Dr. Berna BRIDGE
John Bolton’ın kitabı
15 Ağustos 2020 Cumartesi

Trump’ın basımını engellemeye çalıştığı kitap İngiliz medyasına bomba gibi düştü.

ABD Başkanının en uzun görev yapan eski Milli Güvenlik Danışmanı olan John Bolton’ın yazdığı 600 sayfa civarı “The Room Where It Happened” (Onun/Olayın Olduğu Oda) adlı kitap tüm engelleme çabalarına karşın önümüzdeki hafta halka arz edilmesi gerçekleşmeden medyaya sızdırıldı. The New York Times, Washington Post, Wall Street Journal gazeteleri kitap hakkında çarpıcı bilgiler verdi ve bu kitabın tüm medyada çok geniş yankıları oldu. The Guardian gazetesinden Max Benwell ve gazete ekibinin haberine göre kitaptaki en çarpıcı sekiz başlık aşağıda yer almakta. Bu kitaptan sonra Trump’ın 2020 seçimlerinde çok zorlanacağı belirtiliyor.

-Trump Çin Başkanından ekonomik gücünü kullanıp 2020 ABD seçimlerine yardım etmesini istedi. Trump ve Xi, ABD’deki Çin düşmanlığını konuşurken Trump konuşmayı birden 2020 seçimlerinde ona yardım edilmesine çevirdi.

-Trump iki dönemden fazla başkan olmaya açık olduğunu söyledi. Xi Trump’la 6 yıl daha çalışmak istediğini söyleyince Trump anayasal düzenleme olan iki dönem kısıtlamasına karşı olduğunu belirtti. 

-Trump otoriter liderlere ayrıcalık yaptı, sabıkalı soruşturmalara engel olmaya çalıştı. Burada kitap Erdoğan’dan örnek verip, 2018’deki bir konuşmalarında Erdoğan’ın ABD’deki bir Türk şirketinin masum olduğunu söylediğini ve Trump’ın Erdoğan’a yardım edeceğini belirttiğini açıklıyor.

-Trump Xi’yi Uygur kampları hakkında övdü.

-Trump Cemal Kaşıkçı olayında Suudi Arabistan prensini koruyup kızı Ivanka hakkında gelişen skandal bir olayı arka plana çekmeye çalıştı. Suudi Prens’i koruyan “Dünya tehlikeli bir yer, belki yaptı, belki yapmadı” gibi saçma sözleri ile manşet olan Trump’ın o günlerde bir hükümet işi için kendisinin özel internet adresini kullanan kızı Ivanka da gazetelerin diline düşmüştü. Trump Suudi Prens’i saçma sözlerle koruyarak manşet olunca “Bu olay Ivanka’yı unutturacak, geri plana atacak” dedi.

-Trump’ın en yüksek rütbeli yardımcıları arkasından onunla alay etti. New York Times’ın verdiği bir örnekte Trump’ın Kuzey Kore lideri Kim Jong-un’la görüşmesinden sonra Joe Biden’ın John Bolton’a verdiği bir notta, Trump için ağır sözler kullanarak “Palavracı. Saçmalıyor” yazıyordu ve sonra Biden sözlü olarak “Başarı olasılığı sıfır” dedi.

-Trump Finlandiya’yı Rusya’nın bir parçası zannetti. Genel bilgisi çok zayıf olan Trump, Birleşik Krallık eski Başbakanı Theresa May’e ülkesinin nükleer güç olup olmadığını da sordu.

-Trump Venezuela’yı işgal etmenin iyi bir fikir olduğunu ve zaten o ülkenin ABD’nin bir parçası olduğunu düşündüğünü belirtti.

The Guardian’dan Julian Borger ve Kenya Evelyn’in yazısına göre Bolton kitabında Trump’ın ülkeyi yönetmeye bilgi ve becerisinin yetmediğini belirtirken Demokratlar da Bolton’a kızgın. Azil davasında bilgi sakladığını ve şimdi kitabının satışını artırmak için bu bilgileri paylaştığını, Kongre’de, yemin altında bunları tekrar söylemesi gerektiğini belirtiyorlar. Joe Biden Trump’ın yaptıklarına “Ahlaken iğrenç, eğer bunlar doğruysa yalnızca ahlaken iğrenç değil ayrıca Amerikalıları, onların değerlerini ve çıkarlarını koruması gereken kutsal bir görevin ihlali” dedi. 

The Guardian’dan Alison Flood’ın haberine göre ise kitabın ilk eleştirileri olumlu değil. New York Times anı kitabının “Kendini önemsemeyle şişirilmiş, yalnızca Bolton’ın pek başarılı olmadığını tekrarlayan, gereksiz ayrıntılarla dolu, aşırı sıkıcı, hafif sinir bozucu” olduğunu, The Washington Post’un ise “Özeleştiriden yoksun” olduğunu yazdı. Eleştiriler en çok azil davasında ifade vermemesine değindi.

The Guardian’dan Lloyd Green’e göre “Bu kitap Trump’ın sonu olabilir”. Green, “Bolton bir kahraman veya kurban değil, edebi bir yazar da değil, önemli olan ne kadar zarar verebileceği” dedi. “Trump bu işi yapma becerisine sahip değil derken Joe Biden’a yardımcı oluyor” diye ekledi. Başkana bağlı olanlar ise bu sorunun kaybolmayacağının farkındalar. Hakaret tek silahları, Pompeo’ya göre Bolton “hain”, Peter Navarro’ya göre “kitap derin bir bataklık, intikam pornosu”.

Geçtiğimiz Cumartesi günü bir federal hakim kitabın yayımlanmasının durdurulma talebini reddetti. Kitap yakınlıkla yüklü olduğu için inandırıcı ancak Trump Bolton’ın bir yalancı olduğunu belirtmekte ve mahkemeye vermekle tehdit etmekte, “Bunun bedelini ödeyecek” demekte. Green Bolton’ın Irak savaşının sadık bir yanlısı, İran düşmanı ve ölümü başkaları için gören biri olduğunu belirtmekte, Cambridge Analytica müşterisi olduğunu hatırlatmakta. Netflixte de belgesel olarak yer alan Cambridge Analytica izinsiz özel bilgi toplayıp Brexit oylamasını yönlendiren şirket olarak tanınıyor.

Bolton Nisan 2018den Eylül 2019a kadar Trump’ın danışmanıydı ve Trump tarafından görevine son verildi ancak o kendisinin istifa ettiğini belirtti.

The Guardian’dan Michael H Fuchs’ın yazısı “Trump ahlaksız bir şarlatan ve biz bunu biliyorduk” diyor. Yazı, “Başkanın normları, yasaları çiğnediği ve yozlaşmış saltanatını kolaylaştırmak için kafadarlarını işe aldığıyla” devam ediyor, “Daha ne kadar dayanabiliriz” sorusunu soruyor. Çin’e sert davranır gibi görünüp yandaş olduğunu, Amerikan halkını düşünmek yerine kendi kişisel çıkarlarının peşini kovaladığını belirtiyor.

Fuchs, Trump’ın ABD ve dünya için ne kadar tehlikeli olduğunu, pandemiyi görmezden gelip binlerce ABD’linin ölmesine neden olduğunu, protestocuları şiddete yönlendirdiğini, Afrika kökenli Amerikalılara polis saldırganlığına izin verdiğini söylüyor. Kitabın Trump’ın bildiğimiz yönlerini teyit ettiğini, sürpriz olmadığını, dünyadaki en güçlü ofisi kullanarak kendine hizmet ettiğini, onun çevresindekilerin de onun yoz tutumlarına hizmet ettiğini, insan haklarını önemsemediğini ve beceriksiz olduğunu yineliyor. Kitabın nasıl Trump’ın çevresindeki insanların ona bu yıkıcı davranışlarında yardımcı olduğunu açıkladığını ekliyor.

Yine The Guardian gazetesinden Simon Tisdall ise kitabın baştan sona etik olmayan, illegal ve hainlik olabileceği tartışma konusu olan bir şablon izlediğini, yasa çiğnemelere ışık tuttuğunu yazıyor. Kendisini Nobel ödülüne layık bir barış mimarı gibi göstermeye çalışarak dengesiz İsrail/Filistin barış planında aşırı sağcı başbakan Netanyahu ile Filistin’in büyük toprak parçalarını İsrail’e verdiğini açıklıyor. Bu “toprak kapma”nın 1 Temmuz gibi başlayabileceğini, Trump’ın Filistinlileri satarak ABDli Evanjelik ve Yahudi lobisini satın almaya çalıştığını ekliyor. Bu sonucun eşit, sağduyulu 2 ülke oluşmasını yok edeceğini ve yeni bir intifada başlayacağını söylüyor.   

Kitap Birleşik Krallıkla Trump arasındaki kırılgan ilişkiyi de açıklıyor

The Guardian’ın diplomatik editörü Patrick Wintour’un yazısına göre Trump Hong Kong konusunda Birleşik Krallığa yardımcı olmadı, Tiananmen olayını kınamadı, o olaya bulaşmak istemedi. Birleşik Krallık Huawei ile 5G konusunda anlaşınca Trump çok baskı yaptı ve Boris Johnson Başbakan olunca sorun Trump’ın isteği doğrultusunda değişti. Bolton bu noktada “Huawei konusunda baskı yapmak yerine biz 5Gyi daha önce geliştirmeliydik” gözlemi yapmakta.

Wintour, Bolton’ın Brexit konusunda kendisinden ve Trump’tan başka çabalayan olmadığını ekliyor. “Brexit ABD için de çok önemli bir konuydu, Brexit isteyen tarafa daha çok yardım etmeliydik” dediğini yazıyor.

Channel 4 haberleri kitapta Bolton’ın “Trump ülkeyi yönetmeyi bilmiyor, yalnızca kendisinin tekrar seçilmesine odaklanmış durumda” sözlerine yer veriyor, Trump’ın gazetecilere “pislik” dediğini, Theresa May’i sevmediğini, kızının skandalını örtbas etmek için Suudi Kralı koruduğunu, Demokrat’ların Bolton’a mahkemede konuşması için yalvardıklarını ama şimdi kitap satsın diye bilgi verdiğini ifşa ediyor. Trump’ın Finlandiya’yı Rusya’nın bir parçası olduğunu sandığını tekrar duyuruyor.

The Telegraph gazetesinin bu konudaki başlıkları ise Kim Jong-un’un Trump’a şu an çok güldüğü, Trump’ın NATO; May, Merkel, Putin üzerine düşünceleri, Trump’ın bu kitap sonrası yara almış ama daha insanca çıktığı üzerine ancak The Guardian’ın verdiği bilgilerin hepsini de benzer şekilde veriyor.

Benzer haberlerin yer aldığı Independent gazetesinden Andrew Feinberg gündemi takip eden Amerikalılara Bolton’ı sorduğu yazısında, ilk paragrafta Bolton’ın ABD ordusunu kullanmaktaki coşkusunu ve uluslararası anlaşmalardan hoşlanmadığını, bu kişinin “şahin” tarafını, nükleer silah takibini dile getiriyor. ABD’nin sol görüşlülerinin onu 2003 Irak işgali nedeniyle “savaş suçlusu” diye adlandırabileceklerini, daha siyasete uzak olanların onu bıyığıyla anımsayabileceklerini ama şimdi 71 yaşındaki diplomat, avukatın “en çok satan” yazar olarak kayda geçtiğini yazıyor.

Feinberg, FBI ve CIA’nın çalışanlarının yazdıkları kitapların önce CIA ve FBI tarafından okunup onaylanma şartının olduğunu ekliyor. Bu kitabın daha günlerce her platformda tartışılacağı, Trump’ı hayli zorlayacağı daha kitap piyasaya çıkmadan görülüyor.     

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Statlara sığmayan 23 Nisanları özledik!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İlk Milli Bayramımız!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
CHP ne yaptı, ne yapmalı?
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
CHP'li ıstakozlar iş başında...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva