Tayfun MARO
Netameli meseleleri konuşmak...
18 Eylül 2019 Çarşamba

Aynı güne sığan iki fotoğraf karesi;

Karaburun Bilim Kongresi yapılıyor. Görevden alınan eski Diyarbakır Belediye Başkanı Adnan Selçuk Mızraklı, onur konuğu olarak salonda yerini almış. Salondaki kalabalık tezahürat yaparken “Diyarbakır” demiyor, “Amed” diyor.

Aynı gün içinde, İzmir’de 9 Eylül kutlamaları yapılıyor. “Doğum günün kutlu olsun İzmir!” diyor, kalabalıklar. Mikrofondan olanca sesiyle haykıran kadın, “İzmir Türk’tür, Türk kalacaktır!” diyor.

“Diyarbakır Amed oluyor ise, İzmir neden Smyrna olmasın! Neden Türk kalsın!” diye soranlara verilecek bir cevabı olmalı, değerli yöneticilerimizin.

Öte yanda, -kesintisiz 5000-, 8500 yıllık geçmişine rağmen, İzmir’in doğum gününün “9 Eylül 1922” olması ne anlama geliyor? İzmir’in sahip olduğu tarih ve kültür mirası, insanlığın ortak mirasıdır. Bu mirası ret arzusu ayrıca açıklanmaya muhtaçtır.

Geçtiğimiz günlerde, PKK’lı olduğunu söyleyen bir gruptan açıklama geldi; “Ormanları biz yaktık!..” Fakat o cenahta öyle bir sessizlik var ki ne yaktıkları belli ne yakmadıkları… Açıklama öylece ortada kaldı. Sükût ikrardan mı geliyor?

PKK’nın Türkiye Cumhuriyeti’ne karşı silahlı mücadele yürüttüğünü biliyor olmak yetmiyor. Dahası var… Karnımızdan konuşmayı bırakmalıyız.

Bakın HDP milletvekili Leyla Güven ne diyor; “Kürt sorunu devam ettikçe gerillaya katılım da olacak, çatışma da olacak, savaş da olacak…”

Kendi muktedirlerinin önünde el pençe divan dururken bu afra tafra ne oluyor!

Kürt olmayan herkese böyle meydan okumak, bilinçli bir kışkırtmayı düşündürüyor.

Güneydoğu illerinde belediye başkanları görevden alındı. Hükümetin bu tasarrufunu salt Kürt sorunu olarak görmek doğru değil. Bu ülke problemidir. “Her an her başkan görevden alınabilir” bir durum var ortada…

Diyarbakır HDP İl binasının önünde bekleyen anneler var. Çocukları PKK tarafından kamplara götürülmüş... Çocuklarını geri istiyorlar.

İktidarın da arkasında durduğu bu eylemlerin karşısına derhal “Cumartesi anneleri” çıkarıldı.

Hiç kimse çocuklara dokunmasa…

Kürt etnisitesine dayalı sosyalizm… Hem de Irak’ta, Suriye’de ABD ile kucak kucağa… Hiç inandırıcı değil.

Gelin, “insan haklarına dayalı” devletin inşası üzerine konuşalım. “Ezen ulus, ezilen ulus” meselesi değil bu… Uluslararası kapitalist sistem ile insanlık arasında yaklaşan büyük hesaplaşmayı kimlik siyasetiyle bulandırmanın alemi yok.

Aklı karışık insanlar ülkesinde yaşamak kolay değil… Her biri kendi cumhuriyetini kurma derdinde, almış başını gidiyor memleketimin güzel insanı… Yol bir yere çıkmıyormuş, ne gam!

Kendisini sahip olmadığı niteliklerle tanımlayan insanların ülkesinde, “kral çıplak” demek tehlikelidir. Kendisini mutlu kılan yalanlara ölümüne bağlı yığınların husumetini çekersiniz.

Her türlü yalandan, algı sahteciliğinden azade olarak meseleleri konuşmayı denemedikçe, işimiz çok zor olacak. Bilinmeli ki çıkışsızlık bölünmenin yolunu açar.

Önce, birbirimize yalan söyleyerek durumu idare etmekten vazgeçmek gerekiyor. Sonra da, toplumsal mutabakatı konuşmak için bir araya gelmek... Bunu başarmanın yolu da, sorunları nasıl ele alacağımızı bilmekten geçiyor. Problematik dediğimiz…

HDP milletvekilinin silahların gölgesinde salladığı parmak barış getirmeyeceği gibi toplumu çözüm yollarından iyice uzaklaştırma potansiyeli taşıyor.

Tahriklere kapılmayacağız ama tehditlere de boyun eğmeyeceğiz. Akıllar karışık dediysek, o kadar da değil.

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 5 yorum var, 5 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Nemela 20 Eylül 2019 Cuma 04:25

Şükür birileri çıktı sonunda şu pkk''yı eleştirdi. Sayın Maro gerçekten kutlarım... Pkk bangır bangır ayan beyan ormanları ben yaktım deyip olayı pişkin pişkin üstlenirken nedense bizim CHP''den en ufak bir eleştiri olmadığı gibi sözde sanat camiamızdan''da en ufak ses çıkmıyor. Gezi olaylarında gösterilen tepki, Kaz dağlarında gösterilen tepki burada gösterilmiyorsa burada ikiyüzlülük var derim, samimiyetsizlik var derim. İki ağaç kesilince tepki göstereceğiz ama pkk ormanları yakınca suspus olacağız öylemi, kabuledilemez bir durumdur bu. Birde Hdp milletvekili senin bu kabadayılığın kime? Ne demek savaşta devam edecek, gerilla katılımıda devam edecek demekte ne oluyor, haddinizi bileceksiniz. Asıl problem özeleştiri ya yapmayı bilmiyoruz, yada korkuyoruz. Atatürkümün partisinde gerçek Atatürkçüler malesef tek tek tasfiye edildi. Marjinal kişiler partiye hakim kimse kalkıpta inkar etmesin.Hdp''nin bu şımarıklığının sebebi CHP''den aşırı destek görüyor olması. Ne acıdırki Atatürk''ün partisi Hdp İle tabiri caizse kanka olmuş. Görünen odur''ki bu günün CHP''sine ATATÜRK kalkıp gelecek olsa bu parti benim, bu partiyi ben kurdum dese ATATÜRKÜ bile partiye sokmazlar. Çünkü günümüz CHP''si ne yazıktır''ki Atatürkümüzün partisi olmaktan çıkmıştır. Fakat herkes üç maymunu oynuyor. Karaburun belediyesinin, eski Diyarbakır belediyesini ağırlama rezilliğinden söz etmek dahi istemiyorum.

Yorumu oyla      7      5  
Lombak 19 Eylül 2019 Perşembe 12:18

Bu tespitleri yapabilmenizi olumlu karşılıyorum. İlginç olan, orantısız şekilde Rusya yanlısı dış politikaya yönelimin de bizi aynı noktaya götüreceğidir. Yani Rusya''nın tasavvur ettiği batı asya haritasında da Irak ve Suriye''nin kuzeyi Sözde korsan devlet olarak gözüküyor. Türkiyenin yapacağı dengeleri gözetip, oldu-bittilerle oluşumları gerekirse ilhaklarla çözmek. Dış politika ideolojilerle değil gerçeklerle yürütülür. Ve sadece çıkarlar gözetilir. Yine ilginç olan korsan kürdistan denilen yeri "birleştirebilecek" güç bence Türkiyedir. Tabii İran''ın toprak bütünlüğünü gözeterek. Bu alan aşağı yukarı Misak-ı Milli ve Kasr-ı Şirin sınırıdır.

Yorumu oyla      6      5  
TC misafir 19 Eylül 2019 Perşembe 10:36

Sayın Maro, kutlanan coğrafyanın var oluşu değildir, toplumun bağımsızlığının doğuşudur. Bir toplumun özgürlüğüne atılan ilk adımı kutlaması farklı şeydir 5000 yıl öncesi yaşayan farklı toplumların mirasına sahip çıkmak farklı şeydir. 9 Eylül'ü kutlayan 5000 yıl önceki toplum değildir öyle olsaydı söylediklerinize katılırdım. Kürt sosyalizmi için tespitiniz yerindedir abd'ye ek olarak rusya ve ab'yi de destek veren emperyalist gruba rahatlıkla dahil edebiliriz. Emperyalizmden güç alan sosyalizm olmaz, sosyalizm yaptıklarını zannedenler etnik milliyetçilik yapıyorlar eğer böyle olmasaydı abd'nin ırak işgalinde yaptıklarına iki çift laf ederlerdi veya İsrail'in Gazze'ye yaptıklarına. Emekçiler için ne gibi bir mücadele veriyorlar ben böyle bir mücadele de görmüyorum.

Yorumu oyla      7      5  
Sarı Çizmeli Memed'A. 18 Eylül 2019 Çarşamba 16:33

Düşüncede/sanatta/doğada ve birçok alanda olduğu gibi ulusların/halkların/toplumların yaşamlarında da bir doğru çizgisi vardır. Bu çizgilerin altına düşersen, sana bana değil, doğruya ters düşersin, aynen emperyalizmin maşaları olan pkk veya fetö terör örgütleri gibi... Mutlak ihanet çeteleri olan bu tür örgütler üzerine düşünce tartışmaları/savunmaları yapılamaz... İhanetin bedeli neyse, ödettirilir.

Yorumu oyla      4      5  
Lombak 18 Eylül 2019 Çarşamba 14:34

Herkesin şunu iyi anlaması gerekiyor. 24 Haziran öncesi Türk düşmanı düstur ve diskur sona erdi. Pkk ya terör örgütü diyememek, kurumların adından Türk, T.C. çıkartmak gibi, anayasadan Türklüğü çıkartmak gibi. Pkk hendeklere gömüldü. Fetö de devletten silindi. Kendisini kültürel olarak Türk tanımlayan ana unsur olaya el koydu. Gelinen noktadan geri dönüş yok. Terörün her türlüsüyle gerekirse topyekün savaş var. Burada Kürdistan kurulmaz. Burada fetö bir daha borusunu öttürmez. Doğu Akdenizde doğal gaz da çıkarır, Kıbrıs Türk Cumhuriyeti de kurarız. Fırat ve zeytin dalı topraklarını kalıcı olarak ilhak da ederiz. Durum bu. Bunu anlamayan kim? Y-Chp, hdp, saadet, yeni heves davut ve bebecanlar. Kendileri bilirler.

Yorumu oyla      10      9  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva