Ahmet Aydın AKANSU
“Otomobilsiz Yaşam Günü”ne bisikletlerle cevap verildi
22 Eylül 2018 Cumartesi

22 Eylül bugün dünyada OTOMOBİLLERE binmeyip yaydığı karbonmonoksit gazını azaltanlar günü yaşandı. İzmir’de binlerce, Türkiye’de yüzbinlerce dünyada milyonlarca kişi BİR GÜN de olsa otomobillerini çalıştırmayıp, çevreye, doğaya, kentine, dünyaya duyarlı davrandı.

İzmir Bisikletli Kadınlar Derneği ile Karşıyaka Belediyesi’nin ortaklaşa düzenlediği “Otomobilsiz Yaşam Günün” etkinliğine katılım azdı ancak sorumluluk duyguları güçlü insanlardı. Çocuklarıyla bisikletleriyle geldiler. Çeşitli gazetelerde muhabirlik yapan gazeteci kardeşim Soner Çağlar da eşi ve 2 oğlu ile oradaydı. Çünkü çocuklarına yaşanılır bir kent, bir dünya bırakmak isteyenlerdendi. Çocuklar gönüllerince bisiklete bindiler. Bisiklet karbon gazı yaymaz. Bisiklet çevre ve doğaya zarar vermediği gibi insan sağlığı için de çok önemli bir ulaşım aracıdır.BİSİKLETİN FAYDALARI MI?
**Strese, obezite, tansiyon, sırt, bel ağrıları ile şeker, guatr gibi metabolik rahatsızlıklara iyi geliyor.

** Vücudun dayanıklığının artması, yağ yakımının kolaylaşması ve kilo kontrolü bakımından faydalı. Sırt, bacak, basen, karın ve kol kaslarının çalışması zindelik yaratır.

**Hergün düzenli olarak 30-40 dakika kadar bisiklet kullanmak hiç rejim yapmadan ayda 3-4 kilo vermenizi sağlar. Çünkü, 30 dakika kadar bisiklete binmek 600 kalori yakmak demektir.

**Bütün sporlardan farklı olarak bisiklet kullanırken ritmik ve aynı hareketi tekrar edersiniz. Böylece, yaklaşık 35-40 dakika kadar sonra vücudunuz endorfin salgılamaya başlar. Endorfin aslında ağrı kesici ve mutluluk sağlayan bir hormondur. Böylece stresten uzaklaşır ve panik atak gibi rahatsızlıklar ile depresyon riskiniz düşer.

**Kondisyon bisikletleri çok daha fazla faydalıdır. Aslında ciddi kardiyo çalışması kabul edilir. Pek çok doktor, kalp ve damar sağlığı için kondisyon bisikleti kullanmayı önerir. Kalp ve dolaşım sistemi olumlu yönde etkilenerek hızla zayıflama kondisyon bisikleti ile rahatlıkla sağlanabilir.

**Haftada 2-3 gün 45 dakika kadar egzersiz kondisyon bisikleti için önerilir. Metabolizma hızlanır, fazla kilolar verilir, kemik yapısı güçlenir, kas dokusu kuvvetlenir. Kan basıncı düşerek, kolesterol sorunu otomatik çözümlenir.

**Uzmanlar, özellikle çocuklarda, konsantrasyon, denge, çeviklik gibi yeteneklerin bisiklet sürme ile geliştiğini söylüyor. Bisiklet sürerken tüm vücut bir arada çalıştığından çocuk sağlığı açısından bisiklete teşvik yapılmalıdır. Çocuğunuza bisiklet kullanmayı öğretecekseniz başına kask, dizlik gibi koruyucuları kullanmaya alıştırın. Çocuklara, bilgisayara bağımlı olmasındansa, bisiklet kullanarak açık havada sağlığı için yararlı bir aktivite alışkanlığına sahip olmasını sağlayarak önemli bir iyilik yaptığınızı unutmayın.

OTOMOBİL 4 KİLOMETRE BİR KİLO KARBON GAZI YAYAR   
Bugün otomobilini kullanmayanlar, küresel ısınmaya yani mevsimlerin değişmesine neden olan karbondioksit gazının (Karbon gazı) atmosfere karışmasını önlendiler. Karbon gazının ne kadar zararlı, hatta öldürücü olduğunu çoğu insan biliyordur. Araçların egzozlarından fışkıran da karbon gazıdır. Sağlık bilimciler, egzoz gazının, zatürree, kalp, felç gibi rahatsızlıkları önemli ölçüde arttırdığı, astım, bronşit şeker hastalığını da tetiklediğini belirtiliyorlar. Hem sağlığınıza hem de çevrenize yatırım yapın lütfen.

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Memleketin birinde insan manzaraları(!)
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Tükeniş!
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Kara kaplı defter!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Nereden nereye?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çanakkale artık barışın merkezidir!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Daha önceleri nerelerdeydiniz?
Kemal ARI
Kemal ARI
'Cehennem savaşı'nda ne yediler ne içtiler?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bölgecilik, mezhepçilik ve inşaatçılık...
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Unutulmazlar...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Boşanan aileler ve çocuklar
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva