Tayfun MARO
Ne değişecek?
10 Nisan 2020 Cuma

Salgından sonra kurulacak Yeni Dünya düzeni… Bu cümle dillerde dolaşmaya başladı…

Sormak lazım; Yeni Dünya düzeni kurulacağını söylemek için çok geç kalmadınız mı?

Sanayi devrimiyle ortaya çıkan yeni toplumun çağdaş kültür dokusunu oluşturan modernite, çökmekte olan değerler sistemiyle birlikte dönüşüyor. Önce postmodernitede ifadesini bulan değişim ve dönüşüm elan sürüyor.

Değişen üretim ilişkileri ve tüketim kültürünün yarattığı koşullarda yeni sosyolojinin kendini gerçekleştirmeye başlamasıyla, yeni kültür değerleri hakkında bir fikrimiz olacak.

Modernite kesinlikleri, sınırları sever. Yaşam bilinebilirliğin sınırlarına hapsedilmiştir.

Bilginin adeta tahakküm aracına dönüştüğü modern zamanlarda, bilme ihtiyacı genellikle iktidar kurma arzusunun tezahürüdür. Bu dönemi, bilginin metalaşması izledi.

Aydınlanma devriminden zuhur eden modern zamanlar, postmodern ara dönemden sonra, sanal dünya ile buluşacak… Kesinliğin bilgisinden belirsizin bilgisine, ekranların interaktivitesinde ikiye katlanarak süren değişim; Dijital devrim.

Aslında, ne değişecek, diye sormak çok netameli… Ne değişmeyecek ki…

Kapitalizmin değerler sistemi çöküyor, kültür politikaları değişiyor, gündelik hayatın rutini dönüşüyor, yaşam sanallaşıyor… Yakında, görüntüler evreninde kendimize yer bulma derdine düşeceğiz; bakan, bakılan, bakışanların sanal âleminde...

Sanki “ekranlarda seyreden hayat” provası yapılıyor. Gündelik hayatın dijitalleşmesi, demokrasinin dijitalleşmesi, e-devletin etkinleşmesi, sanat, spor, eğlence gösterilerinin ekranlara intikali, internetten alışveriş, internet bankacılığı, evden çalışma…

Hayatımız bir şekilde değişecek. Öncüllere bakarak bazı çıkarımlarda bulunabiliyoruz. Ancak virüsün yol açtığı salgınla oluşan koşullarda, provayı andıran uygulamalar tedirgin ediyor.

Sosyal medyada yazmıştım; “Bir virüs darbesiyle yaşlılardan, hastalardan, yoksullardan büyük ölçüde kurtulacak olan sistemi yeniden inşa emek mümkün olabilir ama o büyük günahın vebali insanlığın yakasını bir daha bırakmaz. Lanetli efendilerin yönettiği Dünya düzeni sadece diktatörlük olabilir.”

Sanayi devrimi sonlanıyor. Sanayi toplumu çözülüyor. Finansı yöneten para mabetleri, salgın nedeniyle ibadete kapatılan kutsal mabetlere dönmekten korkuyor.

Endüstriyel dönemden robot üretime geçiş sürecinde dengeden çıkan kapitalist sistemde büyük bunalım yaşanırken, virütik salgının yarattığı kaos ve belirsizliğin orta yerinde, kör dövüşünü andıran iktidar mücadelesi sürüyor.

Yapay zekâ, efendileri birbirine düşürdü…

Göz gözü görmüyor. Ortalık açıldığında, sistem değişiminin neye benzediği görülecek. Yani, “Hiçbir şey eskisi gibi olmayacak!” dedikleri…

Dünya sistemi kapitalizm, çıkışsızlığın kuşatmasında... Para ve mülkiyetin yeniden tanımlanmasına ihtiyaç var.

İşte bu bilgi, Corona virüsü ile sistem krizi arasında gerilip kalan insanlığın, binyıla damgasını vuracak büyük bir trajedi yaşama ihtimalini düşündürüyor.

Sonuç olarak, ağır bedelleri olan değişim için insanlığın rızasını almak, neredeyse imkânsızdı…

Neyseki Corona virüsü imdada yetişti…

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Ismail 10 Nisan 2020 Cuma 20:48

Deger verene, ''aninda'' deger veririm! Son iletimdeki sözlerime ek olarak ; bu dünya için, degismez kurallardan biri olan, ; '' dünyaya sahip olmak '' isteyen, ( yani para biriktiren, söhret pesinde kosan vb.) Yeryüzünde Seytanin temsilcisidir! Bunlar, ''ben'' derler ve yeryüzünde yaratilan ne varsa degistirip kontrol altina almaya çalisirlar. Korku salarlar insanlara, arabalara kasko yaptirirlar, yasam sigortasi yaptirirlar, korku salarlar vê sizleri kendilerinin asilarina mahkum ederler. Yani sizleri korku ile yönetirler! Neden korkuyorsunuz ki? Korkuyorsunuz , çünkü aklinizi kullanmiyorsunuz! Sizlere, Yaratan bela vermez de kime verir? Korkmayiniz! Istiklal marsi ''Korkma!'' diye baslar! Korkmayiniz ama aklinizi kullaniniz.Geri zekali insanlara, yönetici de olsa, vê de Nefsinize uymayiniz! Allah''in,YARATAN''in emrine su an teslim olunuz ! Yararinizadir. Her yaratilan, kendi kapasitesi ile yaratilmistir. Insan, kendi kapasitesini kullanip d?sünmezse bu sözler üzerine, Ben de , ''cehenneme kadar yolunuz var!'' deme hakkinda sahibim. Sagolun varolun, ''Ege''de SonSöz''e emek verenler..! Sonsuz sevgilerim hepinizledir. ISmail

Yorumu oyla      2      4  
Ismail sabaz 10 Nisan 2020 Cuma 16:05

''Yasam, bilinebilirligin sinirlarina teslim edilmistir!'' Peki kimler tarafindan?;Ancak maddi dünyayi gören ,seven ve para vb. putlara tapanlar tarafindan! Yasami , görünülebilirlikle sinirlayanlara, ( ki ,Yasami tanimlayabilecek insan dogmayacaktir) en çok ,yardimci olanlar da , çok akilli olduklarini sanan bilim adamlaridirlar! Insanin akli basina bela olmustur ve oluyor ve de olacaktir ; Kalp kullanilmadigi sürece! Insan; kendini bildiginde, Yaratani bilir ve kendinden baska her yaratilanla uyum içinde Yasar! Kendi ile barisik olmayan , sürekli bir düsman yaratir, hayalinde! Hem kendine eziyet eder hem de öteki yaratilanlara; iste seytan budur, eger ariyorsaniz! Son virüs, yarattiginiz kötülüklerin sonucudur, sonuçlarina katlanacaksiniz, ve daha nicelerine..! Taaa ki emri bildirene uyuncaya kadar cehennem yasayacaksiniz. Sonsuz sevgiler, Degerli Maro! ISmail

Yorumu oyla      2      4  
Gürkan 10 Nisan 2020 Cuma 15:47

Çok da bir şeyin değişeceğini zannetmiyorum.

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva