Kemal ANADOL
Mücbir Sebep!
1 Aralık 2020 Salı

Hukukçulardan özür dileyerek okurlara “Mücbir Sebep” kavramıyla ilgili özet bilgi vermek istiyorum. Türk Hukuk Kurumu tarafından hazırlanan ve 1991 yılında Başbakanlıkça yayınlanan TÜRK HUKUK LÛGATI mücbir sebebi şöyle tanımlıyor:

Önceden nazara alınmasına ve bunun neticesi olarak bertaraf edilmesine imkân bulunmayan ve harici bir tesirden ileri gelen hadisedir. Bu hadise tabii bir kuvvetten (fırtına, zelzele, su basması gibi) veya üçüncü bir şahsın fiilinden yahut resmî bir memnuiyetten ileri gelebilir. Böyle hallerde borçlu borcundan kurtulur.

***

Fransız hukukunda mücbir sebep “force majeure”, İngiliz hukukunda “Frustration”, ABD hukukunda “İmpracticability” olarak adlandırılıyor. Kısaca bu kavramın oluşması için:

a-Kişinin iradesi dışında ortaya çıkan yeni durum sözleşmedeki yükümlülükleri kökten değiştirmiş olmalıdır.

b- Tarafın yeni durumla ilgili bir kusuru olmamalıdır.

c- Bir şeyin yok olması, savaş, salgın, sel, deprem gibi bir felâket gerçekleşmelidir.

Hukukumuzda “Borçlunun sorumlu olmadığı imkânsızlık” olarak tanımlanan bu kavramla ilgili Borçlar Kanununda hükümler vardır. Ayni şekilde uluslararası hukukta da “mücbir sebep” olgusu geniş biçimde yer almaktadır.

***

Bunları niye yazdım? Kanımca, dünyada ve ülkemizde her gün binlerce can alan Korona-19 salgınının mücbir sebep kavramına tabiri caizse “cuk” diye oturduğudur! Bu Frenkçe pandemi denilen salgın, mücbir sebep kavramına girmiyorsa, yukarda yazılanların tamamı buharlaşmış demektir.

İşin özüne gelelim. Binlerce değil, yüzbinlerce belki de milyonlarca yurttaş salgın, kapatılan işyerleri ve alınan önlemler nedeniyle kredi kartlarını, kiralarını, vergi borçlarını, SGK primlerini ödeyememektedirler! Devlete ve üçüncü kişilere olan yükümlülüklerini yerine getirememektedirler. Bunda da kişisel kusurları yoktur.

***

Çare? Çare, bunları devletin üstlenmesidir. Savaşta, canını, barışta vergi vermesini, şimdi bedelli de olsa askere gitmesini isteyen devlet, bu felâkette, mezarlıklarda gömecek yer kalmazken yurttaşlarına sahip çıkmayacak da ne zaman sahip çıkacak?

Önlemlerin daha da sıkılaştığı, yasakların yoğunlaştığı yeni bir döneme girerken mücbir sebep kavramı ülkemizin tek ve gerçek gündem maddesidir. Beyaz cam ekranlarındaki gemici kavgaları bu gündemi saklamak için düzenlenen yapay programlardır. Yeni bir “cambaza bak” oyunu yani…

Pekiyi devlet yurttaşlarını borçlarını üstlensin de kaynağını nereden bulacak?

Bunun da yanıtı var! Az sonra…

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Erken seçim hangisine yarar?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva