Tayfun MARO
Kaosa beş kala
30 Eylül 2020 Çarşamba

Yeryüzünü ve nimetlerini paylaşamayanların paylaşım kavgaları git gide şiddetleniyor. Endişeliyiz. Dünya yönetilebilir olmaktan hızla uzaklaşıyor.

Doğu Akdeniz’de, Kuzey Afrika’dan Ortadoğu ve Ön Asya’ya, yeryüzüne yeniden düzen vermek isteyenler boy gösteriyor.

Türkiye, bir ucu Asya’da diğer ucu Avrupa’da, üç kıtanın kavşağında, geleceğini arıyor; Dünya yeni bir düzene doğru yol alırken.

Hal böyle iken, paradoksal ilişkiler ağında dinamiklerin nasıl işlediğine dair çok az fikrimiz olduğu halde, birkaç hamle sonrasını bile göremezken, büyük büyük laflar ediyoruz. Halbuki duru bir akılla bakmak gerek olan bitene…

Zamanlaması ilginç; Azerbaycan ile Ermenistan arasında süren çatışma sanki Azerbaycan lehine bir düzeltme operasyonu… Galiba Ermenistan’ın kulağı çekiliyor... Yansımaları Doğu Akdeniz’de görülecek.

Türkiye’de, Ermeniler ve Kürtler tedirgin veihtiyatlı. Türkler ise Azerbaycan’dan coşkulu desteğini esirgemiyor.

Bu tablo Ermenistan-Kürdistan hattını zora sokarken Doğu Bloku’nda memnuniyet yaratıyor. Gelişmeler, Suriye-Irak ekseninde, Rusya, İran ve Çin’in elini güçlendiriyor.

Bir sonraki aşamada, Batı Bloku’nun, Sünni-Şii çatışmalarını tetikleyecek hamlesini beklemek lazım.

Dünya yeni bir düzene dolu dizgin giderken, Türkiye, içerde yaşadığı savrulmalardan bir şekilde kurtulmak zorunda. Bunu yolu da yeni bir toplumsal mutabakattan geçiyor.

Husumete değil, dostluğa ve kardeşliğe ihtiyacımız var. Hangi etnisite veya inanç grubundan olursak olalım, hangi ideolojinin peşinden gidiyor olursak olalım, ağzımızdan çıkan her söze çok dikkat etmek zorundayız.

Aksi halde, ödenecek bedeller hepimizi çok üzecek.

Dünya gerçekten kaosa gidiyor.

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Sol tarafta ne yazıyor? 4 Ekim 2020 Pazar 13:19

"Tamamı büyük harfle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır." Sanırım "reis" adlı yorumcu bu kuraldan muaf. Yazdığı her yorumun tamamı büyük harfi ama sürekli yayınlanıyor. Kimsenin de okuduğunu zannetmiyorum.

Yorumu oyla      2      7  
REİS 2 Ekim 2020 Cuma 19:27

KOCA REİS,DOĞU AKDENİZ DER,LİBYA DER,AZERBAYCAN DER..KILŞDAROĞLU BEN HER ELDE DEĞİL HER OYUNDA KAĞIT DEĞİŞTİRİLSİN DEDİM..BEN Mİ OYUN BİLMİYORUM KENDİNİ GÜVENEN KARŞIMA GELSİN DER..

Yorumu oyla      4      3  
Objektif 30 Eylül 2020 Çarşamba 23:11

Yazar, "Türkiye’de, Ermeniler ve Kürtler tedirgin ve ihtiyatlı. Türkler ise Azerbaycan’dan coşkulu desteğini esirgemiyor." derken başka milliyetten birinin gözlemini belirtir gibi bir ifade kullanmış. Merak ettim, acaba yazar hangi milliyetten?

Yorumu oyla      11      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Rahmetliyi nasıl bilirdiniz?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva