Nedim ATİLLA
Mutsuz, öfkeli ve hiç merak etmeyen insanlar…
29 Temmuz 2021 Perşembe

Gallup araştırması açıklanmış, Türkiye’den mutsuzluk ve öfke rekorları yükseliyormuş.

Haberleri açıyorum, Akdeniz’den Toroslardan yangın ölüm ve haberleri geliyor…

Gazeteleri okuyorum internet üzerinden mülteci tartışmalarındaki faşizan yaklaşımları görünce insan olduğumdan utanasım geliyor.

Sosyal medya zaten öfke kusmuklarından geçilmiyor…

Ve Gallup araştırması geliyor: Türkiye en öfkeli, en stresli, insanların hayattan en az keyif aldığı ve en az güldüğü ülkeler arasında yer almış… Şaşırıyor muyuz? Hayır?

Habere bakalım: ABD’li Gallup, dünyanın duygu durumu haritasını çıkarmış. 116 ülkede yaklaşık 160 bin kişinin katıldığı ankette, Covid-19 salgınının da etkisiyle dünyanın hiç olmadığı kadar üzgün ve stresli olduğu ortaya kondu. Türkiye ise en öfkeli, en stresli, insanların hayattan en az keyif aldığı ve en az güldüğü ülkeler arasında yer aldı. Hayattan şikayet eden gençlere “telefonunu göster bakayım” diyen yaşama sevincini kaybetmiş emeklilerle dolu sokaklardan ne sonuç çıkacaktı ki?

***

Ankette Türkiye, öfke duygusunun en çok yaşayan ülkeler arasında Irak’tan sonra ikinci oldu. Türkiye’deki katılımcıların yüzde 44’ü, “Son bir gün içinde öfke duygusunu hissettiniz mi?” sorusuna ‘evet’ yanıtını verdi. ‘Hayır’ diyenlerin oranı ise yüzde 55 oldu. En çok öfke hisseden ülkeler Irak, Türkiye, Lübnan, Tunus ve Mısır olarak sıralanırken, bu duyguyu en az hissettiğini söyleyen ülkeler de Finlandiya, İzlanda, Uruguay, Portekiz ve Estonya oldu.

Trafikte seyrederken öyle öfkeli insanlar görüyorum ki; zaman zaman bu ülkenin öfkesini ne bastırır, ne azaltır diye büyük forumlar yapmak geliyor içimden…

***

Türkiye, ‘en stresli’ ülkeler arasında da dördüncü sırada yer almış. Ankette son bir günde stres duygusunun en çok hissedildiği ülkeler Peru, Lübnan, Ekvador, Türkiye ve Yunanistan olarak sıralandı. En az stresli ülkeler ise Kırgızistan, Kazakistan, Özbekistan, Mauritius ve Rusya olarak sıralandı. Bunların hepsini anladım hepsinin neden stresli olduğunu anlamak olası. Anlamadığım tek yer Yunanistan. Bu konuda biraz daha düşüneceğim.

***

Hayattan keyif alma duygusunu en çok hisseden ülke Danimarka olurken, Türkiye hayattan en az keyif alan ikinci ülke olarak sıralandı. Gallup’a göre hayattan en çok keyif alan ilk beş ülke Danimarka, İzlanda, Yeni Zelanda, Paraguay ve Norveç. En az keyif alan ülkeler ise Lübnan, Türkiye, Malta, Benin ve Namibya.

Bu anketi yapanlar anladığım Bodrum ve Alaçatı’daki Türklerin arasından hiç geçmemişler… Hayatın toplumun azınlıkta kalan bir kesimi için çok keyifli, büyük çoğunluğu için çok keyifsiz olduğu bir ülkeden daha korkunç sonuçlar çıkması kaçınılmaz gibi geliyor bana…

***

Türkiye, ‘en az gülümseyenler’ endeksinde ise ‘birinci’ olmuş.  “Bir gün önce herhangi bir şeye gülümsediniz veya kahkaha attınız mı?” sorusuna en çok ‘hayır’ yanıtı Türkiye’den çıktı. Ankete göre, en çok gülümseyen ülkeler Senegal, Paraguay, Sri Lanka, İzlanda ve Güney Afrika.  En az gülümseyen ülkeler ise Türkiye, Bangladeş, Nepal, Lübnan ve Sırbistan.

Bu ülkede insanlar hâlâ birbirine “Karı gibi gülümseme” diyorlar. Gülümseyecekler miydi yani?

***

Gallup anketinde katılımcılara, “Dün ilginç bir şey öğrendiniz mi veya yaptınız mı?” sorusu da yöneltildi. Katılımcıların bir gün evvel ilginç bir şey öğrendiğini veya yaptığını en çok söylediği ülkeler Danimarka, İzlanda, Yeni Zelanda, Paraguay ve Norveç olarak sıralandı. Türkiye ise gün içinde ilginç bir şey öğrendiğini en az belirten ikinci ülke oldu.

Bir şeyi merak edersen öğrenirsin, merak etmiyorsan öğrenme şansın yok. Bu ülkenin meraksızlığı üzerine Çetin Altan ne yazılar yazdı, ömrünü tüketti ama derdini anlatamadı.

Ne olacaktı yani…

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 4 yorum var, 4 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
ADNAN TUNÇ 18 Ağustos 2023 Cuma 13:23

Mülteci tartışmalarındaki faşizan yaklaşım derken? Ülke elden gitmiş, milyonlarca istilacı emperyalizm tarafından ülkemize sokulmuş, buna Türk milleti tepki göstermeyecek öyle mi? Ülke Araplaşıyor, Araplaşma elbette olayın görünen yüzü, Araplaşmak demek Ortadoğululaşıp İngilizlerin kontrolüne girmek demektir. AKP bu ülkeye en büyük zararı verdi, onlara dolaylı olarak en çok destek veren de sizin gibi kendini solcu zanneden tatlı su liberalleri. Ülkedeki mutsuzluğun ve öfkenin temel sebebi zaten Araplaşmadır, ülke 20 yıl önceki krizlerde asla böyle değildi, tekrar Türk milleti olarak biz bize kalalım bak bakalım öfke kalıyor mu..

Yorumu oyla      2      3  
Esin Kurt 4 Ağustos 2021 Çarşamba 23:38

Dudaklarda gülümseme olsa bile kalbimiz ağlıyor. Ciğerlerimiz yanarken elimizden gelenlerle yetinebiliyoruz.Yazinizi herkes okumalı, yine de umut her zaman olmalı....

Yorumu oyla      2      3  
Enver Olgunsoy 31 Temmuz 2021 Cumartesi 16:41

Sn.Atilla bu yazinizin tüm Turkiye tarafindan acilen okunmasi gerek..Okuyan kaldi ise..

Yorumu oyla      2      3  
Hale bak! 29 Temmuz 2021 Perşembe 13:43

Dün markette kasada sıra beklerken, yanında ufak çocuğu olan bir kadın, yaptığı alışveriş "75 lira" tutunca ürünlerin bir çoğunu geri vermek zorunda kaldı. Geri verdiği ürünler de gofret falan. Belli ki çocuk istemiş. Şimdi bu kadın nasıl mutlu olsun?

Yorumu oyla      6      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Fenerbahçe ne istiyor?
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Yarattı... Veda ederken ağlattı!
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Memleketin birinde insan manzaraları(!)
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Tükeniş!
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Kara kaplı defter!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Nereden nereye?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çanakkale artık barışın merkezidir!
Kemal ARI
Kemal ARI
'Cehennem savaşı'nda ne yediler ne içtiler?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bölgecilik, mezhepçilik ve inşaatçılık...
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Unutulmazlar...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva