Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
İzmir tarımında umut nasıl yeşerdi?
5 Nisan 2019 Cuma

Yerel seçimleri tamamladık. Seçimin sonuçlarını etkileyen en önemli konuların başında “İş ve Aş Sorunu”nun geldiği gözlemleniyor. Özelikle gıda fiyatlarında meydan gelen artışlar, kentlerdeki sonucu etkiledi. TÜİK’in bildirdiğine göre gıda fiyatlarında meydana gelen artış, düzeltilmiş rakamlara göre bile yılda yüzde 30 dolayında.

Gıda fiyatlarındaki artışın görünürde iki nedeninin olduğu söyleniyor.

Birincisi, nüfus artışına koşut olarak üretimin artmayışı. Üretimin artmayışında tarımsal girdilerde, örneğin yakıt, gübre, tohum ve ilaçta döviz girdisine bağlı olarak maliyetlerdeki artış.Buna çiftçilerin ürünlerini değer fiyata pazarlayamaması da eklenince üretici tarımsal üretimden uzaklaştı.Neredeyse iki Trakya Bölgesi düzeyinde tarım alanında  üretim yapılamayacak duruma geldi.

İkincisi ise, üretici ile tüketici arasında uzun bir pazarlama kanalının varlığı.Daha açık deyişle aracı sayısının fazlalığı.Üretici dertli,ancak tüketici de dertli.

Sonuç olarak ortaya çıkan durum, dış ve iç etmenlerinin üretici ve tüketici lehine olmadığından kaynaklanıyor. Çünkü örgütsüz

Bu yazımda “Üreticinin örgütlenmesi durumunda neler oluyor?” konusunda bilgi vereceğim.

Üretici örgütsüz olduğu için para kazanamıyor.

Türkiye’de, çiftçilerin birçok sorunu var. Çiftçiler ürünlerini değer fiyata pazarlayamıyor. Bu nedenle giderek fakirleşiyorlar. Fakirleşmenin en önemli nedeni örgütlenme yetersizliği. Teknik ve ekonomik örgütlenme en alt düzeyde.

Pazarlanabilen tarım ürünleri içinde kooperatiflerin payı %3-5’ i geçmiyor. Oysa, girilmesi ile her şeyin çözümlenebileceği sanılan Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde bu oran ülkelere göre %50-100 arasında değişiyor. AB Tarımsal Organizasyonlar Komitesi (COPA) ve AB Tarımsal Kooperatifler Genel Komitesi (COGECA) gibi üst örgütlenmeler, çiftçi haklarını koruyor.

İzmir Tarımında Umut Nasıl Yeşerdi?

Türkiye’ de çiftçilerin örgütlenmesi çok düşük düzeyde olmakla birlikte özellikle Ege’nin başat kenti İzmir’de tabandan gelen umut verici gelişmeler var.

Ağırlıklı olarak İzmir Büyükşehir Belediyesi ile tarımsal amaçlı kooperatifler arasında yapılan işbirliği ve güçbirliği ile üreticilerin örgütlendikleri takdirde, geleceğin çiftçiler için daha iyi olabileceğini gösteriyor.

Bu dayanışmanın sonuçları olarak iki çıktı göze çarpıyor. Birincisi kooperatifleşme ile İzmir’de tarımsal üretim Türkiye’nin iki katından daha fazla oldu.

İkincisi de kırdan kentte nüfus akışı, durdu. Ve de genel olarak çiftçilik zor da olsa önemli prestijli bir iş durumuna gelmeye başladı.

Örneğin, Bademler(Urla),Gödence(Seferhisar),Bademli(Ödemiş),Tire(Tire) ve İğdeli(Kiraz)  gibi yörelerdeki kooperatifler, kırsal kalkınmaya önemli katkılar sağladı.

Bademler Koop neler yapıyor?

Kooperatif, İzmir ve diğer illerin yazlık, kışlık, organik ve çok yıllık çiçek gereksinmesi  karşılıyor. Kesme çiçek üretimi yapıyor.Zeytinyağı fabrikası var.Türkiye’deki kooperatiflerin ürettikleri  ürünleri pazarlıyor.Ayrıca kurmuş olduğu “Doğal Yaşam Köyü” ile çiftçiliği ve kır yaşamını özendiriyor.

Koop, aynı zamanda Bademler Köyü(Mahallesi) ve civar köylüler  için önemli düzeyde iş sağlıyor.

Gödence Koop, zeytinyağı işleme konusunda uzmanlaşmış.

Gödence Koop, ağırlıklı olarak zeytinyağını işleme konusunda uzmanlaşmış. AB standartlarına uygun üretim yapıyor. Zeytinyağı üretimi dışında salamura zeytin, pekmez, bal, tarhana ve ev şarabı da kooperatifin markası altındaki ürünler olarak pazarlanıyor. Kooperatif, salt üretimi değerlendirme konusunda etkinlik yapmıyor, köyün bütün sosyo-ekonomik konularını da kucaklamış hazırlanan kalkınma programlarıyla, Gödence köyü Türkiye’nin en dinamik köylerinden biri durumuna gelecek.

Bademli Koop, nitelikli meyve fidanı üretimi yapıyor.

Bademli Koop, nitelikli meyve fidanı üretimi ile Türkiye’nin gündemine girdi..Bu bağlamda doku kültürü çalışması yaparak fidan üreticiliğini bilimsel temellere oturttu.Türkiye meyve fidanı gereksinmesinin büyük bir çoğunluğunu karşıladığı gibi dış pazarlara da fidan satıyor.

Ayrıca süt ürünleri ve zeytinyağı fabrikasına da sahip .

Tire Süt Koop, bölge hayvancılığına yön veriyor.

Tire Süt Koop, 2001 yılında, Küçük Menderes’deki inek sütünü değerlendirmek amacıyla kurulmuş.Kooperatif,inek sahibi olan ortaklarına otomatik sağım sistemi ve soğutma tankı ile köy merkezlerine ortak kullanımlı soğutma tankları sağlıyor. Ayrıca ortaklarına veteriner hekim hizmetleri veriyor, yem ve mazot gibi temel giderleri ucuza getiriyor.

İğdeli Koop, peynir üretiminde öne çıktı.

Koop, çalışma bölgesi olan 21 köyden süt topluyor. Üç yerde 10 , 8 ve 5 ton kapasiteli süt soğutma merkezi var. Günlük toplanan 45 ton sütün 26 tonu soğuk süt olarak satılıyor, geri kalan 19 ton süt ise üretime alınmakta. Kaşar Peyniri, Beyaz peynir ve Tulum Peyniri üretimi yapılıyor. 5 adet süt toplama aracı ve 10 nakliyeci aracı ile çok zor koşullarda ortaklarına yem, un, çay, şeker ve yağ gibi ihtiyaçlarını daha ucuza ayaklarına kadar götürüyor.

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Hür Düşünceİ 8 Nisan 2019 Pazartesi 14:04

Kooperatifleşme çözümdür eğer doğru işlerse. Örneğin Tariş Üzüm Tarım S.Kooperatifi var. Hep aynı yönetim hep aynı başkan. Herhalde 30 - 4o senedir aynı Başkan ve arkadaşları. Sonuç olarak kooperatif ortakları seçilirken başkan'a bağlı olanlar değil-her üretici seçilmeli-kooperatif yasalarımız örneğin Almanya vs vs yasalarıyla karşılaştırılmalı kooperatif ağaları yaratılmamalıdır.

Yorumu oyla      4      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva