Tayfun MARO
Olmak ya da sahip olmak
29 Mayıs 2020 Cuma

Yeryüzünde alışageldiğimiz gündelik hayatın olağan akışına aykırı bir şeyler oluyor.

Öncüllere bakılırsa, “krizlerden bir kriz” demek mümkün değil. Son yüzyılda yaşanmış sosyoekonomik bunalımlara benzemiyor.

Benzemiyor, çünkü dengeden çıkan sistemde meydana gelen çatallanma, dengeye geri dönüşü imkânsız kılıyor.

Kriz sadece sosyoekonomik değil, bu defa, insan türünün varlığına yönelen tehdit de çok büyük. Tabiat ana, hastalık, virüs, iklim krizi, çevre felaketi, kuraklık neyi var neyi yok toplamış gelmiş… Niyet bozuk…

İnsanlığın üretme, biriktirme tutkusundan zuhur eden piyasaların üstünde yükselen kapitalizm, tam da dünya egemenliğini ilan etmişken, uygarlık kâbusumuz oldu.

Uygarlık kurmak tamam da, o uygarlığı yeryüzü yaşamına, tabiata musallat etmek hiç olmadı. İnsanlığın kurduğu için kendi kendine gururlandığı uygarlığın altında kaldık.

Olmaktan sahip olmaya, değerli olmaktan önemli olmaya yönelen insanlık durumundaki irtifa kaybı, kapitalizmin küreselleşmeyle başlayan zirveden düşüş dönemine karşılık geliyor.

Olmak, insanın değerleriyle varoluşudur. Sahip olmak ise, insanın maddi olarak edindikleriyle kendini var etme çabasıdır. Bu ikisi bir arada olamıyor; birbirini dışlıyor. Edinmek, ihtiyaç ötesine taşıp tüketim manyaklığına dönüştüğünde, kişilik de değersizleşiyor.

Kapitalizmin küreselleşirken biçimlendirdiği kitlesel üretim ve tüketim kültürü, insanı “olmak” ile “sahip olmak” dengesinden çıkararak, salt tüketmek ve sahip olmak suretiyle varlığını gerçekleştirmeye özendirdi. Böylece “değerli” insanın yerini “önemli” insan aldı.

Tarihin sonunu ilan eden liberallerin yönlendirdiği sistemde, yetmişli yıllardan itibaren, önemliler, toplumun ön saflarına geçmeye başladılar.

Türkiye’de de seksen darbesinden sonra, devletin bütün kurum ve kuruluşlarında, önemliler başköşeye oturdu… Siyasette, ekonomi yönetiminde, kamu yönetiminde, üniversitelerde, sanatta, edebiyatta, medyada; değerlinin yerini önemli aldı. Böylece vasatlar rejimi kuruldu.

Önemli olmak, satıhlaşmayı ve ucuzluğu gerektiriyor; Bunu, Türkiye’nin son elli yılında yaşadıklarımızdan biliyoruz.

Büyük emeklerle değerli olmak yerine, kısa ve kolay yoldan önemli olmak, gerek sağ gerek sol cenahta çok taraftar buldu.

Satıhlaşmak ve ucuzluk ile arsızlık ve yüzsüzlük arasındaki güçlü bağlar bütünlük sergiliyor. Ve bu netameli bütünlüğün cesaretlendirici etkisiyle, önemliler, kısa sürede, ülkede bütün köşeleri tutmaya başardılar.

Ne hazindir, post modern zamanlarda, insanın bir takım değerlere sahip olması ve bu değerleri savunması, bir defo gibi algılandı. Bu devirde, değerli insanın duruşu, iş bilmezlik ve beceriksizlik olarak nitelendirildi.

Bütün insani değerleri çiğneyerek paranın peşinden giden, biricik kutsalı olan para mabetlerinde dizleri üstüne çöken insanlık, eşyanın tabiatına aykırı gidişin getireceği felaketleri idrak edemedi.

Ve şimdi, olmak yerine sahip olmayı seçmenin bedelini ödemeye hazırlanıyor, büyük insanlık…

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva