Nedim ATİLLA
Kötü beslenme en büyük ölüm nedeni
16 Eylül 2019 Pazartesi

Uzun süredir yazmak istediğim bir mevzu… Her ertelemede yeni bilgiler geliyor. Aklı başında dünyanın özellikle de Avrupa’daki insanların derdi bir süredir yedikleri içtikleri ile… Ben de bu yazıdan itibaren sizlerle derlediğim konuları paylaşmak istiyorum…

TUZU UNUTUN ARTIK…

Çünkü bir yemeğin gerçek lezzeti tuzsuzken anlaşılır… Dünyanın en önemli akademik dergilerinden TheLancet’te yayınlanan bir araştırma, fazla tuz yemenin ve meyve, sebze, tam tahıl gibi ürünleri yeterince tüketmemenin ömrü kısalttığını ortaya koydu.

195 ülkeden insanların yeme alışkanlıklarını değerlendiren çalışmanın sonuçları Nisan ayının başında yayınlandı. Çalışmada kötü diyetlerin ölüm oranları üzerindeki etkisine odaklanıldı.

Araştırmacılar her yıl 11 milyon insanın beslenmeye bağlı sebepler nedeniyle yaşamını yitirdiğini belirledi. Araştırmanın başındaki isim Washington Üniversitesi’nde Epidemiyoloji Uzmanı olarak görev yapan AshkanAfshin, kötü beslenmenin dünya genelinde tüm diğer risk faktörlerinden daha fazla ölüme neden olduğunu açıkladı. Kötü beslenmenin halk sağlığını en fazla tehdit eden sigarayı bile geride bırakması, çalışmayı yürüten akademisyenleri dahi şaşırttı.

Ölümlerin en büyük sorumluları…

1-Aşırı sodyum tüketimi, dünya genelinde 3 milyon ölüme yol açıyor

2-Tam buğdaylı ürünlerin yeterince tüketilmemesi 3 milyon ölüm ile ilişkilendiriliyor

3-Yeterli meyve tüketilmemesi 2 milyon ölümle ilişkilendiriliyor

Uzmanların buradan çıkardığı sonuç, sağlık profesyonellerinin yıllardır topluma anlatmaya çalıştıklarıyla örtüşüyor. Uzun ve sağlıklı bir yaşam için “dengeli” beslenmek gerekiyor.

AKRİLAMİD’DEN HABERİNİZ VAR MI?

Avrupa gıda ve içecek üreticileri konfederasyonu FoodDrinkEurope, bazı gıdaların üretiminde akrilamid düzeylerinin azaltılmasına yönelik sektör için hazırladığı kılavuzu son bilimsel ve teknolojik gelişmeleri dikkate alarak güncelledi. Güncelleme, akrilamid oluşumunun önlenmesi ve azaltılmasına yönelik düzenlemeleri içeren mevzuatın yürürlüğe girmesi sonrasında yayınlandı.

Akrilamid nedir?

Akrilamid C3H5NO kimyasal formülü ile gösterilen; beyaz, kokusuz, suda çözünen bir maddedir. Yüksek düzeyde zehirli ve kanserojen bir maddedir. Su arıtma, kağıt imalatı gibi sektörlerde suda çözünebilen kıvam artırıcı ve topaklanma sağlayıcı olarak faydalanılan; zehirli olmayan poliakrilamid adlı maddenin üretiminde kullanılır. 2002 yılında yayınlanan bir araştırmada yüksek sıcaklıkta pişirilen bazı gıdalarda bu maddenin bulunduğunun ortaya koyulmasından sonra gündemde ciddi şekilde yer almaya başlamıştır.

Akrilamidin aynı zamanda nişasta ve protein içeren gıdaların yüksek sıcaklıklarda (120 derece ve üzeri) pişirilmesi sonucu ortaya çıktığı düşünülmektedir. Glikoz (aynı zamanda nişastanın yapı taşı) ve fruktoz gibi indirgen şekerler ile asparajin adlı aminoasit (protein yapı taşı) arasında yüksek sıcaklıklarda Maillard tepkimesi adı verilen bir kimyasal tepkime sonucu oluşur. Akrilamid en fazla kızarmış patates, her türlü cips, fırıncılık ürünleri, kahve gibi gıdalarda bulunur.

Özetle kızartma yaparken sağlığınızdan olmayın, meşhuuuuur kahve zincirlerinden kahve içerken de aklınıza Akrilamid’i getirin. (Kaynak: Gıda Dünyası)

***

Bu seriye devam edeceğim…

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
cemal çalkaya 18 Eylül 2019 Çarşamba 08:19

Nedim Bey çok güzel yazılar yazıyorsunuz

Yorumu oyla      4      5  
Enver Olgunsoy 17 Eylül 2019 Salı 14:43

mükemmel bir seri olacağını düşünüyorum

Yorumu oyla      4      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
N'oluyor o balkonda?
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Kazanan yok, kaybedenler Gazze’deki Müslümanlar
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İki yüzlü ahlak her yerde…
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Koltuklar devredilirken!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva