Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
27 Mayıs 2020 Çarşamba

“Yağmura bırak kendini; bırak yağmurun çelik okları vücudunu delip geçsin… Ve her şeye rağmen orada kal; seni ansızın sonsuz ışığına boğacak olan güneşi dimdik bekle.” (Franz Kafka)

Öyle tahmin ediyorum ki;

Birçoğumuz Antoine de Saint Exupéry’ nin çok bilinen ve çok sevilen “Küçük Prens” kitabındaki kahramanımız gibi evde kaldığımız şu günlerde kendi gezegenimizin peşine düştük. Evet belki kendi gezegenimizi ararken göçmen kuşların peşine takılarak başlamadı hikâyemiz ancak kendimizce yorumladığımız ‘koyun’ resmimizi çizip, bir bahçede beş bin gülü bir arada yetiştirmektense aradığımız şeyin ‘bir’ gülde ya da ‘bir’ yudum suda olduğunu çok iyi anlayıp, “günün birinde herkes kendi yıldızını bulabilsin diye mi parlaktır yıldızlar?” sorusunu bolca sorup, “insan ancak yüreğiyle baktığı zaman doğruyu görebilir. Gerçeğin mayası gözle görülmez.” dedik kendi kendimize.

Kendi adıma da, bir tilkiyle de dost olabileceğime kanaat edip, altıncı gezegendeki kâşif gibi olma kafasından çıkıp (yani kendi coğrafyanı oluşturmak istiyorsan masa başında/ bilgisayar başında/ cep telefonu ekranında değil denizleri, çölleri, dağları hatta uzak yerleri de giderek görmek gerektiğini) ve evcilleştirdiğim her şeyden sorumlu olduğumun farkındalığında olduğumu da biliyorum.

Ülkemizde ilk kez 1953 yılında Ahmet Muhip Dıranas tarafından ve bugün 100’ ün üzerinde yazar tarafından çevrilmiş “Küçük Prens” kitabını hâlâ okumadıysanız gönülden tavsiye ettiğimi bilmenizi isterim. Hatta animasyon türünde müthiş bir de filmi var.

Sakıp Sabancı Müzesi’ nin sosyal medya ya da web sitesinden İspanya Figueres’ teki Gala- Salvador Dali Vakfı’ nın, Museu Dali’ nin koleksiyonuna ait eserlerden oluşan ve vakıf dışında gerçekleştirilen en büyük sergi olma özelliğine sahip “İstanbul’ da Bir Sürrealist: Salvador Dali” isimli sergiyi ziyaret edebilirsiniz. Sergide sanatçıya ait el yazmaları, grafikler, fotoğraflar, tablolar, çizimler ve çeşitli dökümanlar bulunuyor.  

Çellist Samara Ginsberg 80’ li yılların unutulmaz dizisi Kara Şimşek’ in müziğini kendi tarzıyla çalmış ve sosyal medya adresinden paylaşmış. Bakmanız da gönülden tavsiye.

İstanbul Film Festivali 39. yılında Berlin, Cannes ve Venedik film festivallerinden seçtiği 15 filmin Türkiye prömiyerini www.filmonline.iksv.org adresinden dijital olarak izleyiciye sunmaya devam ediyor.

Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık’ ın Beyoğlu’ ndaki binasında sergilenen “Bir Zamanlar Toroslar’ da: Sagalassos” sergisini www.my.matterport.com adresinden gezebilirsiniz.

Salt’ da 2016- 2017 yılları arasında “Tek ve Çok” ismiyle açılmış olan ve 1980’ ler Türkiye’ sinde hemen hemen her apartman dairesinin içinde yer alan çekyat, paralel telefon, baba ya da damat terliği, emaye tencere gibi ev eşyalarının “Ev- Kesit” başlıklı sunumunu Salt Online isimli sosyal medya adresindeki link üzerinden izleyebilirsiniz.

İngiltere’ nin en bilinen gösteri ve etkinlik merkezi Royal Albert Hall kapalı olduğu süre içerisinde Royal Albert Home ismiyle instagram hesabı oluşturdu ve bu Cuma İngiliz Müzisyen İmogen Heap’ i canlı konser ile saat 21: 30’ da ağırlayacak. İmogen Heap’ te kendi instagram adresi üzerinden istek şarkılar almaya devam ediyor. Bilginize.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları da YouTube kanalları üzerinden daha önce sahnelenen oyunlarını dijital olarak sahnelemeye devam ediyor. İlk kez 2010 yılında sahnelenen ve 15. Yapı Kredi Afife Jale Tiyatro Ödülleri’ nde “Yılın En Başarılı Giysi Tasarımı” ödülüne sahip, dans, müzik ve kostümleriyle izleyiciyi masal alemine götüren “Surname 2010” isimli oyunu 31 Mayıs Pazar saat 15: 00’ te izleyebilirsiniz.

TRT2’ de bu Perşembe ödüllü Rus yönetmen Aleksandr Sokurov’ un 2002 yılında çektiği, dram/ tarihi kurgu türündeki ödüllü filmi “Rus Hazine Sandığı” filminin gösterimi olacak. Film görünmeyen bir karakterin St. Petersburg’ daki Hermitage Müzesi’ nde yaptığı gezintiyi konu alıyor ve 99 dakikalık müze gezintisini kesintisiz biçimde gösterdiği için tarihinin ilk ‘sekans filmi’ olma özelliğine sahip.

Bu köşemizin değerli takipçisi Yağmur Turan sahibi olduğu Fil Art Shop’ un instagram adresi üzerinden çok değerli konuklarıyla sanat ve sanatçı sohbetlerine hız kesmeden devam ediyor ve takip etmeniz, izlemeniz de gönülden tavsiye. Bu arada en sağlıklı günlerde Fil Art Shop’ un açılması, çok amaçlı derslerin kaldığı yerden devam etmesi ve güzel sergilerin ziyarete açılması da minicik bir dilek…

Haftaya görüşürüz dünyalı her nerede yaşıyor ve yaşatılıyorsan.

El sallayan sarı kafa emojisi. İzmir-İN için önerilerde bulunmak isterseniz [email protected] adresine e-mail gönderebilirsiniz

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Fenerbahçe ne istiyor?
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Yarattı... Veda ederken ağlattı!
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Memleketin birinde insan manzaraları(!)
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Tükeniş!
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Kara kaplı defter!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Nereden nereye?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çanakkale artık barışın merkezidir!
Kemal ARI
Kemal ARI
'Cehennem savaşı'nda ne yediler ne içtiler?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bölgecilik, mezhepçilik ve inşaatçılık...
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Unutulmazlar...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva