Fatih YAPAR
Listelerin ruhu
22 Mayıs 2018 Salı

Erken değil “baskın” genel seçim kararının ardından siyasi partilerde başlayan yoğun çalışma temposu listelerin Yüksek Seçim Kurulu’na teslim edilmesiyle birlikte biraz olsun düşecek.

Bundan sonrası aday listelerinde yer alan isimlerin performansına kalıyor. Özellikle seçilebilecek yerlerde olanlar ile seçilmesi zor olanlar arasında yani “kritik eşikte” duranları zorlu bir süreç bekliyor.

Bu isimlerin daha çok çalışmaları gerekecek!

Tüm siyasi partiler için cazip, bir o kadar da rekabeti bol olan İzmir’de de aday listeleri şekillendi. Ve son halini resmi olarak aldı.

İlk olarak AK Parti listesine baktığımızda doğrudan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Genel Başkan” olmasına rağmen listeyi kenti yakından tanıyan Başbakan Binali Yıldırım’a emanet ettiğini görüyoruz.

Yani listede baştan aşağı Yıldırım’ın etkisi dikkat çekiyor.

Partideki Yardımcısı AR-GE Başkanı Hamza Dağ’ı ikinci bölgenin birinci sırasına yazan Erdoğan, teşkilat-popülarite dengesini de sağlamış durumda.

Doğalgaz anısıyla hafızalarda yer edinen İbrahim Tatlıses ile renkli sosyal yaşamıyla dikkat çeken Tanju Çolak arasında seçim yapmak zorunda bırakılmayan İzmir teşkilatının önüne sürpriz bir karar ile eski Milli Futbolcu Alpay Özalan getirildi. İzmir doğumlu Özalan’ın ailesi de Karşıyaka’da yaşıyor. 

İkinci bölgenin sürpriz isimlerinden birisi de Necip Nasır… Egepol Hastaneleri Yönetim Kurulu Başkanı ve İzmir Müteahhitler Federasyonu Genel Başkanı Nasır’ın aslında siyaset yaptığı bölge iki değil birinci bölge olarak biliniyor. Karabağlar merkezli birinci bölgede etkisi bilinen Nasır’ın Doğu ve Güneydoğu kökenli oyların toparlanmasına yönelik hamleler yapması da muhtemel görünüyor.  Bilindiği gibi Nasır, AK Parti’nin kentte “sosyal-siyasal-ekonomik” dönüşümün temeli olarak gördüğü İzmir Ticaret Odası’nın seçimlerinde Başkan Mahmut Özgener’in yanında dimdik durmuştu.

Özgener ile el ele, kol kola yürüyen Nasır’ı takip eden Kemalpaşa eski İlçe Başkanı Yaşar Kırkpınar ise Belediye Başkanı Arif Uğurlu’nun desteğiyle yola çıkan isimlerden. Son seçim sonuçlarına göre kıdemli başkan Kırkpınar seçilebilecek bir yerde bulunuyor.

Eski İl Başkanı Ömer Cihat Akay’ın bünyesinde çalıştığı Cemer Kent Ekipmanları Şirketi’nin Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı olan eski İl Yöneticisi Melek Eroğlu da sürpriz yapan isimlerden… Eroğlu’nu MEB eski Müşaviri ve Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’ün eniştesi Karşıyaka doğumlu Necip Fazıl Kurt izliyor.  Bu arada Gerçek Tekin ve Adil Yüksel isimleriyle birlikte partideki kadın-genç dengesi arka sıralara serpiştirilmiş durumda.

İzmir listesinin birinci bölgesinde Başbakan Yıldırım’dan sonra gelen Milletvekili Atilla Kaya yerini korumayı başardı. Seçildiği günden bu yana Yıldırım’a yakın siyaset yapan Kaya’nın geçmişinde Teşkilattan Sorumlu İl Başkan Yardımcılığı görevi de vardı. Kaya, yeni dönemde de İzmir’i şekillendiren isimlerin başında gelecek. Bu arada İzmir’de AK Parti içinde Doğu ve Güneydoğu illeri kökenli birçok isim bulunmasına rağmen Mardin Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı’nın İzmir’e gelişi biraz “homurdanmalara” neden oldu.  Mardinli olmaktan öteye gitmeyen milletvekilin İzmir ile bir bağı bulunmadığı için kentte siyaset yapan birçok Mardinli isim ve Doğu-Güneydoğu kökenli isim “ötekileştirildiklerini” düşünüyor.

Önceki Haziran ve Kasım seçimlerinde AK Parti ve CHP arasında rekabete sahne olan “Roman Açılımı” nedeniyle CHP’den Özcan Purçu milletvekili olmuştu. Purçu listede yerini koruyunca onun karşısında AK Parti’de siyaset yapan Cemal Bekle’nin sırası da öne çekilmiş oldu.

Bu arada partide yerel yönetim hakimiyeti ile bilinen İzmir Büyükşehir Belediyesi eski Grup Başkanvekili Bilal Doğan’ın bulunduğu 5. sıradan çıkmak için yoğun gayret göstereceğine inananların sayısı oldukça yüksek.

Aynı bölgede Emre Cemil Ayvalı ve Gözde Keskin gibi isimlerle kadın-genç dengesini sağlamaya çalışan partinin genel olarak yoğun çaba sarf etmesi gerekiyor.

Listenin geneline bakıldığında,  şahsi düşüncem İzmir’de partiye yıllarını vermiş başta bir önceki İl Başkanı Bülent Delican, Bekir Pakdemirli, İsmail Sarı, Kazım Erten, Tansu Kaya, Veysel Güldoğan gibi isimler uygun yerlerde olmalıydı.

Meclisteki “mesai şampiyonluğu” ve devamlılığı ile Türkiye genelinde dikkat çeken Milletvekili Necip Kalkan ve harbi İzmirli ve Karşıyaka’lı göçmen figür Kerem Ali Sürekli’nin futbolcu Özalan ile şimdiden yarıştırılmasına/denk tutulmasına da anlam veremedim…

++++

CHP listelerinde kararın alındığı dakikalardan itibaren yaşanan gelişmeler arasında en dikkat çeken şey Genel Başkan Yardımcısı Tuncay Özkan’ın İstanbul’dan yeniden İzmir’e gönderilmesi oldu. Birinci bölgenin en ön sırasında yer alan Özkan’ı, sırasıyla Murat Bakan, Özcan Purçu, DİSK eski Genel Başkanı Kani Beko, Mehmet Ali Çelebi, Tacettin Bayır ve Ednan Arslan takip etti.

Listelere ağırlığını koymak için Ankara’ya giderek bizzat Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’yla görüşen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun “olmazlar” listesinde Özkan en ön sıralardaydı. İstanbul’dan dönüşüyle birlikte daha önce yaptığı gibi parti örgütünü “karıştırması” muhtemel olan Özkan’ın 2019’a yönelik planları herkes tarafından yakından biliniyor. Büyükşehir Belediye Başkanlığı hayalini öteler mi bilinmez ama Özkan’ın yeni dönemde ciddi bir denge unsuru olarak genel merkezde bazı isimler tarafından desteklendiği de aşikar…

CHP Lideri Kılıçdaroğlu kendisinden sonra İzmir ikinci bölgeye,  bir dönem yollarının da kısa süreyle ayrıştığı eski Genel Başkan Yardımcısı Selin Sayek Böke’yi yazdı. Eski Genel Sekreter Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır ve Atila Sertel ile “mevcutları” koruyan Kılıçdaroğlu, önseçim şampiyonu Mustafa Balbay’ı yarış dışında bırakmayı tercih etti. Sadece Balbay mı? Elbette değil. Musa Çam, Ali Yiğit gibi önseçimden çıkan Zeynep Altıok ve Zekeriya Temizel gibi İzmir’i temsil eden isimler artık yok.

Yine listenin “sürpriz” denilebilecek kısmı birinci bölgeden başvuru yapan PM Üyesi Sevda Erdan Kılıç’ın ikinci bölgeye yazılması oldu. Partide il gençlik kolları başkanlığı da yapan genç siyasetçi Kılıç, uzun süredir Kılıçdaroğlu’na yakın bir siyasi çizgide ilerliyordu. Bu tavrının ve çabalarının sonucunu önce PM listesine ikinci kez girerek, sonra da seçilebilecek yerden yazılarak almış oldu.

Bu arada Mahir Polat, eski İl Başkanı Bedri Serter, İdris Yavuzyılmaz ve Ali Engin ile örgütsel dengenin sağlanmaya çalışıldığı görünüyor. Bu denge ne kadar yerine oturur onu da zaman gösterecek. Burada gerçek olan şu ki ikinci bölge listesindeki sakinliğin, uzlaşının birinci bölgede olmadığı konusu. En başından bu yana siyasi ve sosyolojik olarak daha da hareketli olan birinci bölge tartışılıyor.

+++++

İzmir’de ortalama 300 bine yakın oy potansiyeli bulunan MHP’nin Oktay Vural ve Kenan Tanrıkulu’yla yollarını ayırmasından sonra liste başlarına yazdığı Prof. Dr. Hasan Kalyoncu ile Tamer Osmanağaoğlu’nun işleri gerçekten zor. Ege Üniversitesi’nde bir yıl önce rektör yardımcısı olduktan sonra İzmir ile tamamen kaynaşmaya çalışan Kalyoncu ile Osmanağaoğlu’na şans tanımayanlar bile var. Cumhur ittifakında yer alarak tavrını net olarak ortaya koyan MHP’nin her iki bölgeden de bu isimleri meclise gönderebilecekleri ise anket sonuçlarına göre biliniyor.

+++++

İYİ Parti’nin ise Dr. Aytun Çıray ve Müsavat Dervişoğlu gibi iki önemli silahı var. Birisi merkez sağın hakimi diğeri ülkücü camianın yakından tanıdığı MHP İzmir eski İl Başkanı Dervişoğlu’nu kıdemli siyasetçi eski İl Başkanı Yıldırım Ulupınar takip ediyor. Son anketlere göre partinin İzmir’deki durumu ise gayet memnuniyet verici seviyeye ulaşmış görünüyor.

+++++

Son olarak HDP, Vatan Partisi ve Saadet Partisi de tepe noktalardaki genel başkan yardımcıları ve kurmaylarıyla birlikte İzmir’e gelmiş durumdalar. İzmir’deki potansiyellerini gören isimlerin kent ile bağları olmasa da seçmenin tercihine güveniyorlar.

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 22 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Zafer 24 Mayıs 2018 Perşembe 17:55

Bak çok basit bir şey diyorum. Böyle 2 satırlık yazılarla anlayamadım ben seni. Gel görüşelim, hayal dünyamda neler olduğunu da anlatıcam sana merak etme... Laf cambazlığına gerek yok. Yüzyüze gelebiliyorsan buyur, gelemiyorsan yorum altında musallat olmaya son ver. Can sıkıcı oldu artık ergen muhabbeti.

Yorumu oyla      9      5  
Gürkan 24 Mayıs 2018 Perşembe 12:55

Zafer kardeşim tamam sen haklısın. aynen böyle devam et, anlamamazlıktan gelmeye , hakaret etmeye devam et. Bizi de sandığa gömeceksin , tamam :) hayal dünyasında neler yaşıyorsa.

Yorumu oyla      9      6  
SEÇİMİN KADERİ 23 Mayıs 2018 Çarşamba 23:28

Seçimin kaderini 16 yıldır Ak Partiye oy veren ancak artık Ak Partiye oy vermeyecek seçmenler belirleyecektir.Çünkü bunların artık gidecek siyasi partileri var.Anket şirketlerine bakmayın onlar müşteri velinimetimizdir prensibine göre çalışmak zorundalar çünkü ticaret yapıyorlar.Sayın Karamollaoğlu'nun sözleri Ak Parti seçmeni üzerinde çok etkili.

Yorumu oyla      10      5  
Zafer 23 Mayıs 2018 Çarşamba 16:49

Doğru ben burdan anlayamadım. Madem pek tanıyomuşsun beni, siteler falan deyip duruyorsun. At bir mesaj ordan, gel görüşelim yüz yüze anlat bakalım sen bi bana... Buna yok diyorsan, 3. kişi olarak benim yorumlarıma musallat olmayı bırak. Acınacak haldesin, ne söylediğin, ne hikayeler anlattığın belli değil.

Yorumu oyla      10      6  
Gürkan 23 Mayıs 2018 Çarşamba 15:42

Adam daha okuduğunu anlamıyor ya da işine geldiği gibi yazıyor. Sana FETÖ ' cu diyen mi oldu ? Ha ha ha ... maaşlı bordo klavyeli liseli ergen nedir yahu ! Herkesi kendin mi sanıyorsun ? Sen git eskiden FETÖ'cu olan , şimdilerde hükümete tek laf söyletmeyen platformlarda belediyeye, CHP 'ye sallamaya devam et. Deniz Baykal ın bir adamı vardı, savcı sayan diye , bu tiplerin durumu da aynı. Sorsan en büyük CHP'li bunlar ama devamlı CHP'ye sallarlar.

Yorumu oyla      10      8  
Zafer 23 Mayıs 2018 Çarşamba 14:57

İşte akp zihniyetinin laciverti olmanın kanıtı bu laflar. Kendi gibi düşünmeyen fetö cü oluyor, akp hizmetlisi oluyor. Aynı aktrol zihniyeti, büyük resim görmeler, komplo aramalar. İnsanların haber alma özgürlüğüne baskı, akp de ne varsa bu zihniyette de aynısı var. Maaşlı bordo klavyeli lise ergeni. Alakası olmayan konulara 3. kişi olarak musallat olup iftira ile karalamalar. Ne ararsan var süper.

Yorumu oyla      11      6  
Gürkan 23 Mayıs 2018 Çarşamba 12:15

Bazı tipler vardır, eskiden FETÖ'cu olan , şimdilerde yandaşlığında ötesinde bir çizgide olan yayın kuruluşlarında sürekli CHP ' yi eleştirirler ama bunlara sorsan en büyük Atatürkçü , CHP 'li bunlardır ama lafta , neye, kime hizmet ettiğini bilmez, belki de biliyordur kim bilir. İzmir' de iyi partiyi ön plana çıkartıp AKP ' nin 1.parti olmasını sağlama planı mı devreye girdi ? İyi partinin hedefi nedir , projeleri nelerdir ? Açıklayacak olan biri var mı ? Bu kişiler dün MHP ' nin başına geçmek için birbiri ile yarışan tipler değil miydi? Ne oldu da birden kıymete bindi ?

Yorumu oyla      10      7  
Gürkan 23 Mayıs 2018 Çarşamba 11:08

AKP'nin kurucuları MHP eskisi mi ? :) kaldı ki AKP'ye de oy vermiyorum. Verecek olsaydım Erbakan' a oy verirdim. AKP'yi kimlerin nasıl kurduğu kabak gibi belli iken MHP eskisi demek siyasi cahilliktir. Aynı şekilde iyi partinin kurucuları da yıllarca MHP'de siyaset yapmış kişiler. Oy verecek olsaydım zamanında MHP' ye verirdim. Seni temsil edecek vekiller çok olmayacağı için yazar bahsetmemiş olabilir mi ? İyi partinin İzmir' de herhalde 8-10 vekil çıkaracağını düşünmüyorsunuz ? Yok düşünüyorsanız hayal dünyanızdan çıkın. Trol diyenlerin hangi forumda ne yazdığını da çok iyi biliyorum. Kim trol, kim bu zamana kadar CHP'liyim deyip AKP' ye çalıştığını da çok iyi biliyorum. Bana hikaye anlatmayın. Demagoji yapmaya da gerek yok.

Yorumu oyla      10      7  
Mister No 22 Mayıs 2018 Salı 23:39

Iyi Parti icin MHP´nin eskileri diyenler AKP baksin önce. AKP ´nin Milletvekilleri herhalde gökten inmedi. Icinde MHP` lisi, ANAP´lisi, MSP´lisi ne ararsan var.Bu kadar cehalet biraz ayip oluyor.

Yorumu oyla      12      8  
hava durumu 22 Mayıs 2018 Salı 22:01

Busecim oncesi ticaret, sanayi ve turimciler siyasi partilerden uzak duruyorlar, oysa onceki secimlerde aleni Ak Partinin vitrine cikmak icin yarisiyorlardi.Ak partinin bu secim isi cok ama cok zor kimse kendini kandirmasin.

Yorumu oyla      11      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Erken seçim hangisine yarar?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva