Nedim ATİLLA
Küresel ısınmaya karşı tarımsal inovasyon
23 Ocak 2018 Salı

Dünyadaki hemen tüm ciddi gazetelerde yer aldı bu haber… Dünya Ekonomik Forumu 2018 Küresel Riskler Raporu (The Global Risks Report 2018) açıklandı. Çevreyle ilişkili riskler yine ilk sırayı alırken, sert hasat, yani eşzamanlı tahıl üretiminin, küresel gıda tedarikinin yeterliliğini tehdit etmesi riski de bulunuyor.

Risklerin sistemi tehdit ettiği vurgulanan rapora göre, pozitif ekonomik görünüm  ise liderlere; toplumları, ekonomileri, uluslararası ilişkileri ve çevreyi etkileyen sistemik zaaflarının üstesinden gelme fırsatı tanıyor.

Dünyanın en güçlü sivil toplum kuruluşlarından biri olan Uluslararası Rotary de Dünya Başkanı İan Riesley’in bu yıl seçtiği özel alan projelerinde Küresel Isınmaya dikkat çekiyor. Türkiye’deki rotaryenlerin konuya ilgisi sınırlı kalsa da dünyadaki rotaryenler küresel ısınma üzerine kafalarını ciddi ciddi yoruyor ve yerel projeler üretiyorlar.

Dünya Ekonomik Forumu’nun özellikle çevre riskleri nedeniyle dayandığı kaynak BM Dünya Meteoroloji Örgütü (World Meteorological Organization – WMO)…

WMO, El Nino kasırgasının etkisiyle 2016 yılında rekor kıran küresel sıcaklığın 2017 yılında da yükselişini sürdürdüğünü bildirdi. Örgüte göre, Kuzey Kutbunda 2017 yılında devam eden basıncın deniz seviyeleri ve hava durumu üzerinde derin ve uzun sürecek etkileri olacak.

Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO) ölçümlerine göre 2016 yılı, El Nino kasırgasının etkisi nedeniyle şimdiye kadarki en sıcak yıl olmuş, sanayi öncesi çağdan 1.2°C yüksek ölçülmüştü.

2017 ise El Nino etkisi olmadan yaşanan en sıcak yıl olurken, sıcaklıklar sanayi öncesi çağdan yaklaşık 1.1°C yüksek ölçüldü.

Paris İklim Anlaşması limitine hızla yaklaşılıyor

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan WMO Genel Sekreteri Petteri Taalas, “Uzun vadeli sıcaklık eğilimi, tekil yılların sıralamasından çok daha önemli ve bu eğilim yukarı yönlü” dedi.

Sıcaklık derecelerinin hikayenin sadece küçük bir kısmı olduğunu, 2017 yılındaki ısınmanın pek çok yerde aşırı hava olaylarına neden olduğunu belirten Petteri Taalas, 2017 yılının hava ve iklim afetleri açısından ABD’nin en çok para harcadığı yıl olduğunun altını çizdi. WMO Genel Sekreteri, başka ülkelerde ise tropik fırtınalar, seller ve kuraklık nedeniyle kalkınmanın yavaşladığını veya geriye gittiğini belirtti.

WMO verileri, 21. yüzyılın şimdiye kadar rekor düzeyde 18 en sıcak yılın 17’sini kapsayan en sıcak hava dönemi olduğunu gösteriyor.

BM Genel Sekreteri’nin Afet Risklerinin Azaltılması Özel Temsilcisi Robert Glasser da iklim değişikliğinin artan ivmesini “gezegenimizin varoluşuna bir tehdit” olarak nitelendirdi. Glasser, “Her biri 1°C’den yüksek olan rekor sıcaklıkla birbirini takip eden 3 yılın, bir de 2017 de afetler nedeniyle rekor düzeyde ekonomik kayıplarla birleşmesi, bize gezegenimizin varoluşuna karşı köklü müdahaleyi gerektiren bir tehdit ile karşı karşıya olduğumuzu söylemelidir” dedi.

Yoksulluk, ekolojik sistemlerin yıkılması ve toprakların uygun olmayan şekilde kullanılmaları ile birleşen iklim değişikliğinin pek çok insanı evini terk etmeye ittiğini de vurgulayan Glasser, sera gazı emisyonları düzeyini azaltmak için daha fazla isteğe ve iklim değişikliğine çok az katkısı olan ülkelerde afet riskini azaltma yönünde somut eylemlere ihtiyaç olduğunun da altını çizdi.

Küresel ısınmanın başka bir boyutuna daha dikkatinizi çekeceğim bir sonraki yazıda…

Bence hepimizin bir numaralı sorunu budur…

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
ibrahim Yüncü 23 Ocak 2018 Salı 21:34

Küresel ısınma ürkütmeye başladı. Buzulların katıdan sıvıya dönüşmesi bir de gaz'a dönüşmez inşallah.

Yorumu oyla      11      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Rahmetliyi nasıl bilirdiniz?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva