Engin ÖNEN
Koltuklar devredilirken!
13 Nisan 2024 Cumartesi

Uzun zamandır yerel seçimler sonrasında bu kadar çok koltuk devri yaşanmamıştır sanırım. AKP’den CHP’ye, Kayyumdan DEM’e, CHP’den CHP’ye devredilen koltuk sayısı bir hayli fazlaydı.

Afyonkarahisar’da Belediye Tabelasına TC ekleniyor. Kimi belediyelerde Başkan giderken koltuğunu da alıyor, ben kendi paramla aldım diye.

Koltuğa yeni oturanlar, haliyle heyecanlı. Makam arabalarını satılığa çıkaranlar da var, başkan yardımcıları ve bazı bürokratlara tahsis edilen araçların kullanımına son verenler de var. CHP’li Konya Akşehir Belediye Başkanı ise makam arabasını Tofaş Şahin’e dönüştürmüş.

Belediyelerde en önemli değil ama önemli israf ve hatta yolsuzluk alanlarından biri de makam araçları konusu. Birincisi ultra lüks araçlar kullanma görgüsüzlüğü önemli bir sorun. İkincisi Başkan ve yardımcılarına tahsis edilen makam araçları çoğu zaman aile üyelerinin de kullanımına açık olduğu gibi özel yaşamda, gezmede, tatilde de kullanılmaktadır.

Diğer önemli bir mesele, birçok belediyenin araç filosu kiralık araçlardan oluşur. Yandaş şirketlerden kiralanan bu araçlara birkaç yılda ödenen kiralara neredeyse aracın fiyatını bile bulmaktadır.

Makam araçları işin görünen yüzü. Bir de demokratik denetimin olmadığı ve yasal denetimlerin de istisnai durumlarda devreye girdiği belediyeler, adeta saltanat kurumlarına dönüşmüştür. Bu saltanatı sürdürmek için personel alımı, reklam harcamaları, medya satıl alma gibi çok sayıda kalemde kontrolsüz harcamalar yapılmaktadır.

Maalesef bu alan yasalara aykırı bir şekilde kapalı devre çalışmakta, kamuoyuna açıklanmamaktadır.

Aziz Kocaoğlu geçenlerde İzmir Büyükşehir Belediyesinin 26 bin personel ile hizmetleri aksatmadan yürütebileceğini söyledi. Ama rakamın bundan en az 10 bin kişi fazla olduğu söylentilerini duyuyoruz.

Koltuğu partisinden birine devreden, şu anda eski bir belediye başkanına sordum personel durumunu. Yüzde elli fazla dedi. Bunun sohbetini yaparken bazı arkadaşlar de kendisinin de epeyce personel aldığını hatırlattılar.

İşsizliğin bu denli yaygın olduğu bir ülkede belediyelerde belli ölçüde personel fazlası kabul edilebilir. Ama makul miktarda. Belediye bir şirket değildir, dolayısıyla karlılık anlayışı ile çalışmaz. Fakat bu kurumlar, Belediye Başkanlarının çiftliği de değildir.

Her dönem olduğu gibi koltuğu devralan bazı belediye başkanları hizmet binasına astıkları dev posterler ile belediyenin hangi kurumlara ne kadar borcu olduğunu vatandaşa ilan ediyorlar. Birçoğu da önümüzdeki ay personel maaşlarını ödemek için yeniden borçlanmak zorunda kalacak gibi.

Enkaz devraldığını söyleyen başkanlar, koltuğu başka partiden devralanlar. Oysa ki, CHP’li olup yine kendi partisine ait bir belediyeyi devralanlar, bunu kamuoyu ile paylaşamıyor.

Unutmayalım; bu kamu kurumu ve kamu görevi. Kimsenin özel hayatı değil.

Açıklayamadıkları gibi Partiler de bu konuda bir denetim sürdüremiyor ne yazık ki. Çünkü bu israf ve yolsuzluğun bir kısmı da partilerin finansmanında kullanılıyor. Bu işleyişteki kazan kazan modeli, kamunun kaybetmesi anlamına geliyor.

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Başka türlü birşey... 15 Nisan 2024 Pazartesi 12:14

Sn, Hocam. Parti nin il başkanı kaçak inşaat yapıyo ve hala görevde.Bi çağrı yapsanız da Özgür Özel e..İstifa ettirsin yya da görevdev alsın.Tam zamanı...

Yorumu oyla      1      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Aydınlanmanın alacakaranlığında
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çöl tozu meselesi: Yararlı mı, zararlı mı?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Cumhuriyet'i ve Atatürk’ü anlamak
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
O gün bugündür!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva