Fatih YAPAR
Kabinenin getirdikleri
20 Temmuz 2017 Perşembe

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bu kez daha fazla etkisinin hissedildiği kabine değişikliği sürpriz bir şekilde gerçekleştirildi.

Aslında siyasi kulislerde son günlerde bu durum konuşuluyor olsa da ülke gündemini takip eden genel kitle açısından “sürpriz” nitelendirilebilir. Çünkü, değişikliğin yıl sonuna doğru gerçekleştirileceğine yönelik birçok haber ve konunun muhataplarının açıklamaları yer almıştı.

Kabineye genel olarak bakıldığında zamanlama sürpriz olsa da içerik ve isimler açısından “yapının devamı” olarak yorumlanabilir. Başbakan Binali Yıldırım’ın beş yardımcısının dördü değişmiş olsa da yeni yardımcıların dördü başbakanın başkanlık ettiği “bakanlar kurulunda” zaten görev yapıyordu.

Kabinenin dışında kalan Başbakan Yardımcıları Tuğrul Türkeş, Veysi Kaynak, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik deneyimli isimler arasında bulunuyor.  Türkiye siyasetinde farklı roller ve misyonlar üstlenen bu isimlerin yerine gelen yeni isimlerde var. Mesela bunlardan bir tanesi Başbakan Yardımcısı Bursa Milletvekili Hakan Çavuşoğlu. Batı Trakya Gümülcine kökenli Çavuşoğlu’nun Bursa’daki en büyük destekçisi Müezzinoğlu’ydu. Yeni kabinede göçmen dengesi korunmuş görünüyor. Yine memleketi Samsun olsa da yaptığı faaliyetlerle Balkan-Rumeli sevgisi bilinen Sağlık Bakanı Ahmet Demircan da bunlardan birisi. İki ismin hem bulundukları yerde hem de Ege Bölgesi’nde temas kurduğu, birlikte çalıştığı isimler var.  Çavuşoğlu’nun, AK Parti Genel Merkez Seçim İşleri Başkan Yardımcısı olduğu dönemde İzmir teşkilatlarıyla yakın teması da bulunuyor.

Durumu en çok dikkat çeken isim ise Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş… MHP’nin saflarındayken gelen “bakanlık” teklifine evet diyerek Cumhurbaşkanlığı sürecinde tarafını belli eden Türkeş artık AK Parti kadrolarında olmayacak. Çünkü aradan geçen zamanda MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli hükümet ile yakınlaştığı için Türkeş devre dışı kaldı. Kısaca Türkeş’in bizzat Bahçeli’nin isteği ile devre dışı bırakıldığı yorumları yapılıyor. MHP’nin parti olarak genelindeki hareketlilik ise hız kesmeden devam ediyor. Bu arada o dönem Türkeş’e yapılan teklifin aynısının İzmir Milletvekili Ahmet Kenan Tanrıkulu ve Meral Akşener’e yapıldığını da hatırlatmak gerek. Bu isimler de teklife “evet” deseydi şimdi olmayabilirlerdi!

Kabinede bir de HAS Parti dengesi var. Son güne kadar Başbakan Yardımcılığı görevini yürüten Numan Kurtulmuş’un Has Parti’den transfer olurken getirdiği Adalet Bakanı olan Abdulhamit Gül de önemli bir isim. Partide özellikle Anayasa ve hukuk gibi konularda yapılan görüşmelerde yıldızı parlayan Gül’ün Refah-Fazilet ve Saadet Partilerinde de geçmişi bulunuyor.  Cumhurbaşkanı Danışmanı ve Kamu Başdenetçisi Trabzon eski Milletvekili Şeref Malkoç’un damadı olan Gül, partinin kurumsal yapısını da iyi biliyor. Bu arada her kabine değişikliği öncesi ismi adalet bakanlığı için gündeme gelen Anayasa Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop’un danışmanı İzmir Milletvekili Aday Adayı Necip Fazıl Kurt da yeni bakan Gül’ün eniştesi. Kurt, Gül’ün kardeşi Gazeteci Nil Gülsüm Gül Kurt ile evli. Yani bu ekip de İzmir’e yabancı değil. Yeni değişiklikle 0007 kırmızı araç plakalı Başbakan Yardımcılığı’ndan 0026 plakalı Kültür ve Turizm Bakanlığı’na getirilen Kurtulmuş’un durumu “tenzili rütbe” olarak adlandırılıyor. Başbakan Binali Yıldırım’a ileriki süreçte rakip olarak her fırsatta adı gündeme gelen Kurtulmuş’un yeni görevi için Yıldırım, Erdoğan’dan özel bir talepte bulunmuş mudur bilinmez ama Kültür ve Turizm Bakanlığı yapıp siyasette uzun süre yaşayan isim son yıllarda görülmüş de değil!

Gelelim Ege ve İzmir’in durumuna…Yeni kabinenin şifrelerinin referandum sonuçları ve bölgesel olarak “gelen-giden” dengesinde olduğu bir gerçek. Bu yüzden partinin seçmenle sorun yaşadığı kıyı bölgelerinde mevcut isimler devam ediyor.  İzmir’in Milletvekili Binali Yıldırım “başbakan” olarak görevini sürdürdüğü için yeni bakan kontenjanında kente yer açılmadı. Denizli Milletvekili Nihat Zeybekçi de Ekonomi Bakanlığı’nı korudu. Afyonkarahisar Milletvekili Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun yeri bu kez de değişmedi. Yeni kabinede başta Aydın olmak üzere İzmir’i yakından takip eden Manisa ve Muğla gibi illerden birisinden kabineye isim takviyesi bekleniyordu ama olmadı. Kabine değişikliği, sadece bu bölgede değil tüm Türkiye’de sürpriz olarak algılanmadı.

Bundan sonra AK Parti’yi 2019 sürecine bu kabine götürecek. Olağanüstü durumlar olmazsa yeni isimlerin yatırımları, sözleri, uygulamaları seçmende “etki” bırakacak. Ve tüm bunlar sandığa yansıyacak ve yeni dönemin şekillenmesine neden olacak.  

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Tabanı duymamak 20 Temmuz 2017 Perşembe 23:06

Et 50 tl,nohut 15 tl,enflasyon ve işsizlik rakamları ortada,mercimek kanada,nohut meksika,fasulye arjantin,elma şili,et uruguaydan,buğday fransadan-almanyadan,780.000 kilometrekare toprağa sahip ol, dünyada ender olarak bir yılda dört mevsimi yaşarken tüm gıda ve et ihtiyacını ithal ediceksin bunun adı eKOnoMİK olur.16 nisanı ekonomiyi elinde tutan tüm iller hayır verdiBırakın diğer illeri .Denizli‘nin ne mesaj verdiği bile dikkate alınmadı.2019 çok zor

Yorumu oyla      12      5  
20 Temmuz 2017 Perşembe 15:29

A Bakanı C Bakanı olmuş, C Bakanı D Bakanı olmuş ... araya da bir kaç yeni isim eklenmiş :)

Yorumu oyla      11      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva