Fatih YAPAR
Liderin A takımı
12 Şubat 2018 Pazartesi

CHP’nin 36. Olağan Kurultayı’nda yeniden genel başkanlık koltuğuna oturan Kemal Kılıçdaroğlu yerel ve genel seçime gideceği ekibini ve A Takımı’nı belirledi.

Kılıçdaroğlu’nun başından bu yana üzerinde durduğu formüle göre parti organlarında (MYK-PM ve YDK) görev alan isimler yerel seçimlerde aday olamayacak.  İstisnaların haricinde, Kılıçdaroğlu’nun bu formülü kurultay öncesinde görevlere gelen il başkanları ve yönetimlerini de kapsıyor. Genel başkanın üzerinde durduğu bir nokta daha vardı. O da, PM ve MYK’da görev alacak isimlerin illaki milletvekillerinden seçilmeyeceği konusu. Bu yüzden hem kurultayda hem de sonrasında milletvekili olmayan isimlere de görev verdi.

Kılıçdaroğlu’nun yaptığı yeni Merkez Yürütme Kurulu (MYK) listesine baktığımızda dikkat çeken gelişmeler var. Özellikle kurultaya giderken yaşanan süreç, iki günlük yoğun tempo ve görüşmelerde tekleyen isim Örgütlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Tekin Bingöl’ün yeni görevi.  Salonda birçok kişiyle tartışan, sağlık sorunları yaşayıp hastaneye kaldırılan Bingöl yeni dönemde “insan hakları” konusunda çalışacak!

Gelelim partideki en kritik makamlardan birisi olan örgütten sorumlu genel başkan yardımcılığı görevine. Bu göreve getirilen Av. Bülent Tezcan uzun yıllardır partinin “siyasi ve seçim” işlerini yürütüyordu. Tezcan, parti sözcülüğüne devam ederken örgütleri de idare edecek. Yapısal itibariyle genelde toplumsal olarak kapalı ve mesafeli duruşuyla bilinen Tezcan’ın Aydın milletvekili olması da Ege Bölgesi’ndeki etkisini önümüzdeki süreçlerde gösterecektir.

Bu arada, Kılıçdaroğlu’nun A Takımı’nda yer alan İzmir Milletvekili Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır’ın yürüttüğü “genel sekreterlik” görevi İstanbul Milletvekili Akif Hamzaçebi yürütecek. Karadeniz kökenli Hamzaçebi’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı hayali kurduğu biliniyor. Kılıçdaroğlu’nun bu hamlesiyle hem partiyi emanet ettiği hem de en yakın görev verdiği Hamzaçebi’yi İstanbul’dan aday yapmayacağı da ortaya çıkmış oldu.  Bu arada Sındır’ın yeni dönemde çalışmalarına başladığı İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı için en büyük destekçisi Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun karşıtları olacak!

Karşıt demişken bir konuya daha dikkat çekmekte fayda var. Kurultay’da Kılıçdaroğlu’nun anahtar listesine almadığı İzmir Milletvekili Tuncay Özkan ve Genel Başkan Yardımcısı Erdal Aksünger’in liste delerek PM’ye girmesi sürpriz karşılanmıştı.  Kılıçdaroğlu bu kez ilginç bir hamle yaparak İzmir’de hakim iradenin karşısında yer alan Özkan’ı, İstanbul’da ise İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’nun kurultay sürecinde istifa resti çekmesine bile neden olan Ataşehir eski Belediye Başkanı Battal İlgezdi’nin eşi Gamze Akkuş İlgezdi’yi “genel başkan yardımcısı” yaptı. Kılıçdaroğlu, daha önceki kurultayda listeyi delenlere üst görev vermemişti. İzmir ve İstanbul hamlesini her iki ilin örgütüne de mesaj olarak yorumlayanlar yok değil!

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu karşıtlığı ile bilinen ve kongre süreçlerinde aktif çalışan Özkan’ın yeni görevi “basınla ilişkiler ve kurumsal iletişim”…  Eski bir gazeteci olan Özkan’ın bu görevi nasıl ve hangi amaçla kullanacağını da zaman gösterecek. 

Kılıçdaroğlu’nun başarılı çalışmaları nedeniyle yeniden aynı görevi verdiği önemli bir isim daha var. O da Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun. Partinin en güçlü olduğu Ege Bölgesi’nde belediyeleri yakından takip eden deneyimli isim Torun, yeni sürecin şekillenmesinde aktif rol oynayacak. İzmir Büyükşehir Belediyesi ile birlikte 23 belediye başkanının bulunduğu İzmir’de 2019 sürecinde aktif görev alacak.

Yeni MYK’da bölgeyi ve İzmir’i yakından takip eden Faik Öztrak ve Muharrem Erkek gibi isimler de var. 2014 yerel seçim sürecinde Kılıçdaroğlu’ndan koltuğunu garantiledikten sonra ilçeler bazında istediğini alan Başkan Kocaoğlu’nun yeni döneme ilişkin talepleri, olmazları zamanla ortaya çıkacak. Oluşan yeni yapılanmaya bakıldığında genel merkez düzeyinde İzmir’in ciddi bir düello alanı da olacağı aşikar.

“İzmirli” ünvanını milletvekili olduktan sonra kazanan Selin Sayek Böke ve Tuncay Özkan dışında kenti, parti örgütünü temsil eden tek isim Parti Meclisi Üyesi Av. Sevda Erdan Kılıç. PM’ye ikinci kez Kılıçdaroğlu kontenjanından giren Kılıç’ın “hamlelerini” yakından takip etmek gerek. Balçova Belediye Başkanlığı’na yönelik olumlu fikirleri ve düşünceleri bulunan Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Banu Gençkan’ın Yüksek Disiplin Kurulu (YDK) üyeliğinden istifasıyla da yalnız kalan YDK’nın diğer üyesi Mahir Polat “genel merkez bağlantılı” bir diğer isim olarak kaldı.

İl kongresi, kurultay süreci ve yaşananların tamamına bakıldığında 2019 yerel ve genel seçim süreçlerinin oldukça hareketli geçeceği ortada.

İzleyelim, görelim!

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Reis 14 Şubat 2018 Çarşamba 18:53

artık LİDER 2019 CUMHURBAŞKANLIĞI ADAYLIĞINI DA açıklar artık:DDD

Yorumu oyla      12      5  
PARTİLİ 13 Şubat 2018 Salı 00:54

Takım dediğin örgütü temsil eder, örgüt dediğin halkı temsil eder.Bizde ikisi de eksik.Ne halkın ağırlığı,ne genel başkan ağırlığı var.Sadece bazı unsurların ağırlığı var.CHP seçmeni alternatif bulduğu an sizi gömecek.Kürek elinde bekliyor.Az kaldı.

Yorumu oyla      13      5  
Satranç 13 Şubat 2018 Salı 00:52

Akif Hamzaçebi yi İstanbul adaylığına düşünmeyip Genel Sekreterliğe getirildiğine göre.. Eski Genel Sekreter prof dr Kamil Oktay Sındır da İzmir Büyükşehir Belediye başkanlığına düşünülüyor demektir.

Yorumu oyla      15      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Memleketin birinde insan manzaraları(!)
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Tükeniş!
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Kara kaplı defter!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Nereden nereye?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çanakkale artık barışın merkezidir!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Daha önceleri nerelerdeydiniz?
Kemal ARI
Kemal ARI
'Cehennem savaşı'nda ne yediler ne içtiler?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bölgecilik, mezhepçilik ve inşaatçılık...
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Unutulmazlar...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Boşanan aileler ve çocuklar
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva