Ahmet Aydın AKANSU
Ormansız ve Ağaçsız TOPRAK VATAN değildir…
20 Mart 2018 Salı

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’e ait bir sözdür. Dünya Ormancılık Günü kutlandığı her yıl büyük önderin bu sözü ve 2002 yılında UNESCO’nun dünya şairi ilan ettiği Nazım Hikmet’in “Yaşamak bir ağaç gibi tek ve hür. Ve bir orman gibi kardeşcesine. Bu  Hasret Bizim” sözleri gelir aklıma. 21 Mart Dünya Ormancılık Günü kutlanmaya başlandı. Bir gün sonra da Dünya Su Günü kutlanacak. Her ikisi de insan yaşamının vazgeçilmezi. Çevre yazıları yazmaya başladığım 18 yıldır ormanın, ağacın önemini yazıyorum. Okumayı sevmeyenlere veya bu konuya önem göstermeyenlere sadece dünya üzerinde yaşamış ve insanlık için önemli işler yapmış bilim adamlarının sözlerine kulak verin derim. Birkaç tanesini yazayım. Erdemli bir insan olmaya verdiği değerle, tüm insanları barış ve huzura davet eden Çinli filozof Lao Tse, “Ağaç diken sonsuzluğa inanıyor demektir” , Bir Arap atasözü de “Çöle düşen ağacın kıymetini anlar”…

KAHRAMAN ORMANCI SİNAN SİNANOĞLU
Orman yangınlarında hayatını kaybeden büyük yürekli kahraman ormancılarımızı rahmetle, minnetle anıyorum. Sinan Sinanoğlu’nun yaşamı ve başına gelenleri duyunca O’nu yazmadan geçemeyeceğim. TRT İzmir Müdürlüğü İçyapımlar Koordinatörlüğü’nde göreve başlayan genç kardeşim Ata Doğu Sinanoğlu’nun babası Sinan Sinanoğlu bir kahramandır. 1939 yılında sanki dünyaya ormancı olarak doğmuş. 1961 yılında askerlik görevini yaptıktan sonra köyüne döner ve kendisi gibi kafa dengi arkadaşı ile orman muhafaza memuru olmak için karar verirler. Ot biçerek kazandıkları para ile Erzurum’da girdikleri mülakatı ve yazılı sınavı üstün başarı ile kazanırlar. Kastamonu’da 3 yıl süren eğitim sonucunda genç birer “Orman Muhafaza Memuru” olurlar. Sinan Sinanoğlu evlenir çoluğa çocuğa karışır. Orman öğle bir sevdadır ki O’nun için şiirler bile yazar. Hatta “Allahın lütfudur ormanlar/ Sinan bu varlığı az bahsedersin/Atatan yavruya yadigar kalsın/Bu varlıkla dünya payidar kalsın/Şehitler kanı ile sulanmış ormanlar” şiiri birincilik ödülü alır ve Orman Bakanlığı’nın Defne adlı dergisinde yayınlanır. 1989 yılında emekli olduktan sonra köyüne yerleşir ve orada muhtar seçilir. O yıllarda PKK terörünün halk ve orman üstündeki baskısına isyan eder. Etrafındakilere sık sık “Bu vatanı üç beş çapulcuya terk edemeyiz. Zilletle yaşamaktansa izzetle ölürüm “diyerek teröristlere meydan okur. Teröristlerin baş düşmanı olur ancak hiçbir zaman geri adım atmaz. 16 Haziran 1990 yılda PKK’lı teröristler emekli ormancı muhtar Sinan Sinanoğlu’nun evini basarak eşi ile birlikte şehit ederler. Kahramanlığı gazetelerde haber olur. Memleketinde her yıl ormancılık gününde bir kahraman olarak anılır. Bir gün bir arkadaşım “Bak çevre yazarısın bu gencin babasının orman sevdasını ve nasıl şehit edildiğini anlatayım sana” demesi üzerine bu olayı öğrendim. Babası gibi çalışkan ve vatanperver olan Ata Doğu Sinanoğlu’nu bağrıma bastım. Bu ülke ayakta duruyorsa Sinan Sinanoğlu gibi kahramanlara borçluyuz. Nurlar içinde yatın.

 

 

 

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Fatma Feryal SEZER 20 Mart 2018 Salı 22:10

Rahmetli babamın orman sevgisini çok güzel anlatmışsınız.Yüreğinize ve kaleminize sağlık ,duyarlılığınız için de ayrıca teşekkür ederim.

Yorumu oyla      10      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Filiz SEZER
Filiz SEZER
Etkili fedakârlık ve kayıp milyarlar
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’in deprem bölgesindeki büyük dayanışması…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu seçimin neden bunca talibi var?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva