Nedim ATİLLA
Kaç Dünyamız Var?
10 Ağustos 2018 Cuma

Memleket büyük bir krizin içinden geçiyor. Amenna… Ama dünyamızı da yok etmek üzere olduğumuzu ortaya koyan bu rakamları da görmezden gelmeme zamanı şimdi. Aşağıdaki notları geçen Çarşamba günü okudum, derleyip toplayıp yazmak için ancak vaktim oldu…

İnsanlık gezegenin sunduğu 1 yıllık doğal kaynakları, bu yıl için 1 Ağustos olarak belirlenen Dünya Limit Aşım Günü’nde tüketirken, WWF Türkiye, ülkelerin “kaç dünya varmış gibi yaşadığını” açıkladı. ABD 5, Avustralya 4,1, Rusya 3,3, Almanya ve İsviçre 3, Çin 2,2, Türkiye 1,9 ve insanlık, 1,7 dünya varmış gibi yaşıyor.

İnsanlığın, gezegenimizin bize sunduğu 1 yıllık doğal kaynakları tükettiği Dünya Limit Aşım Günü, bu yıl 1 Ağustos olarak geride kaldı. Bu tarih, doğanın bize 2018 boyunca kullanmamız için sunduğu kaynakları daha 7’inci ayın sonunda tüketmiş olduğumuz anlamına geliyor. 2018 bitene kadar kalan 5 ayda, 2019’un kaynak hakkından borç alıyoruz. Kısacası, bugünden itibaren doğaya borçluyuz!

İnsanlık 1,7 dünya, Türkiye 1,9 dünya varmış gibi yaşıyor!: WWF Türkiye’nin açıklamasına göre, Dünya Limit Aşım Günü’nün 1 Ağustos olması, insanlığın sanki 1 değil, 1,7 tane dünya varmış gibi tüketerek yaşadığını ortaya koyuyor. Bu tarih 2015 yılında 13 Ağustos, 2016’da 8 Ağustos, 2017’de ise 2 Ağustos olmuştu. Bu yıl sadece bir gün geriye gitmesi kötüye gidişin biraz yavaşladığını göstermekle beraber, durumun kritik seviyelere geldiği ve kötü gidişatın devam ettiği gerçeğini değiştirmiyor.

Türkiye, limiti hangi tarihte aştı?: Her ülkenin kaynak kullanım hızı farklı olduğu için Limit Aşım Günü ulusal bazda değişiyor. Türkiye’nin ulusal limit aşım günü bu yıl 11 Temmuz olmuş.  Doğal kaynaklarının sağladığı 1 yıllık potansiyeli 11 Temmuz’da tüketmiş olan Türkiye, sanki 1,9 dünya varmış gibi yaşıyor.

Doğal kaynaklar sınırlı, ihtiyaçlar sınırsız!: Gezegenimizin bize sunduğu doğal kaynaklar sınırlı, ancak insan ihtiyaçları sınırsız. Bu hızda tüketmeye devam edersek, gelecekte yaşanabilir bir dünya olmayacak. Ormanlar yok oluyor, denizlerimizde balık kalmıyor, içme suyu sıkıntısı doğuyor, biyoçeşitlilik yitiriliyor. Aynı zamanda atmosferde artan karbondioksitin tetiklediği iklim değişikliği sonucunda ciddi kuraklıklar, felaket düzeyinde orman yangınları ve kasırgalar insanlık için ciddi tehditler oluşturuyor. Bu yaz Türkiye’de dengesiz yağışları bizzat yaşıyoruz. Komşumuz Yunanistan’da yaşanan yangının ise dolaylı bir nedeni, iklim değişikliği nedeniyle artan sıcaklık ve kuraklık.

Sen ne yapabilirsin?: WWF Türkiye, “Küçük adımlar büyük etkiler yaratabilir! Hepimiz, günlük alışkanlıklarımızda bazı değişiklikler yapabiliriz. Küresel Ayak İzi Ağı kötü gidişatı durduracak 3 ana çözüm alanı öneriyor. Haydi sen de bugünden itibaren alışkanlıklarını değiştir!” diyerek, şu önerileri sıralıyor. Tabii ki bu öneriler Türkiye’de yaşayan insanların yüzde 99’u için martaval.

Otomobili kullanımını azalt, toplu ulaşıma ve bisiklete yönel!: Otomobil kullanımını  yüzde 50 azalt ve gideceğin mesafelerin yüzde 30’unu toplu ulaşımla ve geri kalanını da bisikletle ya da yürüyerek kat et! Böylece Dünya Limit Aşım Günü 12 gün ileri gidebilir.

Enerji tasarruflu aydınlatma ve elektrikli ev aletlerini tercih et!: A+++ ampuller ve elektrikli aletler tercih et, bilgisayarını kullanmıyorsan uyku moduna al ve hiçbir elektrikli aleti prize takılı bırakma! İnsanlığın çevre üzerindeki karbon ayak izi %50 azalırsa Dünya Limit Aşım Günü 93 gün ileri gidecek.

Gıda israfını azalt, yerel gıdaları tercih et!: Bir tabak yemeğin ortalama 1.6 km yol yaptığını biliyor muydun? Gıdayı israf etme ve yerel ürünleri tercih et. Eğer herkes gıda israfını yüzde 50 azaltır, diyetinde dünya ortalamasında kalori alırsa Dünya Limit Aşım Günü 38 gün ileri gidecek.

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Komedi 11 Ağustos 2018 Cumartesi 13:34

Tramvay geldi, dolmuşlar kaldırıldı diye isyan eden siz değil miydiniz ?

Yorumu oyla      10      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Erken seçim hangisine yarar?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva