Nedim ATİLLA
Ölümcül bir küf türü dünyaya yayılıyor
16 Nisan 2019 Salı

Kimse nasıl durduracağımızı bilmiyor… Bu bir siyasi yazı değildir. Antibiyotiğe dirençli mikroplar günümüzde ciddi bir tehdit haline geldi. Şimdi ise mikroplar dışında yeni bir tehditle karşı karşıyayız…

Yalnızca ABD’de her yıl 23 bin kişi antibiyotiğe dirençli mikroplar nedeniyle yaşamını yitiriyor. Bu mikroplar o kadar hızlı evrim geçiriyor ki mevcut tedaviler onları durdurmak için yeterli değil.

Antibiyotik direnci dendiğinde akla hemen bakteriler gelse de, bundan fazlası var. Günümüzde ilaçlara dirençli küf enfeksiyonları da önemli bir endişe sebebi. Bu bir siyasi yazı değildir.

Küf nedir? Bu sorunun cevabını verelim şimdi. Küfler, gözle görülmeyen mikroorganizmaların alt sınıflarından biri. Tıpkı diğer alt sınıflar olan bakteri ve mayalar gibi yararlı türleri kadar zararlı türleri de bulunuyor…Mesela ben küflü peynirlere bayılırım.

Ama öyle anlaşılıyor ki çok da tehlikeli türleri var bu küflerin. İlaçlara dirençli küf türünün adı Candidaauris. Bu küf küresel ölçekte yayılıyor ve ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC) tarafından “acilen önlem alınması gereken tehdit” olarak sınıflandırılıyor. 2009 yılında ilk kez Japonya’da görülen bu tür, ABD, Kolombiya, Hindistan, Güney Kore gibi ülkelere de yayılmış durumda.

Şubat 2019 itibariyle ABD’de teyit edilmiş 587 vaka olduğu biliniyor.

Kimler risk altında? Candidaauris isimli küf, bağışıklık sistemi zayıflamış olan kişileri tehdit ediyor. Dünyanın farklı bölgelerinde sağlık ocaklarında ve hastanelerde bu hastalığa rastlanmış durumda.

Bu küfün yetkilileri endişelendirme nedeni, mevcut ilaç tedavileri ile önlenemiyor oluşu. CDC’ye göre duvar ve mobilya gibi yüzeylerde haftalarca canlı kalabiliyor. Bu küfün ilaca dirençli türlerinin bulaştığı kişiler, hastalığın tedavi edilemez oluşu nedeniyle kısa bir süre sonra yaşamını yitiriyor.

Ölümcül bu küf nasıl ortaya çıktı?Bazı araştırmacılar bu türlerin tarım ilaçları ve anti-küf tedavi yöntemleri nedeniyle ortaya çıkmış olabileceğini düşünüyor. Bu fikrin nedeni, antibiyotiğe dirençli küf türlerinin dünyanın farklı bölgelerinde benzer zamanlarda ortaya çıkmış olması. Bilim insanları bu küf türlerine bir önlem geliştirene kadar korunmak veya tedavi için yapılabilecek bir şey bulunmuyor.

SlowFood düşüncesi de zaten tarım ilaçları ile mücadeleyi öne çıkarıyor. Tarım ilaçlarının tedavi ederken verdiği zararlara dikkat çekiyor…

Bu bir siyasi yazı değildir.

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Cucumber 19 Nisan 2019 Cuma 01:35

Savulun manav geliyor. Bu zirai bir yazı değildir.

Yorumu oyla      4      5  
Lütfü Demircioğlu 17 Nisan 2019 Çarşamba 19:18

Nedim Bey çok siyasi bir yazı olmuş. Ben anladım. Ne demek istediğinizi. Hedefteki İzmirlilerde anlamışlardır merak etmeyin

Yorumu oyla      4      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Statlara sığmayan 23 Nisanları özledik!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İlk Milli Bayramımız!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
CHP ne yaptı, ne yapmalı?
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
CHP'li ıstakozlar iş başında...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva