Tayfun MARO
Kapitalizme karşı olmak
23 Eylül 2019 Pazartesi

Dünya sistemi kapitalizme karşı yükselen muhalif seslerin dile getirdiklerinin büyük ölçüde geçen yüzyılın meselelerine ve çözüm yollarına dair olduğunu artık kabullenmek gerekir.

Yaşanan değişim bir tarihsel sistem olarak kapitalizmin de boyunu aşarken, ortaya çıkan öncüller, uygarlık krizini işaret ediyor.

Elimizdeki bütün verilerin gösterdiği biricik gerçek; Doğaya üstün gelme mücadelesini insanlık kaybediyor. Acı bilgi…

Bilim dediğimizin neredeyse yüzde sekseni hayal kırıklığı...

Kıt kaynaklar palavrasıyla insanlığa adeta deli gömleği giydiren kapitalist iktisat çöküyor.

Mülkiyetin ve paranın yeniden tanımlanmasının artık bir zaruret olduğunu, kapitalist iktisatçılar bile söylüyor.

Kapitalist sisteme karşı olduğunu beyan eden ve bu nedenle hergün bir şeyler söyleyen, eylemlere katılan kişi, antikapitalist mücadelenin neresindedir?

Bence, hiçbir yerinde… Çünkü o yeri belirleyen, o kişinin sistemden beslenmek için yaptıkları ve yapmadıklarıyla ilgilidir.

Kapitalistlere bütün gün küfredebilirsiniz, yeter ki bankalara borçlanın, ev alın, araba alın, yazlık ev alın, döviz alın, borsada hisse senedi alın, altın alın, taksitle ödemeli tatile gidin, iki yılda bir gardrob yenileyin... Bol tüketin, güzel tüketin… Karşıymışsınız ne gam!

Burjuvazinin başlattığı devrim beşyüz yıldır sürüyor. Sosyalist devrim ise yüzyıl içinde halkın devletini kuramadan kendini lağvetti.  Şimdi, kapitalizmin yüce mabetlerinde, hepsi de pazar paylaşımı kavgasında…

Günümüzde, kapitalizme karşı olanların kahir çoğunluğu kapitalist sisteme göbeğinden bağlıdır. Ne söylediğine baktığınızda antikapitalist, ne yaptığına baktığınızda kapitalist…

Hal böyle olunca, yapılan edilen her şeyin yine sisteme döndüğü koşullarda, büyük düşünürlerin, büyük kurtarıcıların, idolleşen siyasi öncülerin söylediği her şey, o büyüleyici diskur, o büyük isyan, o büyük laflar sadece kulağa hoş geliyor. Açlar yine aç, yoksullar yine yoksul; tek değişen, günbegün artan sayıları…

Dünya’dan alacağımız var. Beslenmek, barınmak, yeryüzü nimetlerinden yararlanmak gibi… Ve bunlar derhal karşılanmasını beklediğimiz ihtiyaçlardır. Ertelendiğinde, ortaya yoksulluk, sefalet çıkıyor.

Ve insanlığın bu adaletsizliğin, bu eşitsizliğin devrimle ortadan kalkacağına dair inancı, geçen yüzyılda neredeyse yok oldu.

İnsanlığın yaşadığı büyük bunalım, kapitalizmin yol açtığı bir uygarlık krizidir. Artık bunu konuşmak gerekiyor. İdeolojilerin hiçbir derde deva olamayacağı kadar derinleşen bunalımdan şimdilik çıkış yok. Başka türlü düşünmeyi öğrenmek gerekiyor.

Hayatı sistemleştiren, her şeyi ölçüp biçip bilinebilirliğin sınırlarına kapatan akılla gidilecek yol kalmadı. İnsanlığın bundan sonra yoluna “yapay zekâ” ile devam etmesi kuvvetle muhtemeldir. Ne ki bu yolun da getirecekleri yeryüzü yaşamını uçurumun kenarından çekip alabilir mi, orası meçhul…

Uygarlığın değerler sistemi çöküyor, çevre sorunları ve iklim değişikliği yeryüzünde bir çağın kapandığını işaret ediyor;

Yeni bir dil kurmak ve her şeyi yeniden söylemek için umarım zamanımız kalmıştır.

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
REİS 23 Eylül 2019 Pazartesi 17:05

İMF YLE BASILAN FAİK ÖZTRAKI ANLAT HOCA

Yorumu oyla      6      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Filiz SEZER
Filiz SEZER
Etkili fedakârlık ve kayıp milyarlar
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’in deprem bölgesindeki büyük dayanışması…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu seçimin neden bunca talibi var?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva