Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
8 Temmuz 2020 Çarşamba

“Umut, uyanık insanın rüyasıdır.” (Tolstoy)

Umut ediyorum…

Hayır, hayır!

Yılmaz Güney’ in “Umut” isimli filmindeki at arabacısı Cabbar’ ın hikâyesindeki gibi piyangoya ya da define arayıp bulmaya bağlı değil umudum.

Aslında biraz Edip Cansever’ in “Umuş” şiirindeki gibi bir umut benimkisi.

“Bütün iyi kitapların sonunda,

Bütün gündüzlerin, bütün gecelerin sonunda,

Meltemi senden esen

Soluğu sende olan

Yeni bir başlangıç vardır.

Parmağını sürsen dünyaya, rengini anlarsın.

Gözünle görsen elmayı, sesini duyarsın.

Onu işitsen, yuvarlağı sende kalır.

Her başlangıçta yeni bir anlam vardır.

Nedensiz bir çocuk ağlaması bile

Çok sonraki bir gülüşün başlangıcıdır.”

Ya da biraz Küçük Prens gibi bir bahçede beş bin gülü bir arada yetiştirmektense aradığımız şeyin ‘bir’ gülde ya da ‘bir’ yudum suda olduğunu çok iyi anlamak türünde bir umut benimkisi. Sanıyorum Küçük Prens ile aramızdaki tek fark benim onun gibi kendi gezegenimi bulmak için farklı gezegen ziyaretleri yapmaya cesaretim yok. Ama olsun, umudum var…

Gündüzleri geçimini sağlamak, geceleri de hem iş hem de özel hayatında yaşadığı hayâl kırıklıkları sonucunda suç dünyasına girmek için maske takan Happy lakaplı Arthur gibi (Joaquin Phoenix’ li Joker filmi) değil de bir Hollywood masalı türündeki “La La Land/ Aşıklar Şehri” filmini izlerken, Mia ve Sebastian’ ın filmin sonunda barışacaklarını umut etmek türünde bir umut benimkisi.

Demem o ki; sağlıklı günlerin gelmesini, özgürce alanları doldurmayı umut ediyorum…

Ve yazıda geçen tüm film ve kitapları gönülden tavsiye ederim. Şu sıralar çokça edebiyat dergisi okuyorum ve bu yazılar hep bunlar sonucunda çıkıyor. İdare ederseniz sevinirim.

Şehirde ve dijital alemde kültür/ sanat adına her şey aşağıda.

Efsanevi grup The Beatles’ ın yine efsanevi davulcusu Ringo Starr (tüm zamanların en bilinen 5 davulcusundan biri) uzun zamandır yaptığı gibi yine barış ve sevgi temasıyla 80. yaş gününü YouTube’ dan verdiği sanat konserle 7 Temmuz’ da kutladı. İzlemek isterseniz diye duyurdum.

Beyoncé 19 Haziran- Amerika Kölelikten Kurtuluş Günü’ nde (Juneteenth) “Black Parade” (Siyahi Geçit) isimli şarkısını beğeniye sundu, kısa sürede 2 milyona yakın kişi tarafından izlendi/ dinlendi. Şarkının sözleri tamamen ırkçılık karşıtı güçlü sözlerden oluşuyor ve ayrıca sanatçı şarkıdan elde edilecek geliri de siyah Amerikalıların sahibi oldukları küçük işletmeleri (spor salonları- yeme/ içme mekânları- kitapçılar- güzellik ürünleri gibi alanlarda hizmet veren) destekleyen bir fona bağışlayacağını açıkladı. Dört yıl gibi bir süredir kendisinden stüdyo albümü bekleyen hayranlarını (itiraf edeyim benim de) mest etti.    

Mademki ırkçılık üzerine yapılmış şarkılardan bahsediyoruz o zaman ‘kendimce’ konuyla alâkalı bana göre en iyi filmin de “Yeşil Rehber” (2019 Oscar’ da En İyi Film, En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu, En İyi Özgün Senaryo gibi daha pek çok önemli ödüle sahip) olduğunu hem ekleyeyim hem de tavsiye edeyim. 

Aynı tarihlerde yani 19 Haziran’ da Bob Dylan “Rough And Rowdy Ways” isimli 39. Albümünü çıkardı. 79 yaşındaki sanatçı hem İngiltere müzik listelerinde 1 numaraya yükseldi hem de yine İngiltere’ de liste başı olan en yaşlı sanatçı unvanını kazandı!

Galata Perform’ un YouTube kanalları üzerinden 2017 yılında prömiyerini yaptıkları “Tato/ Baba” oyununu izleyebilirsiniz.

Alsancak’ ta üzerine figüratif desenlerle yapılmış yayaların güvenli bir şekilde karşıdan karşıya geçmelerini sağlamak amacıyla yapılmış, yükseltilmiş platformu itiraf ediyorum beğendim.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’ nin katkılarıyla, dünya ezgilerini Anadolu müziğiyle harmanlayan Müştemilat Kumpanya Temmuz ve Ağustos aylarında 9 ilçede 10 ayrı konser alanında “Sahilde Tango” ismiyle konserler verecek. Etkinlik kapsamında 9 Temmuz’ da Çeşme Meydanı’ nda ve 10 Temmuz’ da Seferihisar Sığacık Kalesi’ ndeki konseri ücretsiz izleyebilirsiniz.

Malûm 1 Temmuz itibariyle sinema salonları açıldı. Ülkemizde “Bayi Toplantısı” filmi tekrar vizyonda. Karaca Sineması’ nda da “İlk Aşk”, “Parazit”, “Nuh Tepesi”, “Sibel”, “Seberg”, “Kadın”, “Sonsuzluk Üzerine”, “Van Gogh”, “Kefernahum” filmlerini izleyebilirsiniz.

Bostanlı Suat Taşer 20 Temmuz’ dan itibaren konser ve tiyatrolara kaldığı yerden devam edecek. Detaylar için sosyal medya adreslerinden yardım alabilirsiniz.

İzmir Arena’ da 8 Temmuz’ da Nilipek konseri saat 18:30’ da.

Karaburun’ daki Echo’ da 10 Temmuz’ da Işın Karaca ve Mansur Ark konseri olacak.

İzmir merkezli Ege Time Dergisi sosyal medya adresleri üzerinden her hafta bir yazarı ve yazara ait bir kitabı tanıtıp daha sonra da takipçileri arasında yapılacak çekilişle imzalı kitabı hediye ediyor. Hediye kitap kazanmak için tek yapmanız gereken instagram sayfalarını takip etmek, gönderiyi beğenmek ve yorum kısmına 3 arkadaşınızı etiketlemek. Bilginize.

Sakıp Sabancı Müzesi’ nde 9 Ekim 2012- 6 Ocak 2013 tarihleri arasında ziyarete açılmış, empresyonizme adını veren Claude Monet’ nin eserlerinden oluşan “Monet’ nin Bahçesi” sergisini küratörü Marianne Mathieu ile gezmek ve keşfetmek isterseniz Sakıp Sabancı Müzesi’ nin instagram sayfasının profilindeki linke tıklamanız yeterli.

İstanbul Film Festivali Ulusal Yarışma ve Ulusal Kısa Film Yarışması’ nı 17- 28 Temmuz tarihleri arasında gerçekleştirecek. Etkinlik kapsamında 11 uzun metrajlı ve 12 kısa film gösterilecek. Gösterimler Sakıp Sabancı Müzesi’ nde kurulacak açık alanda gösterilecek ancak filmlerin www.filmonline.iksv.org adresinden çevrimiçi gösterimleri de olacak.

İstanbul Kültür Sanat Vakfı, “Pina Bausch’ la Bir Nefes” isimli belgeseli YouTube kanalları üzerinden erişime açtı.

İstanbul Bienali’ nin, bienale katılan sanatçılarıyla işbirliği yaparak gerçekleştirdiği film seçkisinde bu hafta Theaster Gates’ in “Benimle Yürü” ve Kim Heecheon’ un “Halter Kaldırmak” isimli filmlerini 7 gün boyunca internet sitesi ya da Vimeo hesaplarından izleyebilirsiniz.

BASE ekibi tarafından sanatçılarla sanatseverleri mekândan bağımsız olarak buluşturmayı hedefleyen Kolekta artık yayında. www.kolekta.com.tr adresinden içlerinde Komet, Neriman Polat, Ali Elmacı, Murat Germen, Ahmet Elhan, Çağrı Saray, Şakir Gökçebağ, Canan ve Burcu Perçin gibi pek çok önemli sanatçıya ait 3.500 eseri gezebilirsiniz.

Haftaya görüşürüz dünyalı her nerede yaşıyor ve yaşatılıyorsan.  

El sallayan sarı kafa emojisi. İzmir-İN için önerilerde bulunmak isterseniz [email protected] adresine e-mail gönderebilirsiniz

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Fenerbahçe ne istiyor?
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Yarattı... Veda ederken ağlattı!
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Memleketin birinde insan manzaraları(!)
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Tükeniş!
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Kara kaplı defter!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Nereden nereye?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çanakkale artık barışın merkezidir!
Kemal ARI
Kemal ARI
'Cehennem savaşı'nda ne yediler ne içtiler?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bölgecilik, mezhepçilik ve inşaatçılık...
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Unutulmazlar...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva