Tayfun MARO
Mazeretim var, solcuyum
7 Aralık 2019 Cumartesi

Geçen yüzyılda, Marksistlerin tahayyül ettiği hayatı, elini uzatsa yakalayabileceğine inanıyordu, insan. Hepimiz devrim yapacağımızdan çok emindik. İşçi sınıfının öncülüğüne inanıyorduk. Evdeki baba otoritesinden her ne kadar çekiniyor olsak da devlet otoritesine başkaldırıyorduk.

Bu yüzyılda, sanayi devrimi sönümlenirken, işçi sınıfının da tarih sahnesinden çekilmeye başladığına tanık olduk.

Solun son baharını, geçen yüzyılın sonunda, X kuşağı yaşadı. Ve ardından yetişen Y kuşağı, sosyalistlerin Dünya düzeni tahayyülüne, bir yabancının gözüyle bakıyor.

Gerçek yürüyor, uluslararası kapitalist sistem çöküyor. Beş yüz yıllık tarihsel bir dönem kapanıyor. Ancak gelmekte olan yeni sisteme dair çok fazla bilgimiz yok.

Sadece, gelmekte olanın sosyalizm olmadığını biliyoruz. Başka bir akıl, başka bir sistem kendini kurmaya başladı.

Dünya nüfusunun dörtte üçü yoksul. Ve ekolojik felaketler kapımızı çalıyor. Kapitalist sistemin bilançosu berbat…

Ancak bu durum, solun Dünya genelinde başarısızlığını görmemize engel değil.

Geçen yüzyılda, sosyalist sistem ortadan kalkarken, Rusya ve Çin kapitalist sistemin metropolünde yerini aldı. Kapitalizm, Dünya sistemi oldu.

Bugün, yeryüzünde bu kadar çok yoksulluk, acı ve bela varsa, bunun nedeni kapitalizm olmakla birlikte, genel olarak solun sonuç almaktan uzak muhalefetinin de rolü olduğu muhakkaktır. İnsanlığı ikna edemediler.

Dünya nüfusunun dörtte üçü yoksullaşırken sosyal demokratların ve sosyalistlerin yoksullar tarafından yok sayılması, salt yoksulların kusuru olamaz. Kuramsal doğruların hayatta karşılığı olmayabiliyor.

Hal böyle iken, sol cenahta sırf eleştiri olsun diye edilen iri iri lafların bir türlü sonu gelmiyor. Bu özgüveni şaşırtıcı buluyorum.

Sol konuşuyor, kapitalistler yapıyor, insanlık durumu git gide kötülüyor, yeryüzü yaşamına yönelen tehdit büyüyor…

Acı bilgi, kapitalistlere kızarak, onları eleştirerek gününü gün eden aydınların ve yarı aydınların zaman geçirme nesnesi olarak Marksist düşünceye dayalı ideolojiler, insanlığın umurunda değil.

Bu sıkıntılı durumun acısını, uçana kaçana saldırarak, hakaret ederek çıkarmak çare değil.

Kapitalistlerin ne kadar kötü olduğunu söyleyerek değil; ama Marksistlerin nerede hata yaptığını konuşarak yol almak pekâlâ mümkün. Ne ki devrimci taassubu aşmak çok zor…

Yeryüzü, sanayi devrimi ve sanayi toplumu sonrasına hazırlanıyor. Bu değişimi muhtemelen en hazır olan sosyal sınıflar yönetecek.

Sosyalistlerin, komünistlerin, sosyal demokratların bir araya gelerek Dünya’nın ahvalini konuşacağı günlerdeyiz. Sonrası olmayacak…

Yoksa en hazır sınıf olarak burjuvazi yönetecek değişimi.

Bu gidişle, Kapitalizm sonrasında da burjuvalar tarafından yönetilmek kaderimiz olacak…

Sol cenaha da, bir gökdeleni ihtiyaç olarak karşımıza çıkaran sistemle değil, onu yapan grup ile itişmek düşecek.

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Tayyar Önder 8 Aralık 2019 Pazar 13:28

Söylediklerinize Net Katılıyorum... Ancak Şu Ayrımı İyi Yapmak ve İyi İrdelemek Gerekir... Evrensel Sol ve Sosyalist Hareketin Dünya'da Neden Başarısız Olduğunu Tartışmak Başka Bir Olay... Sol ve Sosyalist Hareketin Türkiye'de Neden Başarısız Olduğunu Tartışmak Epeyce Farklı Bir Olay... Biz Bunun Üzerine Bile Kafa Yormadık/Yoramadık... Kemalizm Denen Hastalıklı ve Devamlı Enfeksiyon Yayan Ruh Bizim Sol Sosyalist Hareket Dediğimiz Alanı Öylesine Kapsam Alanına Aldı ki... Onların Bu Zorla ve Cebren Ele Geçirdiği Alanda Biz Sol ve Sosyalist Hareketin Güncel Gerçek Sorunlarını Bir Türlü Tartışıp Bir Noktaya Getiremedik... Zira Sorumluluğu Bize Ait O Gün ki Tartışmalar Önünde/Sonunda Kemalizm Denen (Bu Topraklara Tamamen Yabancı) Zemine Evrilip Bütün Enerjiyi Yedi Bitirdi... Sol Sosyalist Hareket Var Olan Son Kırıntılarıyla En Son 15 Temmuz Darbe Girişiminde de CHP'nin Kuyruğuna Takılınca Benim İçin Tamamen Öldü Doğrusu... Neyse Uzun Hikaye... Böylesine Bir Makale Bile Beni Heyecanlandırdı Teşekkür Ederim...

Yorumu oyla      5      6  
Caglayan Yildirim. 8 Aralık 2019 Pazar 10:56

Evet.seyrediyoruz.gelecegi bekliyoruz.

Yorumu oyla      6      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Fenerbahçe ne istiyor?
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Yarattı... Veda ederken ağlattı!
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Memleketin birinde insan manzaraları(!)
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Tükeniş!
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Kara kaplı defter!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Nereden nereye?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çanakkale artık barışın merkezidir!
Kemal ARI
Kemal ARI
'Cehennem savaşı'nda ne yediler ne içtiler?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bölgecilik, mezhepçilik ve inşaatçılık...
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Unutulmazlar...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva