Fatih YAPAR
Kültürpark sancısı
29 Haziran 2016 Çarşamba

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yıllardır aynı şekliyle duran Kültürpark’ta başlattığı “değişim-dönüşüm” çalışması “avan proje” adı altında Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’nun onaya gönderildi. Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun da bizzat yakından takip ettiği süreç projenin mimarı Şükrü Kocagöz’ün de onayı alındıktan sonra yeni bir boyuta geçti. Geçti geçmesine de yeni sorunlar baş gösterdi. Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’ne (TMMOB) bağlı odalar açıklama yaparken “Proje hazırlanırken görüşlerimiz alınmadı” diyerek çıkış yaptı. Tabi ki bu çıkışların dayanağını da 17 sayfalık bir rapor ile ortaya koydu.

Gelelim raporda yer alan konulara ve ayrıntılarına… Öncelikli olarak odalar, şu anda herkesin bildiği Enternasyonal ve Kitap Fuarı başta olmak üzere kapalı hollerin bulunduğu alanın tamamen kaldırıp yeşil alan yapılmasını istiyor. Ayrıca, proje kapsamında revize edilecek olan Celal Atik Spor Salonu, kaldırılması planlanan İsmet İnönü Kültür Merkezi gibi yapıların da olmamasından yanalar.  Daha doğrusu bölgede neredeyse hiçbir ticari faaliyetin gerçekleşmemesini, Kültürpark’ın park ve yeşil alandan ibaret olmasını istiyorlar. Bununla ilgili en büyük dayanak ise 1985 yılında onaylanan ve koruma kurulundan geçen son plan…

Diğer bir konu ise ağaç ve bitkilerin durumu... Herkesin bildiği gibi Kültürpark gerçekten bitki örtüsü ve doğal ortamı ile şehir merkezinde yaşam, nefes alma alanı. Projede yapılacak değişikliklerin kamuoyunda tartışılmasına ise işte bu konu start veriyor. Sosyal medya üzerinden başlatılan “Kültürparkıma Dokunma” kampanyası ağaçlar ve bitki örtüsü üzerine kurulmuş durumda... Burada Büyükşehir kendi açısından çok doğru bir hamle yaparak bilim insanlarını konuşturdu, raporları kamuoyu ile paylaştı. Biz de öğrendik ki Kültürpark genelinde 7 bin 560 ağaç var. Bunların sadece 42 tanesi “hastalıklı ve diğer ağaçlara zarar verebileceği” gerekçesiyle kesilecek. Yerine ise tabi ki yenileri dikilecek. Odaların raporda yaptığı değerlendirmede “Ağaçlar kesilmesin” deniliyor. Fakat belediyenin yaptığı proje sonrasında hastalıklı ağaçlar dışında kesilecek ağaç sayısı konusunda bilgi veremiyorlar. Çünkü böyle bir konu, bilgi yok. Bu konuda raporun içinde ayrı çelişkiler ortaya çıkıyor. Peyzaj Mimarları Odası bu noktada devreye girerek “Ağaçlar kalsa bile zemindeki bitki örtüsü değişikliği de ortama zarar verebilir” diyor. Bu vatandaşın ilgilendiği bir mesele tabi ki değil. Bilimsel ve çok teknik bir bahane olarak algılanıyor. 

Ağaçlar konusunda Ziraat Mühendisleri Odası da gelen üniversite raporlarına saygılı. Onların projenin geneline yönelik eleştirileri ise bulunmuyor. Özellikle Şehir Plancıları Odası’nın ise kaldırılacak hollerin yerine yapılacak yeni sergi merkezinde “gizli kongre alanı” vurgusu yer alıyor. Çünkü oda kongre ve fuarlar için Gaziemir ve Bayraklı Yenikent Merkezi’nin belirlendiğinin altını çiziyor. Bayraklı’nın halinin ortada, Yeni Fuar Alanı’nın da buna hazırlıksız olduğuna göre bu öneri de pek mümkün görünmüyor.

Odalar içinde en çok muhalefeti yapan ise Mimarlar Odası… Çünkü odanın eski İzmir Şube Başkanı Hasan Topal Büyükşehir Belediyesi’nde uzun yıllar genel sekreter yardımcılığı görevinde bulundu. Hem belediyeyi hem de projeyi çok iyi biliyor. Topal’ın oda üst yönetimindeki yeni görevinden sonra koltuğunu emanet ettiği isim Halil İbrahim Alparslan, bölgede kongre ve sergi merkezlerinin olmasını istemiyor. ‘Basmane Çukuru’nda yapılacak binada bulunan belediye hissesinin yüzde 30’luk kısmının “kongre merkezi” olarak ayrılmasını öneriyor.  Başkanlık binasının bulunduğu Konak’taki ana binanın depreme dayanıksız raporu varken, Halkapınar’da kiralık yerde birimler bulunurken, dağınık yapıdan kurtulmak için acilen idari bina ihtiyacını gidermek isteyen bir Büyükşehir’in bu öneriyi kabul etmesi mümkün görünmüyor.

Ayrıca dikkat çeken önemli bir konu da bölgedeki ticari aktiviteler... Basmane ve Çankaya bölgesinde onlarca otel açılıp işletmeye alınmışken kongre ve sergi merkezlerinin olmamasını istemek, bölgenin tamamen yeşil alan olarak kalmasını talep etmek TMMOB’un tamamının istediği bir konu değil. Sadece bazı isimlerin bu konuda baskıları ve kampanyasının ağır bastığı görülüyor. İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş’ın bile fuar ve kongre kenti olmak için gayret gösteren İzmir’de Kültürpark’a kongre salonu önerisi ortadayken çiçek-böcek ve ağaçlardan oluşan raporlar ile gündeme gelmek TMMOB’un şimdiye kadar saygı duyulan duruşuna ve bilimsel yaklaşımlarına pek uymuyor. 

Biz de neredeyse yüzyıllık fuarcılık tarihi olan İzmir’de, adeta kentli ile özdeşleşmiş bir bölgede yapılacak değişikliklerin “kısır çekişmeler ve meslek örgütleri hesaplaşması” üzerinden gündeme gelmesini istemiyoruz. İzmirliler de artık “istemezükçüler” ve “siyasi olarak proje engelleyenler” arasında gidip gelmek, başka şehirlere bakarak imrenmek istemiyor…

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 21 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen 1 yorum var.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Hakkı turan 7 Temmuz 2016 Perşembe 22:52

Kalemine ve eline sağlık çok güzel bir yazı. Tebrikler

Yorumu oyla      11      5  
1 Temmuz 2016 Cuma 18:29

kitap fuarı, hediyelik eşya fuarı ve İEF. burda yapılmaya devam edecekse, basmane girişindeki binaların zaten kalması gerekiyor, bu fuarları nerde düzenleyeceksiniz? çadır damı? İEF. paralı oluyor, yani fuarın duvarları bu nedenle bile yıkılamaz.

Yorumu oyla      11      5  
Reyhan olgunsy 1 Temmuz 2016 Cuma 12:59

Büyükşehir belediyemiz yaptığı bütün büyük projelerde başarılı kültürpark projesinde de izmirli için en güzel olanın yapılacağına inanıyorum .

Yorumu oyla      11      5  
İzmirli 30 Haziran 2016 Perşembe 19:23

Koruma kuruluna proje gitmediyse niye bu kadar tartışıyorsunuz ki? Kültürpark'ın duvarlarını da kaldırmayın çünkü yağmalanır, o ağaçları da bulamazsınız. Otelciler ile de toplantı yapılsın. Fuar ve kongre olursa onlar da faydalanacak. Giderse zarar görecek. Nerde odalar? Onlar da açıklama yapsınlar. Kimse karnından konuşmasın..Ayrıca düzenleme şart. Eskidendi gazinolar. Gazino mu kaldı. O lunaparkın gürültüsü de üstüne can sıkıyor.

Yorumu oyla      11      5  
Mustafa A. 30 Haziran 2016 Perşembe 18:44

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Kültürpark’la ilgili olarak Koruma Kurulu’nun onayına bir proje sunmuş ve İsmet İnönü Kültür Merkezi’ni yıkıp, Basmane tarafına 35.000 metrekare inşaat alanlı kongre ve sergi merkezi inşaatı için izin istemektedir. Oysa ki her ne ad altında olursa olsun ifade edilen büyüklükte yeni bir yapılaşma kararı, Koruma Planı kavram ve içeriğine açıkça aykırı olacaktır. Bir başka ifadeyle sahip olduğu Tarihi Sit özelliği nedeniyle korunması gereken bir alana yeni yapılaşma önerisi Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’na aykırıdır. Hukuka, akla, bilime uygun olmadığı gibi, kabul edilebilir de olmayacaktır Yukarıdaki bu alıntıyı cgange.org sitesinde daha kapsamlı bir şekilde okuyabilirsiniz.Şimdiden 12000 imzaya ulaştı.Fikir beyan edemeyip sadece beni eleştirmek adına bir arkadaşımız saçmalamış,o nu da hoş görüyorum.Herkesin saçmalama hakkı var.Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olunmaz.Duyarlı vatandaşlarımız lütfen konunun takipçisi olsun.Özelleştirmeleri de millete güzel tarafından sundular,sonuçları ortada.Herşeyi yaşayarak öğrenmeyelim,sonra hem çok geç oluyor,hem de sonuçları yıkıcı oluyor.

Yorumu oyla      11      5  
m.y. 30 Haziran 2016 Perşembe 10:48

kültürparkın yeni projelendirilmesi düşünülürken,basmane çukuru projesininde kültürparkla bütünleşen bir projesi olacakmış, yani basmane çukuru yarı kamu binası olacak,folkart proje içerisinde performans sanatları merkezi, sanat galerisi de olacak,umarım kongre merkezide olur, hem kamu binasında hemde folkart binasında. bu proje bitinceye kadar fuardaki holler kongre merkezi olarak kullanılabilir.büyükşehir binası bittikten sonra konaktaki bina yıkılıp yerine kongre ve sanat merkezi yapılabilir.

Yorumu oyla      11      5  
muhalif 30 Haziran 2016 Perşembe 10:41

kültürparkın yeni avam projesi tanıtıldı.burası sadece park olamaz, şehrin merkezi insanlar sadece park olarak kullanamaz, adı üstünde "kültürpark" şehrin kültürünede katkı sunmalıdır.ismet ünönü kültür merkezi kalmalı yeniden tasarlanmalı,parkta kuru kuru oturulmaz, çay bahçeleri ve cafeler ziyareti arttırır.atlas pavyonu alanı göle dahil edilebilkir ancak örneği konakta olan anfi tepecikler olmamalıdır. özgün peyzajı korunmalıdır.

Yorumu oyla      11      5  
Kırmızı Kedi 30 Haziran 2016 Perşembe 09:36

"Kongre merkezi ve AVM", ifadesi projenin neresinde yazıyor? Filmi izledim, sosyal medyadaki yazıları okudum. Böyle bir vaat görmedim. Bina yoğunluğu düşürülüyor diyorlar. Kaçırdığım bir şey mi var?

Yorumu oyla      11      5  
Gelecek için 30 Haziran 2016 Perşembe 09:32

Arkadaşlar Kültürpark projesi ile hepimizin tüm İzmirlilerin olan bir alan geleceğe taşınacak. Projede holler kaldırılarak Celal Atik ve yanında tek katlı ve yeşil çatılı bina yapılıyor. Yani yüksek kat falan yok. Ayrıca yeni binanın taban alanı yarı yarıya azaltılıyor. Ağaçlarımıza gelince. Kültürpark hepimiz için bir nefes alma durağı. Yeni proje ile ağaçlar ve Kültürparkın tabii varlığı korunuyor. 42 tane hasta ağacımız var. Sağlıklı ağaçlarımıza hastalık bulaşma tehlikesi nedeniyle hasta olanların kaldırılması gerekiyor. Bunu bilim insanları söylüyor. Yani bu keyfiyet değil. Ayrıca yeni projeyle alana 600'ü aşkın yeni ağaç dikilecek. Yeni projeyi tanıtım videosundan incelemenizi tavsiye ediyorum.Ayrıca Ege Üniversitesinden bilim insanları ile yapılmış röportajların videoları var onu da izleyin lütfen. Orada sorularınızın cevaplarını bulabilirsiniz. Bilmeden kulaktan dolma bilgiler ile hareket edilmemesini rica ediyorum. Çünkü Kültürpark'ın korunarak, geliştirilerek çocuklarımıza aktarılması lazım. Ben Kültürpark'ı şu anda yeteri kadar kullanmadığımızı düşünüyorum. Daha çok İzmirlinin doğru bir şekilde Kültürparktan faydalanması için İzmirlilere nefes alacağı alanlar da yaratılıyor yeni projeyle. O yüzden projenin önünün açılması gerekiyor.

Yorumu oyla      11      5  
30 Haziran 2016 Perşembe 09:00

Karşıyaka sahilinde ve Mustafa Kemal Sahil bulvarı'nda yapılan düzenlemelerde geceyarısı kesilerek taşınan ağaçların görselleri sosyal medyada paylaşılıyor. siz hiç belediye yetkililerinin biz bu projede şu kadar ağaç keseceğiz dediklerini duydunuz mu? duymadınız ama kesti.kent parkına bunca müdahaleyi yapmak için iş makinalarıyla girdiğinde geriye ne kalacağını görmek için gidin tramvay inşaat alanında yapılanları görün yeterli olacaktır.

Yorumu oyla      11      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva