Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
1 Nisan 2020 Çarşamba

“Mutluluğun bir formülü olsaydı bu kapitalist sistem onu da şişeleyip satardı.” (Yaşamak Güzel Şey filminden alıntıdır)

#evdekal hashtag’ i ile yaşadığım şu günlerde bol bol film izlediğim doğrudur ve yönetmenliği, senaryosu ve başrol oyunculuğu Müfit Can Saçıntı’ ya ait bu filmi izlemeniz de gönülden tavsiyemdir.

Mutlaka biliyorsunuzdur diye düşünüyorum. Her yıl 30 Mart- 5 Nisan tarihleri Kütüphane Haftası olarak kutlanmakta. Türk Kütüphaneciler Derneği Başkanı Ali Fuat Kartal geçtiğimiz yıl kütüphanelerden en çok ödünç alınan kitapların listesini açıklamış. Listeye göre Reşat Nuri Güntekin “Çalıkuşu” 10.873, Sabahattin Ali “Kürk Mantolu Madonna” 9.729, Jose Mauro de Vasconcelos “Şeker Portakalı” 9.474, Franz Kafka “Dönüşüm” 8. 914, Sabahattin Ali “Kuyucaklı Yusuf” 7.933, Mustafa Orakçı “Levent” 7.212, Victor Hugo “Sefiller” 7.202, Jack London “Beyaz Diş” 7.168, Paulo Coelho “Simyacı” 6.819, Birsen Ekim Özen “Şirin” 6.531, Edmondo de Amicis “Çocuk Kalbi” 6. 479, Cengiz Aytmatov “Beyaz Gemi” 6. 407, Christy Brown “Sol Ayağım” 6.394, Arthur Conan Doyle “Sherlock Holmes” 6.394, Yakup Kadri Karaosmanoğlu “Yaban” 6.342, Peyami Safa “Dokuzuncu Hariciye Koğuşu” 6.266, George Orwell “Hayvan Çiftliği” 6.224, Adam Fawer “Olasılıksız” 6.081, Namık Kemâl “İntibah” 6.001, Oğuz Atay “Tutunamayanlar” 5.940 kişi tarafından kütüphanelerden ödünç alınmış, okunmuş. Elbette ki hepsi birbirinden değerli kitapların arasından Oğuz Atay’ ın “Tutunamayanlar” kitabının listede daha üst sıralara yerleşmesi de mini minnacık bir dilek…

2020 yılı verilerinde de rahmet ve sevgiyle andığım Gabriel Garcia Marquez’ in “Kolera Günlerinde Aşk” kitabının açık ara ile liste birincisi olabileceğini düşünüyorum.  

Mademki evdeyiz, madeki kütüphane haftası ve mademki bol bol kitap okuyoruz ben de size kendi kütüphanemden tavsiyelerde bulunmak isterim.

Bugüne kadar üç milyondan fazla satılmış, depresyon üzerine yazılmış yaklaşık bin kitap arasında ‘en faydalı kitap’ seçilmiş ve depresif okuyucular üzerinde ‘tedavi görmemelerine rağmen’ %70 oranla iyileştirme sağlamış Dr. David Burns’ ün “İyi Hissetmek” isimli kitabını listede birinci sıraya gönül rahatlığıyla yerleştiriyorum. Kitapta özellikle de kendi üzerinizde de uygulayabileceğiniz bir takım testler (misal Burns Depresyon Ölçeği- BDÖ) ve son zamanlarda uzmanlar tarafından en iyi yöntem olarak lanse edilen bilişsel terapi üzerine de faydalı bilgi ve uygulamaları öğrenebilirsiniz. Bilginize.

Listede ikinci sırada Irvin D. Yalom’ un “Aşkın Celladı” isimli kitabı var. Kitapta (bana göre psikoterapistin babası) Irvin Yalom’ un hastalarıyla olan 10 farklı konu üzerine (yalnızlık- yaşama amacını yitirme gibi) görüşmelerini anlatıyor ve müthiş.

Üçüncü tavsiyem hocaların hocası diyebileceğimiz İlber Ortaylı’ nın “Bir Ömür Nasıl Yaşanır?” isimli hayattaki doğru seçimler için önerilerden oluşan son kitabı. İlber hocanın tavsiyeleri üzerine mutlaka görmemiz gereken müzelerden, yabancı film tavsiyelerine, klasik müzik önerilerinden, kitap tavsiyelerine her şey bu kitapta. Karantina günleri bittikten sonra yapılacaklar listesini güncellemek için harika bir kitap.

Şiirler ve şairler bizi/ sizi iyileştirir diye düşünüyorum. Turgut Uyar’ ın “Göğe Bakma Durağı” isimli kitabını listede dördüncü sıraya koydum ve dedim ki; “ikimiz birden sevinebiliriz göğe bakalım. Şu kaçamak ışıklardan, şu şeker kamışlarından, bebe dişlerinden, güneşlerden, yaban otlarından. Durmadan harcadığım şu gözlerimi al kurtar. Şu aranıp duran korkak ellerimi tut. Bu evleri atla, bu evleri de, bunları da. Göğe bakalım.”    

Beşinci sırada ise hem ülkemizi hem de tüm dünyayı etkisi altına almış korona virsünden sonra doğacağı iddia edilen ‘yeni dünya’ tanımını belki önceden kavrayıp anlayabilmek, belki de yeni yollar çizerek devre ayak uydurabilmek adına faydalı olacağına inandığım Türkiye’ nin İlk Kadın Fütüristi ve Dünyanın En Etkili 100 Kadın Fütüristi Arasındaki Tek Türk Ufuk Tarhan’ ın “T İnsan” isimli kitabı da gönülden tavsiyemdir. Ben söz konusu kitabı okurken (yaklaşık 6 ay önce) ‘Bundan Sonra Olacaklar” bölümünde ‘her halde bu bizim devirlere denk gelmez’ dediğim yazar tarafından yapılmış tespitlerin bir nefes kadar yakınımızda olduğu görünce kitabı en başından tekrar okumayı düşünüyorum.

Bu arada!

Kendi adıma Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ nın tavsiyesi üzerine daha önce hiç okumadığım Mustafa Kutlu’ nun kitaplarına bir yerden başlamayı düşünüyor ve kitaplarını okumakta ve anlamakta zorlandığım gururumuz İhsan Oktay Anar’ ın kitaplarını anlayarak okuyabilmeye başlamayı düşünüyorum. Bir de her yerde karşıma çıkan Houseparty isimli bir aplikasyon var ki! Tanımadığım kişilerin sohbete dahil olmasını ‘kilitleme’ özelliğiyle engelleyebileceğimi de öğrendikten sonra denemeyi düşünmüyor değilim. Ne diyorum ben?

Sena Şener “Teni Tenime” isimli teklisini çıkarmış. Şarkı sözleri ve müziğiyle bence çok başarılı.

Sahne Tozu Tiyatrosu da “Bu Replik Tam Senlik” isimli 7.000 TL ödüllü bir yarışma düzenliyor ve detaylara sosyal medya adresleri üzerinden bakabilirsiniz.

Sakıp Sabancı Müzesi’ nin sosyal medya adresleri üzerinden Marina Abramovic performans sergisini izleyebiliyorsunuz. Hatta izlemelisiniz.

En şık ev kıyafetlerinizi giyip, sütlü kahvenizi alıp (malûm evdeyiz ve sürekli yiyoruz. Kilo almamak adına uzmanlar tarafından tok tuttuğu iddia edildiği için sütlü kahve önerimdir), tavsiye ettiğim ya da çokça okunan kitapları okuyup, sanal turlarla sergi- müze gezip, tv ekranlarından (Özellikle de TRT 2) opera- bale- tiyatro izleyip, yine tv ekranlarından ya da dijital medyadan izleyebileceğimiz filmler için bir seçki hazırlıyoruz, #evdekalıyoruz ve #evdehayatvar biliyoruz.

Hijyen sağlayabilmek adına ellerimizi 20 saniye kuralına göre sabunlarken su tüketimine dikkat etmemiz gerektiği (ellerinizi su ve sabunla ıslattıktan sonra ovalarken suyu açık bırakmanız halinde her defasında yaklaşık 2 litre su boşa akıyor), gündemimizden düşmeyen ve ismi hiç lazım olmayan gereksiz bir virüsün hayvanlardan insanlara geçmediğini ancak eğer siz de şüpheli bir durum var ise can dostlarımıza karşı daha dikkatli davranmamız gerektiği, onlara da bulduğumuz her fırsatta bir kap su- bir kap mama vermemiz gerektiği ve güzel günlerin aklınızdan hiç çıkmaması da son tavsiyelerimdir.

El sallayan sarı kafa emojisi. İzmir-İN için önerilerde bulunmak isterseniz [email protected] adresine e-mail gönderebilirsiniz

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Memleketin birinde insan manzaraları(!)
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Tükeniş!
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Kara kaplı defter!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Nereden nereye?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çanakkale artık barışın merkezidir!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Daha önceleri nerelerdeydiniz?
Kemal ARI
Kemal ARI
'Cehennem savaşı'nda ne yediler ne içtiler?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bölgecilik, mezhepçilik ve inşaatçılık...
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Unutulmazlar...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Boşanan aileler ve çocuklar
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva