Ahmet Aydın AKANSU
Ormanları çoğaltarak yaşam kalitenizi arttırın
14 Nisan 2019 Pazar

Kentlerde yaşayanların en büyük sorunlarının başında hava kirliliği geliyor. Çünkü on binlerce aracın saatlerce kentin cadde ve sokaklarında dolaşarak  ezgozlarından havayı kirleten karbonmonoksit gazı pek çok hastalığa neden oluyor. Ağaçlar, en fazla kömür ve petrolde bulunan karbon gazını emerek oksijen olarak geri veriyor. İklim değişikliğinin en önemli sebebi yok edilen ormanlar ve fosil yakıt kullanımı sonucu ortaya çıkan aşırı miktardaki sera gazıdır. En zararlı sera gazı ise karbondioksit (CO2) gazıdır. İnsanlar, “Yüzde 49 enerji kullanımı, yüzde 23 endüstrileşme, yüzde 14 ormansızlaşma ve yüzde 12 tarımsal çalışmalarla toplamda yüzde 98 ile küresel ısınmaya (Dünyanın aşırı ısınması) neden oluyor. 4 dönümlük ağaçlık alan bir yılda 18 kişiye yetecek kadar oksijen üretiyor.

ARAŞTIRMALAR KANITLIYOR 
Bir otomobil 10 bin kilometre kullandığında yaydığı karbondioksit miktarını bir dönümlük  ağaçlık alan emerek yok ediyor. Yine Los Angeles'ta yapılan bir araştırmada, asfalt yol ve binaların artışından havanın 14,5 derece ısındığı ve şehrin önemli yerlerine dikilen ağaçların oluşturduğu yeşillik alanlarla 12 derece serinlik yaratıldığı tespit edildi. Orman ve ağaçların  saymakla bitmeyen faydaları vardır. Müstakil bir evin dört yanına doğru biçimde dikilen ağaçlar yaz aylarındaki klima giderini yüzde 50 oranında azaltıyor. Serinlemek için harcanan  enerji azalarak enerji üreten santrallerin sebep olduğu karbon salınımı da azaltmış olur. 
DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜ UYARIYOR
Küresel ısınmayla birlikte En sık görülen kanser türlerinden biri cilt kanseridir. Ağaçlar, UV- B'ye maruz kalma oranını yüzde 50 azaltarak okullarda ve parklarda saatlerce zaman geçiren çocukları korur. Araştırmalar sonucunda penceresinden ağaç gören hastaların görmeyenlere  göre daha çabuk ve daha az komplikasyonla (Bir hastalığın devamı sırasında oluşan başka  patolojik olaylar veya hastalıklar) iyileştiği ortaya konmuş. Dikkat eksikliği ve hiperaktivite  bozukluğu yüksek çocukların doğayla temas ettiklerinde belirtilerin azaldığı görülür. 

ORMANLARIN FAYDALARINI SAYMAKLA BİTMEZ 

 Ağaçlarla temas içinde olmak, akli yorgunluğu azaltarak konsantrasyonun artmasını sağlar.  Özellikle meşe ve çınar ağaçları şehirdeki hayvanlar, öncelikle kuşlar, arılar ve karıncalar için mükemmel yuva görevi görür. Ağaçlar istinat duvarı, otopark, çöp bidonu gibi görmekten hoşlanmadığınız alanların önünü kapatır ve cadde-otoyollardan gelen gürültüyü azaltır.  Yeşillendirmesi zevkli biçimde yapılmış ev ve binaların piyasa değeri yüzde 15-20 daha  yüksektir. İş merkezlerinin yoğun olduğu bölgelerde yeşil alanı fazla olan alanlar diğerlerine  göre daha fazla tercih edilir ve yeşil alan arttıkça o bölgeye gelecek firma sayısı artar. Ağaç  kökleri toprağın metrelerce altına uzanır ve toprağı bir arada tutar. Yerleşim yerlerine yakın  dikilen ağaçlar toprağı tutarak depremin oluşturacağı hasarı azaltır. Bu örnekleri onlarca  arttırabiliriz. Kısacası canlıların özellikle insanların sağlıklı ve kaliteli bir yaşam sürmesinde ağaçların ve ormanların faydaları saymakla bitmez.

HAYDİ AĞAÇ DİKMENİN TAM ZAMANI
DİP NOT: Avrupada büyük kentler arasında yapılan yeşil kent araştırmasında Londra yüzde 67 ile birinci, İzmir ise yüzde 3 oranı ile son sıralar yer alıyor. Londra, İspanya, Fransa’daki parkları çok iyi bilen biri olarak bu üzüntümü yazıyorum ve yazmaya da devam edeceğim.

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Rahmetliyi nasıl bilirdiniz?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva