Tayfun MARO
Nasıl isterseniz öyle olsun
5 Temmuz 2020 Pazar

Türkiye’nin son kırık yılı tam bir dağılış hikâyesidir.

Her şey seksen darbesiyle başladı. Önce “terör” dediler, sonra da ılımlı islama yol verdiler. Eş zamanlı olarak, Atatürkçü kadroların devletten tasfiyesi başladı. Ulus devlet tartışmaya açıldı.

Ekonomide ise, 24 Ocak kararlarıyla başlatılan sermaye birikimine dayalı liberal dönemin kapıları ardına kadar açıldı.

Aradan kırk yıl geçti. Siyasal yaşam akıl almaz çelişkilerle yalpalıyor. İzlerken insanın başı dönüyor.

Mesela, Erdoğan’ın iktidara gelişini, “kapitalist piyasa kültürüyle mütedeyyinlerin buluşması” olarak anlamak mümkün olduğu gibi, “devletin islamlaştırılmasına yol vermek” olarak da anlamak mümkündür.

Kimine göre, kamu normlarını islam normlarıyla buluşturan yeni bir demokratik yönetim… Kimine göre de şeriat…

Paradoks, İslamcı parti ve İslamcı entelijansiyanın kahir çoğunluğu, Erdoğan rejimine karşı.

Mesela, CHP’nin seksen sonrası misyonunun Cumhuriyet’in kuruluş felsefesiyle çeliştiğini düşünenler de var, CHP’nin statükodan beslendiğini söyleyenler de… Ama sosyal demokrat olduğunu söyleyen çok az insan var.

CHP’ye yönelen en ağır itham, 18 yıldır, Erdoğan rejimini meşrulaştırdığıdır. Türkiye’nin değil, Erdoğan’ın kurmakta olduğu rejimin muhalefeti olarak görenlerin sayısı az değil.

CHP, kimine göre müzeye kaldırılmalı, kimine göre siyasal yaşamın olmazsa olmazıdır.

Mesela, HDP-PKK hattında oluşan muhalefetin hikâyesi de ilginç. Uluslararası sistemin seksen sonrasında ASALA’yı sahneden alıp PKK ile birleştirmesi sonucu güçlenen ayrılıkçı Kürt hareketinin, önce Erdoğan ile yediği içtiği ayrı gitmiyordu, şimdi de CHP ile utangaç bir flört sürüp gidiyor. HDP’nin demokratik siyaset ve demokratik mücadelesinin gerektirdiğince…

Mesela, milliyetçi hareketin yarısı Erdoğan’ın yanında, yarısı karşısında…

Bir iddia, Cumhuriyet rejimi Erdoğan rejimini Bahçeli ile kontrol ediyor… O bildiğimiz muhalefete göre ise, Bahçeli Erdoğan’ın işbirlikçisi…

Toplumun siyaset arenasında, o hengâmede, yetişkin fakat ergin olmayan ellili, altmışlı yaş grupları çok kötü sınav veriyor. Kırk yaş altı ise; “Çarşı, alayına karşı” bir tavır sergiliyor.

Toplumsal yarılma öyle vahim bir hal aldı ki herkes ötekinin ahlaksızına, karaktersizine kızıyor. Böyle böyle, karakterden yoksunluk ve ikiyüzlü ahlak sıradanlaştı, olağanlaştı.

Ve uygarlık krizi giderek büyüyor. Pandemi detay kalır. Kısa vadede çıkış yok; belki de hiç yok.

Tabiata meydan okumak güzeldi. Zekâmız açıldıkça daha bir şehvetle saldırdık tabiata. On bin yıldır, topraktan, havadan, sudan aldıklarımızı, kullandığımız araç ve gereçlere dönüştürdük. Ama bıçak ama uçak… Kısacası, uygarlık kurduk. Kapitalist sistem de uygarlığa dâhil…

Gelin görün ki tabiatın insanlığa verdiği cevap, “cennetten neden kovulduğumuzu veya böyle bir laneti neden kendimize uygun gördüğümüzü” tekrar tekrar sorgulamamızı gerektirecek…

Gayya kuyusu gibi siyasal alanda, bütün ihtimaller uyumsuz çelişkiler yumağında belirsizliğe gömülüyor. Kimlik yitimi ve çıkışsızlıkla malul siyasal yaşamda, sanki kıyamete beş var…

Nasıl isterseniz öyle olsun…

Bakalım, Gordion Düğümü’nü kim çözecek?

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 4 yorum var, 4 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Özcan Karabulut 9 Temmuz 2020 Perşembe 08:58

Tayfun Maro Üstadımızın, sistem eleştirileri biz ve insanlığımız adına çok önemli... Fakat bu yazı sadece sistem eleştirmesi değil. Kurumsal tahkikler, tahliller ve tespitlerle dolu. Bilhassa ASALA-PKK bağlantısı ve dahi CHP'nin bu alandaki "utangaç flörtü" çok önemli. CHP'li Atatürkçüler, Ulus Devlet taraftarları buba çok dikkat etmeli.

Yorumu oyla      4      3  
Ismail 6 Temmuz 2020 Pazartesi 22:35

Gordion dügümü çözülecek! Herkesin bilmesine gerek var mi? ... Insan, ne yasayacagini bilseydi, ya kafayi üsütürdü ya da kafasina kusun sikardi! Tabiata karsi gelen sonsuz kudrete karsi gelir ve bunun adi kibirdir! Kibirlendiniz! Hesabi da sari çizmeli Mehmet aga ödemeyecek! ... Sabir güzeldir de, sizler uyarilmisken oturup beklemek, cehenneminizi hazirlamak demektir! Kader denen seye inanmasaniz da, o gizli plan sürüyor, nasil her kontrol edemediginiz hücrenizde sürüyorsa..! Son gülen iyi güler! Dogru insanlar, gülenlerden olsunlar! Saygilar.. Selamlar, Beni Seven ve ''dinleyenlere''dir!

Yorumu oyla      2      3  
Fikret ASLAN 6 Temmuz 2020 Pazartesi 14:28

Türkiyeyi araplarla doldurup yüzbinlerce AKP üyesi genci silahlı bekçi yapmak korkutucu bir gelişmedir ve Ülkemiz maalesef bir Suriye Irak olma yolundadır.

Yorumu oyla      2      3  
Baba Muhalefet 6 Temmuz 2020 Pazartesi 03:53

Altına imza atılacak bir saptama : "CHP, 18 yıldır, Erdoğan rejimini meşrulaştırmaktadır; ve Türkiye’nin değil, Erdoğan’ın kurmakta olduğu rejimin muhalefetidir."

Yorumu oyla      3      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Fenerbahçe ne istiyor?
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Yarattı... Veda ederken ağlattı!
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Memleketin birinde insan manzaraları(!)
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Tükeniş!
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Kara kaplı defter!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Nereden nereye?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çanakkale artık barışın merkezidir!
Kemal ARI
Kemal ARI
'Cehennem savaşı'nda ne yediler ne içtiler?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bölgecilik, mezhepçilik ve inşaatçılık...
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Unutulmazlar...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva