Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
23 Ekim 2019 Çarşamba

“Bilgi, yalnızca güçlüler için bir silahtır; oysa bilge kişinin silah kadar nefret ettiği bir başka şey yoktur.”

(Elias Canetti)

 

Filmekimi İzmir’ den ‘rüzgâr gibi geçti’ diyebilir miyiz?

Sizi bilmem ama ben kendi adıma bunu söyleyebilirim. Çünkü İzmir’ deki filmlerin gösterimi rüzgâr hızıyla liste olarak açıklandı ve biletleri de resmen rüzgâr hızıyla satıldı/ bitti/ satılmış/ bitmiş. Bir defa internet üzerinden satışta görünen bileti (sistemsel problemler) yüzünden bir türlü alamıyorsunuz. Sürekli ‘daha sonra tekrar deneyin’ uyarısı çıkıyor ve ‘gişeden alayım bari’ derseniz de inanılmaz bir bilet sırası… Hadi sırayı beklediniz diyelim, sıra size gelince de ‘üzgünüz yer kalmadı’ sözü, kafanıza indirilmiş takozu, başınızdan aşağıya dökülmüş kaynar suyu… En çok izlemek istediğim “Parazit” filmini izleyemeyince oluştu bu metnin tamamı.

Ama sonra…

Karaca Sineması’ n da Almodôvar imzalı “ Acı ve Zafer” filmini izleyince ve “Parazit” filminin de 30 Ekim’ den itibaren yine Karaca Sineması’ n da gösterime gireceğini öğrenince, son dakika da Filmekimi kapsamında gösterilecek “İlk Aşk” filmine boş yer bulunca çok mutlu oldum ve üzüntüm de hemencik geçti.

Aslında bir taraftan da kültür/ sanat adına çok önemli bir etkinlik olduğunu düşündüğüm Filmekimi’ nin çok talep görmesi, İzmirlilerin yakından takip etmesi, biletleri hemen kapış kapış bitirmesi, gösterimdeki filmleri izlemesi de beni pek mutlu etti. (itiraf.com)

Ve yazmadan geçemeyeceğim; Almodôvar yönetmenliğindeki, Antonio Banderas ve Penêlope Cruz başrollüğündeki “Acı ve Zafer” gerçekten güzel bir filmdi. Gri bir hayat hikâyesinin, sıcak, samimi ve gerçek bir dille/ renklerle anlatılması çok etkileyiciydi. İzlemenizi gönülden tavsiye ederim. “İlk Aşk” ve “Parazit” filmlerini izleyince yine görüş ve önerilerimi buradan paylaşırım.

Tüm bunlar yaşanırken Folkart Galeri’ deki Ali Kotan’ ın eserleri ve Selim İleri’ nin yazılarından oluşan “Gece Sirenleri” sergisi ve GT Art & İnteriors Sanat Galerisi’ ndeki Raşit Altun’ un “Arafta Bir Mevsim II” sergilerinin açılmış olmasına pek sevindim, bir an önce ziyaret etme isteğiyle de heyecanlandım…

Basından takip ettiğim ve çok değerli bir kadroyla (Cansel Elçin, Reha Özcan, Suna Yıldızoğlu gibi) İstanbul’ da sahnelenmeye başlayan “Çıplak Vatandaşlar” oyununun (işsiz kalan ve aylarca iş bulamayan bir vatandaşın en sonunda para kazanmak için çareyi striptiz yaparak bulmaya çalışmasını anlatan bir hikâye) 11 Kasım’ da Bostanlı Suat Taşer’ de sahnelenecek olmasına da pek sevindim.

Ayrıca 11 Kasım’ da Net Talks’ un katkılarıyla kitaplarını severek ve ilgiyle takip ettiğinize inandığım yazar Gülseren Budayıcıoğlu ile Soru Cevap” etkinliği de Hilton Oteli Barbaros Paşa Salonu’ n da, biletleri de Biletix’ te satışta. Satıştan elde edilecek gelir Kurumsal Ruh Sağlığı Derneği’ ne bağışlanacak.

Bilginize!

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’ mız 96. yılında kutlu olsun, mutlu olsun, daim olsun… 

 

İzmir- İN de bu hafta!

Konserler

Bostanlı Suat Taşer

23 Ekim Ahmet Aslan ve Zeynep Bakşi Karatağ

26 Ekim Gökhan Türkmen

30 Ekim Ayhan Sicimoğlu ve Latin All Star

 

Kültürpark Açıkhava Tiyatrosu

25 Ekim Volkan Konak

26 Ekim Metin Özülkü ve Orkestrası ile Şimdi 90’ lar

 

Gün Batımı Konserleri

26 Ekim So Soul Band (Bornova Büyük Park)

26 Ekim Pozitif Kumpanya Orkestrası (Postacılar Semt Parkı)

27 Ekim Sinestezi (Bostanlı Gün Batımı Seyir Terası )

 

Ahmed Adnan Saygun Kültür Merkezi

30 Ekim Golden Horn Brass

 

Ooze Venue

23 Ekim Ozbi ve Gülce Duru

25 Ekim Cem Adrian

26 Ekim Tan Taşçı

27 Ekim Yapı Kradi 75. Yıl Konserleri: Postmodern Jukebox

30 Ekim Ersay Üner

 

Bios

24 Ekim No Land

 

Arena

25 Ekim Apocalyptica Plays

 

İzmir Performance Hall

25 Ekim Onur Baytan

26 Ekim Oğuzhan Uğur

 

Hangout Performance Hall

25 Ekim Nova Norda ve Fikri Karayel

26 Ekim Can Bonomo

 

SoldOut

26 Ekim Aspova

 

İzmir Türk Amerikan Derneği’ nde Cumhuriyet’ imizin kuruluşunun 96. Yılını kutlamak amacıyla gerçekleştireceği “Türk Renkleri- Cumhuriyet Konseri” 24 Ekim’ de yapılacak. Konuk sanatçılar Aytül Büyüksaraç (Soprano), Oğuz Çimen (Tenor), Demet Eytemiz (Piyano) ve Atıf Peynirci (Klarnet).

 

Sergiler

Erhan Cihangiroğlu’ nun “Mühürlenmiş Zaman” isimli Resim Sergisi 24 Ekim- 16 Kasım tarihleri arasında Galeri A’ da ziyarete açık olacak.

1- 15 Kasım tarihleri arasında İnci Çokneşeli’ ye ait “Pastoral” isimli Resim Sergisi’ ni ziyaret edebilirsiniz.

GT Art & İnteriors Sanat Galerisi’ nde Raşit Altun’ un “Arafta Bir Mevsim II” isimli sergisini 1 Kasım’ a kadar ziyaret edebilirsiniz.

Alev Özas’ ın “İstanbul Renk De” Resim Sergisi 29 Ekim’ e kadar Karaca Kültür Merkezi’ n de.

Çetin Emeç Sanat Galerisi’ nde Vagon People Sanat ve Tasarım Grubu’ nun “Adagio” isimli Fotoğraf Sergisi’ ni 31 Ekim’ e kadar ziyaret edebilirsiniz.

Urla Barbaros Köyü’ ndeki Mimas Sanat’ ta 22 Kasım’ a kadar Sekizinci Disiplinler Arası Karma Sergisi’ ni ziyaret edebilirsiniz.

 

Vizyona Girecekler

Geçmişin Sırları (Dram)

Bir Kadın Zaferi (Biyografik- Dram)

Deri Ceket (Komedi)

Cinayet Süsü (Polisiye- Komedi)

Muhbir (Aksiyon)

Araf 3: Cinler Kitabı (Korku)

Bulmaca Kulesi: Dev Kurşun Gizemi (Animasyon)

25 Ekim’ de vizyonda!

 

“Suspiria” filminin yönetmeni Luca Guadagnino’ nun “Çarpıcı Kız” isimli yeni filmini 25 Ekim’ den itibaren Karaca Sineması’ n da izleyebilirsiniz. Anne- kız ilişkisinin New York- Roma- geçmiş ve günümüz arasında gidip gelerek anlatan film 35 dakikalık kısa film kategorisinde.

Yeniden Sinematek etkinliği kapsamında “Karnaval” filmi 23 Ekim’ de Seferihisar Kültür Merkezi’ n de. Ayrıca “Körfez” filmini de 25 Ekim’ de İzmir Sanat’ ta izleyebilirsiniz.

İzmir Tuna Günleri etkinliği 24- 27 Ekim tarihleri arasında gerçekleşecek. Etkinlik kapsamında Hezarfen Film Galeri’ nin katkılarıyla düzenlenen 4. Orta Avrupa Filmleri Festivali’ nin de 24 Ekim’ de İzmir Mimarlık Merkezi’ nde “Deniz Kızlarının Şarkısı” filmiyle açılışı olacak. Ayrıca Tuna Nehri’ ni hikâyelerle anlatan “Tuna’ nın Açıları” isimli sergiyi de yine İzmir Mimarlık Merkezi’ n de ziyaret edebilirsiniz. Yine etkinlik kapsamında Kalem Kültür Derneği yöneticisi Nermin Mollaoğlu ve Tuna Nehrine Öyküler isimli öykü yarışmasının jüri üyesi Fuat Sevimay’ ın edebiyat, öyküler ve yazarlık hakkında Gülşah Elikbank ile söyleşileri 25 Ekim’ de Yaşar Üniversitesi’ n de olacak. Novy Priestor’ un “DUAL” isimli Çağdaş Dans Gösterisi de 25 Ekim’ de Aziz Vukolos Kilsesi’ n de olacak.

Gazeteci Tuluhan Tekelioğlu’ nun ülkemizin çeşitli yerlerinde yaşayan dokuz kadının hem umut hem de cesaret veren hikâyelerinin anlatan “Yapabilirsin” Belgeseli özel gösterimle 28 Ekim’ de Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’ n de. Ayrıca aynı isimli kitabın imza günü de düzenlenecek.

Yönetmen Metin Avdaç’ ın gözünden Belgesel Sinema Günleri 23- 24 Ekim’ de Aziz Vukolos Kilisesi’ nde.  “Sabahattin Ali Sabah Yıldızı”, “Kara Altından Altın Mikrofona” ve “Işığımızın Emekçileri” ise gösterilecek belgesel filmler.

 

Yeni Çıkanlar

Atillâ Dorsay’ ın, 1930’ lardan 1970’ lere kadar hatırlanması gereken 50 filmi “50 Unutulmaz Film Daha” ismiyle ele aldığı kitabı çıktı.

 

Tiyatro

İzmir Devlet Tiyatrosu

23- 24- 25- 26 Ekim “Türkiye Kayası” (Konak Sahne)

27 Ekim “İki Köyün Masalı” (Konak Sahne)

29- 30 Ekim “Kaşıkçılar” (Konak Sahne)

23- 24- 25- 26 Ekim “Annemin Son Çığlıkları” (Karşıyaka Sahne)

29- 30 Ekim “Arf Sabiti” (Karşıyaka Sahne)

23- 25- 26- 29- 30 Ekim “Kantocu” (Bozkurt Kuruç Sahnesi)

24 Ekim “Moira’ nın Gece Döngüsü” (Urla Sahnesi) 

 

Bostanlı Suat Taşer

24 Ekim “Marx İstanbul’ da”

 

Atatürk Kültür Merkezi

24 Ekim “Esaretin Bedeli”

 

Nazım Hikmet Kültür Merkezi

24 Ekim “Atlıkarınca Hikâyeleri”

25 Ekim “Böyle Buyurdu Zerdüşt”

26 Ekim “Piraye”

30 Ekim “Benerci Kendini Niçin Öldürdü”

 

Sardunya Alsancak

25 Ekim “Meyhanedeyiz”

 

Tepekule Kültür ve Kongre Merkezi

25 Ekim “Burda Olan Burda Kalır”

26 Ekim “39 Basamak”

 

Tiyatro Bab- ı Sanat Sahnesi

25 Ekim “Borazancı ve Dost Kapital”

 

Tiyatro 35 Sahne Sanatları Atölyesi

27 Ekim “Suç ve Ceza”

 

İzmir Sanat

30 Ekim “Sevgili Arsız Ölüm- Dirmit”

 

İzmir Devlet Opera Balesi

24- 26 Ekim “LaTraviata” Opera

25 Ekim “Şekeronya” Müzikal

29 Ekim “Cumhuriyet Konseri” (Konser Mavibahçe Alışveriş Merkezi’ n de olacak)

 

El sallayan sarı kafa emojisi. İzmir-İN için önerilerde bulunmak isterseniz [email protected] adresine e-mail gönderebilirsiniz

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva