Nedim ATİLLA
Kentimizin olağanüstü desenleri…
2 Temmuz 2020 Perşembe

Her kent gibi İzmir de tarihin, coğrafyanın, iklimin ve bunların ortaya çıkardığı kültürün toplamıdır. İzmir’de, insan yapısını, duruşunu, geleneklerini göreneklerini ve “İzmirlilik” olarak adlandırılan kendine özgülüğü, bu toplamdan alır. Bunu kimileri anlayamaz ve üzerine beşinci sınıf siyasi spekülasyonlar üretir ama İzmir’de kimse tarafından ciddiye alınmaz…

Başta büyük hemşehrimiz Homeros olmak üzere, günümüze dek yetiştirdiği sanatçı, bilim insanı ve düşünürler; İzmir’in nasıl bir dünya kenti olduğunun en büyük kanıtıdır. Say say, yaz yaz, anlat anlat bitmez bir birikimdir bu. Ama anlamayana ne çare?

9 Eylül 1922’de kentimizin kurtuluşu ile bu kez Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş süreci başlamıştır. 1.İktisat Kongresinden Müslüman ilk Türk Kadının tiyatro sahnesine çıkmasına, Uluslararası ilk fuarın kurulmasından birçok çağdaş ve modern yeniliğe; İzmir her zaman ilklerin ve kuşkusuz Türkiye Cumhuriyeti’nin göz bebeği kenti olmuştur. Kıskanmayınız lütfen!

***

Pek bilinen bu girizgahı dün sabah whatsapp gruplarında patlayan bir fotoğraf nedeniyle yaptım. Büyükşehir Belediyesi’nin Talatpaşa Bulvarı’nda, Kıbrıs Şehitleri Caddesi’ni Dominik Caddesi’ne ve Ali Çetinkaya Bulvarı’na bağlayan aksta yaya öncelikli hale getirmek için düzenlemesini yaptığı platform mükemmel olmuştu. Bizim grupların en müzmin muhalifleri bile beğendi, düşünün yani…

Biz bu desenleri ilk kez İzmir Ekonomi Kalkınma Koordinasyon Kurulu’nda (İEKKK) Güven Eken’in yaptığı İzmir Turizm Stratejisi sunumunda görmüştük. Çok heyecanlandırmıştı beni de… Dünya uygarlıklarına yön veren pek çok kavram, düşünce ve yaklaşımının İzmir’den dünyaya yayılmış olması stratejisinden hareketle yaptığı sunumda göstermişti Güven kardeşim bunları…

Şimdi o grafittolar ne anlama geliyor onlardan söz edeyim:

İzmir Desenleri: Bugün Alsancak’ta İzmirlileri karşılayan bu desenler; İzmir Vakfı’nın koordinasyonu, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İzmir Kalkınma Ajansı desteğiyle hazırlanan İzmir Turizm Tanıtım Stratejisi’nin bir parçası. İzmir’in kent kimliğini görünür hale getirmek için yapılan bu çalışmada, İzmir’de binlerce yıldır var olan desenler araştırılarak, şehrin farklı mekanlarına tekrar kazandırılıyor. Talat Paşa Meydanı, önümüzdeki aylarda şehrin farklı bölgelerinde görülecek bu uygulamalardan biri.

Desenler hakkındaki bazı bilgiler şöyle..

Eli Belinde: Kibele gibi farklı isimler ile var olan Anadolu’nun kadın kültü, Bergama halı ve kilimlerine “eli belinde” figürü olarak taşındı. Bir kadın şehri olan İzmir’de kadın, tarihten gelen özüyle hep ön planda olmayı sürdürüyor. Bu nedenle İzmir desenleri arasında, Bergama halılarından gelen “eli belinde” önemli bir yer teşkil ediyor.

Pasaport Kaldırımları: Pasaport Kaldırımları, İzmirlilerce öyle benimsendi ki dalgalı kaldırımlar İzmir ile özdeşleşti. İzmir şehrinin kimliğini her zaman deniz oluşturdu. İzmir, kadim liman kenti kimliğiyle binlerce yıldır Asya ve Avrupa arasında bir kalp gibi konumlandı. Körfez, kültürleri buluşturdu ve ticaretin gelişmesini sağladı. Dalgalı pasaport kaldırımları, İzmir’in deniz, liman ve ticaret şehri olmasını simgeliyor. (Size pek yakında bu pasaport kaldırımları hakkında geniş bir yazı sunacağım)

***

Pek güzel oldu canım… Büyükşehir Belediyemizin kentimizi bu desenlerle donatacak olmasının heyecanı içindeyim açıkçası…

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 5 yorum var, 5 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Hasan 6 Temmuz 2020 Pazartesi 19:52

Nedim Atilla Seni Biliyoruz Kim Seni Gastronomi yaptıysa oydasın bu olağanüstü bir şey değil bu arada

Yorumu oyla      3      3  
Ayşe Yılmaz 4 Temmuz 2020 Cumartesi 11:59

Valla sanatı , tarihi ve hatta Tunç Soyer’i seven bir insan olarak diyorum ki ; kentimize yakışmış olsa da, şu an çözüm bekleyen öyle önemli problemleri var ki bu kentin , bu “güzel” olaydan önce o işlerin hallolması gerektiği konuşuldu bizim Whatapp gruplarında da ...ODTÜ grubunda da , Mansur ve Ekrem neler yapıyor ... şeklinde kıyaslamalar oldu. Sizin yakınlığınız varsa söyler misiniz , Mavişehir’i su basıyor , arabamız pert oldu, üç gün evden çıkamadık , yağmur çiselerse , gece üçte bile olsa çıkıp arabalarımızı kaçırıyoruz ...falan mesela?? Yorumumu silmemenizi rica ediyorum. Hani demokrasi , özgürlük falan diyoruz ya??

Yorumu oyla      3      3  
Selim 4 Temmuz 2020 Cumartesi 10:36

Iste Vizyon iste gelecek acinacak haldeyiz

Yorumu oyla      3      3  
Celal Üstünbaş 3 Temmuz 2020 Cuma 13:46

Yazınız, yorumlarınız ve kentin güzelliklerini duyurduğunuz için teşekkür ederim. Emeği geçenlerin ellerine sağlık, kent estetiği olarak uygulayanlara da müteşekkiriz.

Yorumu oyla      3      3  
Gürkan 2 Temmuz 2020 Perşembe 14:05

Desen çizildi diye mutlu olmak ?

Yorumu oyla      2      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Rahmetliyi nasıl bilirdiniz?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva