Tayfun MARO
Macron dersleri…
10 Aralık 2018 Pazartesi

Küreselleşme sürecinde yaşanan değişim ve dönüşümün getirdiği koşullar, sistemi çok fazla zorladı. Sistem dengeye geri dönemediği için, dağılıyor endişesi giderek yaygınlaşıyor.

Uluslararası sistemde ortaya çıkan ve giderek derinleşen büyük krizin öncülleri, sosyal ve siyasal alanda yeni oluşumların, yeni yolların habercisi...

Yeni sosyoloji ve yeni kamusallık kavramsal düzeyde tartışılıyor. Siyaset kendini yeniden kuruyor. Örgütlenme modelleri değişiyor, yatay örgütlenme öne çıkıyor.

Fransa’da Macron’un iktidara gelişi, söz konusu değişim ve dönüşüm arzusunun ifadesiydi.

Macron, cumhurbaşkanlığı seçiminde, 47 milyon küsur seçmenin 20 milyon küsurunun oyuyla cumhurbaşkanı seçilmişti. Genel seçimlerde ise, Macron’un çiçeği burnunda Cumhuriyetçi Yürüyüş Partisi, 47 milyon küsur seçmenin 7 milyon 800 bin kadarının oyunu aldı ve mecliste 577 koltuktan 308’ini kazanarak ezici bir çoğunluk sağlamıştı.

Mayıs 2017’de iktidara geldiğinde, reformist Macron’un Rothschild ailesinin adamı olduğu söyleniyordu. Bugün ise, De Gaulle’cü olduğu söyleniyor. Ve Avrupa ordusu fikrini savunuyor.

Macron, sosyal devletin sorumluluk alanını daraltmak istiyordu, zenginlerin vergi yükünü hafifletmek istiyordu, küreselleşmenin gerektirdiklerini kapitalistlerin arzusu doğrultusunda gerçekleştiriyordu…

Ve 2019’un sonbaharında, “Küreselleşme” başlığı altında dayatılan orta sınıfı yoksullaştıran neo liberal program, yoksulları, dezavantajlı bütün grupları bir araya getirdi.

Bu bir araya geliş sonucunda, Fransa’da “Sarı Yelekliler” hareketi doğdu; Yatay toplumun hiyerarşi tanımayan eylemcileri, Paris’i birbirine katıyor.

İdeolojik kaygılardan azade, yoksullaşan gruplar ile sürgit yoksul yaşayan gruplar, bir başka ifade biçimiyle, kentin yeni sosyolojisi “kent yoksulları” başkaldırıyor.

Avrupa’da kimi sol partilerin karşı çıktığı Sarı Yelekliler hareketine Trump’ın sempatiyle bakması, değişik yorumlara yol açıyor. Bu paradoksal durumun yanıltıcı olma ihtimali çok fazla. Perde arkasında yapılan hesaplar çok farklı olabilir.

Trump alkış tutuyor, bazı sol partiler karşı çıkıyor diye, yoksulların başkaldırısına sırt çevirmek, tarihi bir yanılgı olabilir. Kent yoksullarının mücadele azmini kıracak, umutlarını yok edecek tutumlardan kaçınmak gerektiğine inanıyorum.

1789’da Bastille’de başlayan halk ihtilali, kapitalistleri, halkı hesaba katmadan hareket edemez duruma getirmişti.

Bu defa, kent yoksullarının Champs Elysées’de Arc de Triomphe’u işgaliyle başlayan süreç, yeni Dünya düzeninde, yoksullar ile varsıllar arasında bir hesaplaşmanın işaret fişeği olabilir…

Kesin ret ve kabulleri bir tarafa bırakmak ve bu meseleyi konuşmaya başlamak lazım.

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Hür Düşünce 12 Aralık 2018 Çarşamba 12:51

Zaman gelir geri adım atarsın. Bu bir kültürdür, eğitimdir,erdemdir.Kaybetmessin.

Yorumu oyla      9      5  
muhalf 11 Aralık 2018 Salı 11:08

Fransa daki "sarı yelekliler" protestolarını yazarken, ülkemizde 5 yıl önce gerçekleşen "gezi potestolarından"hiç bahsetmemişsiniz, bana göre aynı ayarda olan protestolar.. bence iki olayda karşılaştırılmalı ve irdelenmeli.her iki olaya devletin yaklaşımı, polis müdahaleleri ve sonuçları."sarı yeleklilerle" yapılan tv. röportajlarını izledim, şikayetler" ay sonunu getirememe" "ağır vergiler" "asgari ücretle geçinememe" "halkın yoksullaşması" bunlar bize de çok yabancı değil. sonunda Macron yaptığı açıklamada "bu yanlışı göremediklerini ve düzelteceklerine yani reform yapacaklarına söz verdi" peki ya bizde????

Yorumu oyla      10      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Erken seçim hangisine yarar?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva