Tayfun MARO
Merkeze taşınan mütedeyyinler
11 Aralık 2019 Çarşamba

Erdoğan’ın iktidara gelişini ifade eden önemli uygulamaların belki de başında geliyor, merkezin mütedeyyinlere açılması. Ve bu politika, Erdoğan ve partisinin yıllardır iktidarda tutunmasını sağlayan belki de en önemli etken.

Cumhuriyet devriminin ihmal ettiği, sistemin kıyısında kendi haline bıraktığı toplumsal katmanların merkezde kendilerine ne ölçüde yer açabildikleri bir muamma olmakla birlikte, önemli değişim projelerinin yolunun böylece açıldığı muhakkak.

Öte yanda, Erdoğan’ın bu değişimi yönetme biçimine bağlı olarak meydana gelen toplumsal yarılma, doğu ile batı arasında oluşan gerilim hattında hareketsiz kalan Türkiye’yi hiç olmadık maceraların içine sürükleyebilir.

Yeni Türkiye serüveninde islamcılar toplumun ve devletin islam normlarına göre inşasında çok kararlı; “Durmak yok, yola devam!” diyorlar.

Yola devam da, sistemin çevresinde yaşamaya alışık olan mütedeyyinler, Erdoğan yönetiminde, sistemin merkezinde kendilerine yer bulmaya başlayınca, bu gelişmeyi yeni kültür politikalarıyla destekleme ihtiyacı ortaya çıktı.

Gündelik hayatlarının akışı ve tüketim alışkanlıkları değişmeye başlayan merkezin yeni sakinlerinin, islamlaşmaktan ziyade sınıf atlamayı tercih etmeleri, bu ihtiyacı ortaya çıkardı.

İslamcı zemin sıçrama tahtasına dönünce, kültür politikalarındaki boşluk fena halde sırıttı.

Gelin görün ki o politikalar kolay oluşmuyor. Erdoğan istedi diye yeni bir islami kültür denemesine ikna olacak gibi değil, mütedeyyinler. Hele bu topraklarda müslümanların bin yıllık yaşanmışlığı varken… Yerini bulmuş teamülleri selefiliğin yeniden yorumlaması pek kabul görecek gibi değil. Özellikle de itiraz kültürünü destekleyen islami yaklaşımlar, devlet tarafından rehabilite edilmek fikriyle çatışıyor.

AKP iktidarı, kadınların örtünme hakkını güvence altına alırken, bir şey daha yaptı; sosyal zemini islamlaştırmak için verilen mücadelede, kadınların sokağa çıkmasını sağladı.

Kadınların sokağa çıkışının kısa vadede islamcı harekete önemli katkıları olduğu muhakkak; fakat AKP sokağın özgürleştirdiğini unutunca, beklenmedik sorunlarla karşı karşıya kaldı; Deizm, özellikle islamcı çevrelerde, gençlik içinde yayılmaya başladı.

Siyasallaşan bütün sosyal gruplarda tüketim kültürünün dönüştürücü gücü, ideolojik etkiyi bir süre sonra amacından uzaklaştırıyor. Dünya nimetleri kişiye kendi ideolojisini dikte ettiriyor.

İdeolojik tahakküm ve tüketim kültürünün tahakkümü arasında gidip gelen kişi, durumuna mazeret üretmekle geçiriyor ömrünü.

Mütedeyyinler de, islamcı ideolojiden hareketle değişe dönüşe modern hayatla haşır neşir, dünyevi zevklere dalacaklar. Dünya nimetleriyle tutarlı ilişki sürdürmek hiç kolay değil.

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva