Melek ERYAZICI
ÖSÖB-DER
3 Aralık 2020 Perşembe

Açık adı “Özel Sektör Öğretmenleri Birlikteliği Derneği”...

“Ne amaçla kurulmuş?” diye sorarsanız…

Özel sektör öğretmenlerinin özlük haklarının yasal güvence altına alınması amacıyla kurulmuştur…

Yazık ki, Türkiye’de tüm öğretmenlerin sosyal ve özlük haklarının eşit sayıldığı bir meslek kanunu yok.

Türkiye’de özel, kadrolu, ücretli gibi statülerle ayrışmış bir öğretmen istihdam sistemi var.

Dernek, bu statü sorununun acilen çözülmesi gerektiğinin altını çiziyor.

Bakanlığın mağduriyete el atmasını bekliyor.

Zira;

5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu’nda eğitim personeli olarak görünen öğretmenler, özlük hakları doğrultusunda “506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu ile 4857 sayılı İş Kanunu’na” tabiler.

Mağduriyet listesi kabarık…

Pandemiyle birlikte kısa çalışma ödeneğine geçen özel kurumlarda görevli öğretmenlerin sayısı da azımsanamayacak kadar çok.

En önemli mesleklerinin başında gelen öğretmenlik, statü farklılıkları sebebiyle itibar kaybederken, ÖSÖB-DER öğretmen haklarını korumak, geliştirmek amacıyla; özel kurumlarda görevli öğretmenler için kıdem tazminatı, SGK primi ve benzeri konularda özlük güvencesi için çalışıyor.

Mesleki saygınlığın yeniden kazanılması kronikleşen sorunların aşılmasıyla mümkün inancında hemfikir dernek üyesi on binlerce öğretmen, dayanışmanın gücüne gönülden inanıyor…

Bu sorunlardan bazıları;

Özel kurumlarda görev yapan bazı öğretmenlerin sigorta primlerinin işveren tarafından ödenmemesi (1.117 TL nakdi ücret desteği ile geçimlerini sağlamaları bekleniyor.)

Beden Eğitimi, Görsel Sanatlar, Müzik, Yaratıcı Drama, Bilgisayar gibi branş dersleri pandemi döneminde uzaktan eğitim sürecinde eğitsel programa dahil edilmedi... Bu branşlarda görev yapan öğretmenlerin çoğunun sözleşmeleri yenilenmedi ya da zorunlu ücretsiz ine çıkarıldı.

Bazı özel öğretim kurumlarında pandemi döneminde yasak olmasına rağmen kurumların ekonomik menfaatleri dahilinde yüz yüze eğitime zorlanan öğretmenler, sağlıklarını riske atmak zorunda kaldılar.

Birçok öğretmen asgari ücretle çalıştırılıp, uzun süreli mesailere zorlandı.

Süreli sözleşmelerle öğretmenlerin kıdem ve ihbar tazminatları gibi temel hakları riske atıldı.

Ülkemizdeki eğitim-öğretim faaliyetlerinin sağlıklı sürdürülebilmesi ve geliştirilebilir olabilmesi için “öğretmenin temel hakları”nın korunması kaçınılmaz bir gerçektir.

Bir toplumun çağdaşlaşmasında en önemli kriter eğitimdir. Toplumun düşmanı cehalet, cehaletin düşmanı öğretmenlerdir.

Atatürk’ün, “Milletleri kurtaranlar yalnız ve ancak öğretmenlerdir” sözüyle, nesilleri muasır medeniyetler seviyesine taşıyacak her bir öğretmen, yüksek nitelik ve kabiliyetlerinin bilincindedir. ÖSÖB-DER bu farkındalıkla ilerleyen öğretmenlerin umutlu çatısıdır.

Atamızın güzel bir sözüyle bitirelim:

“Fikri hür, vicdanı hür nesilleri yetiştiren öğretmenler, bir ulusun geleceğini yoğuran irfan ordusudur…”

ÖSÖB-DER irtibat: www.osobder.org

youtube.com/osob_turkiye

instagram.com/osob_turkiye

facebook.com/osobturkiye……………………

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 82 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Mehmet akca 10 Ocak 2021 Pazar 18:54

Agziniza yureginize saglik guzel yorumlariniz icin

Yorumu oyla      2      3  
Ceyda 6 Aralık 2020 Pazar 13:05

Özel okul öğretmenleri Türkiye''de hiçbir meslek mensubunun emsali olmayan bir şekilde çalışıyor. Tıpkı bir köle gibi ve bu tabir asla abartı değil. Yıllarca bir kurumda her an hiçbir sebep olmaksızın işten atılabileceğinin bilinciyle çalışıyoruz. Üstelik işten atıldığımızda en azından yeni bir iş bulana kadar kendimizi geçindireceğimiz bir tazminat dahi alamadan. Birçok kurum sadece daha ucuza eleman bulmanın peşinde. E nasıl olsa tazminat da ödemeyecek biri gitsin diğeri gelsin. Mantık bu. Her çalışanın arkasında, sırtını dayayıp güveneceği bir kurum var oysa bizim yok. Milli Eğitime bağlı bir kurumun bel kemiğisiniz ama Milli Eğitim Bakanlığının umrunda değilsiniz, işveren zaten her türlü mobingi yapıyor, çalışma saatleri ve koşulları içler acısı, sendika yok, güvence yok... Hasıl-ı kelam bu ülkede özel okulda çalışan öğretmen olmak mı? ....

Yorumu oyla      2      3  
Tarık 5 Aralık 2020 Cumartesi 23:35

Çok güzel yazmışsınız.ozel sektörde bu şartlarda memleket sevdalısı bir öğretmenin geleceğe olan inancı kayboluyor.musteri temsilcisi gibi çalışıyor malesef,esas olan velinin memnun kalması ve para akışının devam atması öncelik oluyor.insaallah osob der bir umut olacak.

Yorumu oyla      2      3  
Derya Sağlam 5 Aralık 2020 Cumartesi 01:02

Yıllardır süregelen bu sömürünün, itibarsizligin herkesin bildiği, şahit olduğu, yaşadığı bu durumların kaleme alınması, sesimizin bundan sonra bağlı olduğumuz ÖSEBDER ile daha gür çıkacağının ispatıdır. Artık geleceğimizden ümitliyim. Kaleminizle sesimize ses olduğunuz için teşekkürler.

Yorumu oyla      2      3  
Aspurçe Gizem Koçak 4 Aralık 2020 Cuma 22:37

10 yıldır her sene mobbing, iş bulma, iş beğendirme, eşit iş, eşit ücret talebi... Yok bir tane düzgün kuruma denk gelmedim. İzmir''de çalıştığım kurumlarda ya maaşım ya emeğim sömürüldü. Asgari ücrete tamam demek zorunda kaldım. Çok acı. İlk defa sesimiz duyuluyor, teşekkür ederiz öğretmenim derneğimiz adına. Daha güçlü olacağız..

Yorumu oyla      2      3  
Caner Deveci 3 Aralık 2020 Perşembe 22:58

Yüreğinize sağlık sorunlarımıza bir bakış açısı kazandırdığınız için..

Yorumu oyla      3      3  
Funda Keskin 3 Aralık 2020 Perşembe 21:38

Kaleminize sağlık. Mağduriyetlerin en kısa zamanda giderilmesi dileğiyle.

Yorumu oyla      3      3  
Servet 3 Aralık 2020 Perşembe 20:27

Birlikten kuvvet doğar.gonulden destekliyorum.

Yorumu oyla      3      3  
Er an Arıkan 3 Aralık 2020 Perşembe 20:22

Hocam bizler özel okullarda çalışan bir işçiden farksızız. Ben 10 senedir dershanede çalışıyorum şimdiki adı ile kurs merkezikişisel gelişim vs her neyse hiç bir zaman haklarımızın peşine düşmedik hep pasif kaldık. Az sesimizi yükseltsek solcu olduk, kominist olduk, anarşist olduk, vatan haini olduk vs şimdi de birlik olalım diyoruz ama binlerce kişiden kimler derneğimize üye oluyor. O yüzden bizim ile ilgili bir kanun çıkana kadar bu sömürü devam edeeecek MALESEF!!! Taşın altına bir iki kişinin el koymasıyla olmuyor. Gerçi devlet!! bile bizi öğretmen olarak görmüyor belki görmek istemiyor. Bir çoğumuzun ataması MEB e öğretmen olarak bile yapılmıyor "" Mesela ben TÜRKÇE MEMURU""olarak atamam yapıldı. O yüzden kısa lafın özü ezilmeye alışmış bir sözde öğretmenden başka bir kabiliyetim yok. Biz kendi hakkımızı savunamıyoruz, yetiştirdiğimiz öğrencilerimize neyi öğreteceğiz...

Yorumu oyla      3      3  
Adınız:Fatma Karanlıoğlu 3 Aralık 2020 Perşembe 20:18

Yıllardır özel sektörde çalışan biri olarak bu oluşumla kendimi daha güçlü hissediyorum iyi ki böyle bir oluşumun üyesiyim????????????

Yorumu oyla      3      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’in deprem bölgesindeki büyük dayanışması…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu seçimin neden bunca talibi var?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva