Fatih YAPAR
O karar siyasi midir?
21 Eylül 2019 Cumartesi

İzmir’in Karabağlar İlçesi Tırazlı Köyü’nün yakınlarında 18 Ağustos’ta başlayan ve başka yerlerin de yanmasıyla günlerce süren orman yangınında kül olan 5 bin hektarlık alanda düzenleme çalışmaları sürüyor.

Türk Hava Kurumu’na ait uçakların kullanımı, etkili mücadele edilip edilmediği, siyasi değerlendirmeler, koordinasyon, yerel-merkezi yönetim gibi konular üzerinden farklı boyutlara giden yangın tartışması ne yazık ki bir türlü bitmedi.

Şu sıralar gündemimizin ana maddesi ise,  yangınları çıkarttığı belirtilen PKK Terör Örgütü’nün kınanması meselesi!

Şöyle geriye doğru bir gidelim.

Yangınlar çıktıktan sonra hepimiz “acaba kim yaptı, sabotaj mı” diye kendi kendimize sorarken Terör örgütü PKK'ya bağlı "Ateşin Çocukları İnisiyatifi" adlı terörist grup yayınladıkları bir bildiriyle tam 27 yerde ormanı yaktığını açıkladı. Bazı kesimler tarafından “acaba” diye sorgulanan bu açıklama İzmir’e gelen Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin açıklamalarıyla resmileşti.

2 Eylül’de konuşan Bakan Pakdemirli, “Orman yangınlarıyla ilgili PKK'nın parmağı olduğu zaten konuşuluyordu. Bir üstlenme de oldu. Ağacı ve orman yangınlarını konuşurken ne yazık ki ağır eleştirildiğimizi söyleyeceğim. Bu kadar ağır eleştiri altındayken, İzmir ve Türkiye genelindeki siyasetçilerimizin bizi 'yetersiz müdahale' ile eleştirirken, yangınları üstlenen PKK'ya bir laf söylemelerini, lanetlemelerini bekliyorduk ama olmadı. Herhalde bundan sonra olacaktır” dedi.

İzmir Enternasyonal Fuarı’nın açılışıyla birlikte geniş kitlelere uluşmayı hedefleyen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer bir konser düzenleyerek 450 bin TL’nin üzerinde bir para toplanmasını sağladı. Zaten, olağanüstü meclis toplantısını orman yangının çıktığı bölgede yaparak bir farkındalık, duyarlılık oluşmasının temelini atmıştı. Ve toplanan paraların Orman Genel Müdürlüğü vasıtasıyla fidan dikimine harcanacağı ilan edildi.

Daha sonra 9 Eylül tarihinde yapılan İzmir Büyükşehir Belediyesi meclis toplantısında AK Partili Erhan Çalışkan bir önerge vereceğini söyleyerek önceden hazırladığı bir bildirinin okunmasını ve oylanmasını istedi.  Elbette meclis çalışma kurallarına göre bir önergenin oylanması için önce gündeme alınması gerekiyordu. Bunun için de oylama yapılması zorunluydu.

Söz konusu önergede aynen şu ifadeler vardı:

1-Karabağlar ve Menderes Bölgesi’ndeki çıkardığı yangınlarla ormanlarımızı, içindeki yüzlerce canlı türü ile birlikte yakan eli kanlı PKK Terör Örgütünü ve bu örgütü destekleyen tüm siyasal parti, kurum-kuruluş, STK ve basın organları ile bu örgütü kullanan uluslararası güçler ile yabancı devletlerin "İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi olarak lanetliyoruz" metni ile kınaması

2-PKK'nın şehit ettiği İzmirli asker, polis, öğretmen ve benzeri tüm kamu görevlileri ile tüm sivil vatandaşlarımızın ailelerine yardım edilmesi, çocuklarının okutulması için yardım kampanyası yapılması, konserler ve seminerler düzenlenmesi, yardım kampanyası için banka hesabı açılması ve ilgili mercilerden gerekli izinlerin alınması,

3- İzmir Büyükşehir Belediyesinin ilgili kamu kuruluşları ve STK'lar ile işbirliği yaparak, PKK tarafından şehit edilen tüm İzmirlilerin hatırasının yaşatılması için, bir andaç hazırlanmasını ve bu andacın bastırılarak tüm İzmir'deki okullara ücretsiz dağıtılması

Peki ne oldu?

Önergenin gündeme alınması Cumhuriyet Halk Partisi’nin karşı oylarıyla yani oy çokluğuyla ret edildi!

İşte dananın kuyruğu bundan sonra koptu…

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, o gün alınan bu kararı yorumlamak ve kendini ifade edebilmek için CNN Türk’teki canlı yayına telefonla bağlandı ve meseleye farklı bir boyut kazandırdı. Yani yaşanan tartışmaları ve belli bir mecrada gündeme getirilen durumu meşrulaştırdı, daha geniş kitlelere yaymış oldu.

Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Mustafa Özuslu’nun ısrarla üzerinde durduğu ve ret gerekçesi olarak ortaya koyduğu bir durum var. O da “kararın siyasi olması”… Yani böyle bir kararın gündeme alınıp oylanmasını “siyasi” olarak nitelendiren Özuslu, meclisin feshedilebileceğini söyledi.

O halde böyle bir şey mümkün mü? Meclis bu önergeyi gündeme alıp oylasaydı feshedilir miydi?

5393 Sayılı Belediye Kanunu’nun Meclisin Çalışma-Görev ve Yetkilerini kapsayan 30. maddesi, “Kendisine kanunla verilen görevleri süresi içinde yapmayı ihmal eder ve bu durum belediyeye ait işleri sekteye veya gecikmeye uğratırsa, belediyeye verilen görevlerle ilgisi olmayan siyasî konularda karar alırsa, İçişleri Bakanlığı’nın bildirimi üzerine Danıştay’ın kararı ile feshedilir. Bakanlık gerekli gördüğü takdirde meclisin feshine dair bildirim ile birlikte, karar verilinceye kadar meclis toplantılarının ertelenmesini de ister. Danıştay, bu hususu en geç bir ay içinde karara bağlar” diyor.

Peki bu karar siyasi midir?

Böyle bir karar siyasi değil tamamen dilek ve temennidir. Belediye meclisinde dilek ve temenni belediye başkanına bir resmi sorumluluk yüklemez. Bu yüzden oylanabilir, terör örgütü kınanabilir!

Fakat dilek ve temenni olarak okunması gereken maddeler bir “önerge” olarak gündeme sunulmuş, usul hatası yapılmıştır. Ayrıca, bir belediye meclisinde kimsenin karşı çıkamayacağı şekilde sunulması gereken dilek ve temenniye ek olarak şehit ailelerinin tespiti, yardım yapılması, andaç hazırlanıp okullara dağıtılması ve banka hesabı açılması gibi tamamen belediyenin temel hizmetleri dışında maddeler eklenmiştir.  Bu durum da önergeyi veren kişinin maddeleri ayrı ayrı değil liste halinde sunmasından kaynaklanmıştır.

Hal böyle iken Kurtuluş Savaşı’nda düşmana ilk kurşunun sıkıldığı İzmir’de yıllar sonra terör örgütlerine yardım ve yataklık konusunun tartışılıyor olması ayrıca üzüntü verici bir durumdur…

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 5 yorum var, 5 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Gürkan 23 Eylül 2019 Pazartesi 15:49

İlk mecliste usulüne uygun bir şekilde kim kınanacaksa kınansın, bu konu da kapansın. PKK mı, FETÖ mu yoksa piknikçiler mi ... kim yakmışsa, kim bu örgütlere geçmişte, günümüzde destek vermişse kınansın.

Yorumu oyla      4      5  
işçi 22 Eylül 2019 Pazar 14:38

teröristi kınamak nezaman siyasi karar oldu yoksa chp oy aldığı hdp ve uazantısı pkk dan korktumu yazık ATATÜRK ün partisi ne hale geldi.

Yorumu oyla      5      6  
Süleyman 22 Eylül 2019 Pazar 08:48

Önce 17 yıldır iktadar olanlarçıkabilecek orman yangınlarına karşı yeterli önlemleri alacak.Yangınların çıkarılmasını önliyecek.27 Yerde yangın çıkarmışlar sen bunları önliyemiyorsun.Bunun hesabını ver bakalım .Hamaset edebiyatı içlerine işlemiş.Ogün arızalı denen motoru yok denen uçaklar bugün gösteri yaptı.Geçin bunları geçin.

Yorumu oyla      5      5  
hangi akil 21 Eylül 2019 Cumartesi 18:15

Tarim ve Orman bakani Sencer Solakoglu olayini aciklasin. Konuya vakif degilim basinda birseyler yaziyor ancak tarim ve hayvancilik ile ugrasanlar Sayin Pakdemirliyi elestiriyor

Yorumu oyla      4      5  
21 Eylül 2019 Cumartesi 14:45

Anladığım kadarıyla maddeler önerge olarak sunulduğu için, eğer ki kabul edilseydi, karar siyasi bir karar olup, iş meclisin feshine kadar gidebilirdi. Başkan Soyer de benzer bir açıklama yapmıştı.

Yorumu oyla      7      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Memleketin birinde insan manzaraları(!)
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Tükeniş!
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Kara kaplı defter!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Nereden nereye?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çanakkale artık barışın merkezidir!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Daha önceleri nerelerdeydiniz?
Kemal ARI
Kemal ARI
'Cehennem savaşı'nda ne yediler ne içtiler?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bölgecilik, mezhepçilik ve inşaatçılık...
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Unutulmazlar...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Boşanan aileler ve çocuklar
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva