulunan isimler buna neden olabilir. Fakat kentin siyasetinde, ticaretinde yer almış hayatı boyunca da AK Parti’ye oy vermemiş kişiler bu süreçte çalıştı. Özgener’in, süreçte büyük emeği olmasına rağmen İzmir Müteahhitler Federasyonu Başkanı Necip Nasır’ı anlaşarak listesine almaması da önemli bir hamle olarak duruyor. Çünkü bu süreci başta Demirtaş olmak üzere birçok isim siyasi noktaya çekmeye çalıştı. En çok da Nasır’a saldırı oldu.

Seçimlere daha bir yıl gibi bir süre var. Özgener çok deneyimli isim. Savaş anında yanında cepheye mermi taşıyan bazı bazı tescilli siyasi isimleri de kısa sürede yanından uzaklaştıracaktır! Asıl bunu yapmadığı sürece kaybeder. Bu arada Kocaoğlu’nun durumuna tekrar dönersek göreceksiniz ki Kocaoğlu, Özgener’le birlikte İzmir için çalışmaktan kaçınmayacaktır.

Liderin kendisi kadar listesinin de önemli olduğunu belirtmiştim. Özgener’in ekibinde İzmirli simge isimler yok değil. Mesela, Ege Genç İşadamları Derneği'nde (EGİAD) eski Başkanı Cemal Elmasoğlu var. Elmasoğlu’nun ablası Betül Elmasoğlu da Ege İş Kadınları Derneği Başkanlığı’nı yürütüyor.

Yine, Ortak Akıl Grubu’nun önemli isimlerinden, Alaattin Yüksel’in gönlünde siyasi olarak Balçova Belediye Başkan Adayı Mehmet Ali Çalkaya’nın yerine düşünebileceği Şenol Aslanoğlu var.  İzmir’in vergi rekortmeni, bünyesinde  Mövenpick Otelleri’ni bulunduran Özkardeş Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Nail Özkardeş’in oğlu Oğuz Özkardeş de listede yer bulan isimlerden.  Ege Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Emre Kızılgüneşler, Özel Güvenlik Hizmetleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Gökhan Arıkan, Dünyanın birçok yerine gelinlik-abiye ihraç ederek İzmir’in adını duyuran Üstün Sposa Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Salkım, İzmir’in markası Mert Optik Sahibi Mert Pala, MHP Konak Belediye Başkan ve Milletvekili Adayı Adil Özyiğit gibi isimler ilk olarak dikkat çekenler arasında yer alıyor. 

Ticaret Odası’nı Ankara’da temsil edecek Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Genel Kurulu Delesi listesinde yılların Demirtaş muhalifi Uluslararası Balkan ve Türk İş Dünyası Derneği (BATÜDER) Genel Başkanı Akın Kazançoğlu, Levent Marina’nın işletmecilerinden Nihat Dirin, EGOD eski Başkanı CHP Bornova eski Meclis Üyesi Mustafa İduğ, Medicalpark Hastanesi Genel Müdürü Veysi Kubba, İzmir Beyaz Eşya Satıcıları Derneği (İZBEYDER) Başkanı Metin Aztekin gibi isimler dikkat çekiyor.

Bu arada arka planda çalışan ve sahadaki tüm işleri yürüten CHP İzmir eski İl Başkan Yardımcısı Yalçın Erdoğan ve Ticaret Borsası Danışmanı/eski İZTO Genel Sekreter Yardımcısı Dilara Sürgü'yü de bir yere not etmek gerek. 

Son olarak Demirtaş’ın öncülüğünü yaptığı Özgener karşıtlarının kamudaki bürokratlara yönelik söylemleri de oldu. Birçok önemli İzmirli bürokratın adı ‘baskı yapıyorlar’ denilerek tartışmaya açıldı. Bunların en başında İzmir İl Sağlık Müdürü Bediha Salnur geliyor. Salnur’un geçmişindeki siyasi kimliği nedeniyle saldırıya uğradığını düşünüyorum. Bu arada İzmir İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Yahşi, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Selahattin Varan da yıpratılanlar arasındaydı…

Sözün özü İzmir’in ticaret ve ekonomi hayatı uzun yıllardır pek iyiye gitmiyor. Bu durum kente gelen turist sayılarından bile en basit ölçekte değerlendirilebilir. Artık, metal yorgunluğunun getirdiği durum “değişim hareketi” ile son buldu.

Bundan sonrası Özgener ve ekibinin işi!

Ne diyelim İzmir için hayırlı olsun…

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Bucalı 14 Nisan 2018 Cumartesi 20:48

KADINSIZ bir yönetim şekli düşünülemez yanlışlık yapılmış biraz acele edilerek oluşturulmuş gibi Yönetim kadrosu inşALLAH Hayırlı Olur ...?

Yorumu oyla      11      7  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Filiz SEZER
Filiz SEZER
Etkili fedakârlık ve kayıp milyarlar
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’in deprem bölgesindeki büyük dayanışması…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu seçimin neden bunca talibi var?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva