Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
20 Şubat 2019 Çarşamba

"Belki de Tanrı, beni daha doğmayanlar için ressam yapmıştır.” (Vincent Van Gogh)

 

Bu hafta ‘İmza: Sarı Çizmeli Memed’ A’ isimli okuyucumuzdan bir mail aldım. Mail de önemli bir tavsiye vardı. Fotoğrafımın değişmesi tavsiyesi. Gerçekten büyük bir keyifle öneriyi dikkate alıp, değişikliği yaptım. Bir de bize eski İzmir fotoğrafları göndermiş ve onları da bu haftaki yazıma serpiştirerek kullandım. Hem Sarı Çizmeli Memed’ A’ ya hem de bizi takip eden herkese çok teşekkür ediyorum. Gidemediğim yurt dışındaki bir sergiden fotoğraf göndermeler, tavsiye ettiğimiz bir etkinliğe katılmalar, bazen benim de bihaber olduğum etkinlik haberini önceden bana duyurmalar, “bir gün birlikte de bir etkinliğe gidelim” teklifleri, paylaşmalar, mesajlar, beğeniler, yorumlar… Çok büyük sevinç kaynağımsınız ve minnettarım. Her zamanda var olasınız…

Gidemediğim yurt dışı sergisi demişken! Amsterdam da bu yıl “Rembrandt Yılı” ilan edildi. Işık ve gölge tekniğini ilk kullanan, değeri de öldükten sonra anlaşılan ressamın ölümünün 350. yıldönümünde Rijksmuseum, sanatçıyı bir dizi etkinlikle anıyor. Sanatçıya ait 22 resim ve 60 çizimin de bulunduğu 300’ den fazla eserin olacağı sergi 15 Şubat’ ta açıldı ve 9 Haziran’ a kadar ziyarete açık olacak. Giden olursa, sergiden fotoğraf çekip bana da bi mail atan olursa! Aslında Haziran ayına çok var. Yani olur da o zamana kadar ben gidersem mutlaka paylaşırım. Eğer sergiye yetişemezsek Temmuz ayında yine Rijksmuseum’ da Rembrandt’ ın “Gece Devriyesi”  isimli ünlü eserinin restorasyonu halka açılacak ve müzeye giden herkesçe görülebilecek.       

Ama size İzmir için iki iyi, bir de kötü haberim var. Önce kötü olandan başlayayım. Alice Müzikali’ni, organizasyonunu yapan hemen herkesi aramama, yalvarmama- yakarmama, sosyal medya üzerinden (dm’ den) mesajlar yağdırmama, ağlamama, zırlamama, ayılıp, bayılmama, üzüntüden eriyip muma dönmeme (buna fazla inanma bence) rağmen İzmir’ e getirmeyi beceremedim, başaramadım. Çünkü hazırlanan sahne dekorları sadece Zorlu PSM için uygunmuş. İzmir’ de buna uygun sahne yokmuş… Çaresizlik başa bela bir şey.

Gelelim 2 iyi habere!

İlki; Swissotel İzmir de bu yıl beşincisi düzenlenen, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Konak Belediyesi’ nin katkılarıyla ve Büyük Efes Sanat işbirliğiyle gerçekleşen “Büyük Efes Sanat Günleri” bu yıl 23- 24 Şubat tarihlerinde düzenlenecek. Sanat Galerileri, sanatçılar, paneller hepsi bu etkinlikte ve şehrimiz adına önemli bir organizasyon. 200’ ün üzerinde eser de ziyaretiniz için sizleri/ bizleri bekliyor. Ayrıca etkinlik kapsamında 23 Şubat’ ta Devrim Erbil ile “Kamusal Alanda ve Özel Sektörde Sanat Eserlerinin Yeri ve Önemi” konulu ve 24 Şubat’ ta Cenk Mommarje ile “Tasarımların Kurumlardaki Marka Değeri” konulu söyleşiler var. Etkinlikte, eserlerine yer verilecek sanatçılardan Ahmet Güneştekin, Devrim Erbil, Zeki Serbest, Salvador Dali, Pablo Picasso sadece birkaçı.     

 

İkincisi ise açılış haberini yine bu köşeden duyurduğum Arkas Sanat Merkezi’ ndeki  Post- Empresyonizm Sergisi. Sergi Arkas Koleksiyonu’ na ait ve yıllarca süren titiz bir araştırma, gayret ve yatırımla oluşmuş. Arkas Sanat Galerisi bu sergiyi geçtiğimiz sonbahar da İstabul Tophane-i Amire’ de açmış ve 65 bin ziyaretçi sayısına ulaşmıştı. Şimdi bu sergiyi içlerine yeni eserleri de ekleyerek İzmir’ de de açtı. Sergi de 42 sanatçı ve 92 eser var. Mesela; Fransa ve İsviçre’ nin en önemli müzeleride geçen yıl sergilenen Henri Manguin’ in iki başyapıtı, yine Fransa’ da Musée Bonnard’ da sergilenen Edouard Vuillard’ın Lucy Hessel portresi. Şu anda Almanya’ daki Barberini Müzesi’ nde sergilenen Henri Edmond Cross’ un Bormes’ tan Manzaralar isimli eseri de 25 Şubat’ ta sergiye dahil edilecek. Bu sergiyi kaçırmayın derim. Sergi 28 Temmuz’ a kadar ziyarete açık olacak.

Ayrıca bu yıl ikincisi düzenlenen Kadın Yönetmenler Haftası 1- 7 Mart tarihlerinde Konak Belediyesi’ nin ana sponsorluğunda iki kadın sinemacı Gülten Taranç ve Şebnem Vitrinel tarafından düzenlenecek. Etkinlik kapsamında film gösterimleri, paneller, atölyeler ve söyleşiler düzenlenecek. Bence çok güzel bir de tanıtım filmi hazırlamışlar. Detayları sosyal medya da ‘kadinyonetmenlerhaftasi’ adresinden takip edebilirsiniz.

26. İzmir Avrupa Caz Festivali bu yıl 2- 20 Mart tarihleri arasında. Yine çok değerli sanatçılarla caza doyacağız gibi.Festival takvimini yine buradan size önümüzdeki hafta paylaşacağım ancak isterseniz detaylara www.iksev.org adresinden bakabilirsiniz. Biletler de satışa çıktı. Bilginize!

Bu arada! Narlıdere Belediyesi’ nin katkılarıyla düzenlenen Barış Manço’ yu Anma Konseri çok ama çok güzeldi. Lale Manço, Doğukan Manço, Batıkan Manço, Garo Mafyan ve eşi, Deniz Tüney Aliefendioğlu (Alla Beni Pulla Beni şarkısındaki kadın vokal) bu konserdeydi ve onlarla birlikte Barış Manço’ yu anmak, pek çok şarkının hikâyesini onların ağzından dinlemek çok keyifliydi, çok duygusaldı… Tek sorun daha onlarca Barış Manço hayranının konser alanında yer kalmayışından dolayı içeriye girememeleri oldu. Buna çok üzüldüm! Umarım bir dahaki sefere böyle bir sorun yaşanmaz.

Haberin Var mı?

İzmir Kuş Cenneti’ nin yani Gediz Deltası’ nın Doğa Derneği tarafından hazırlanan raporla UNESCO Dünya Doğa Mirası olarak kabul edilmesi için başvurusu yapıldı. Ayrıca bir de imza kampanyası başlatıldı! İmza kampanyasına katılmak isterseniz www.gedizmirasimizdir.org adresine tıklayabilirsiniz. İzmir’ in Gediz Deltası yeryüzünün en zengin ve benzersiz alanlarından biri, kuş çeşitliliğinin en fazla olduğu alanlardan biri, Dünya ölçeğinde önemli bir kuş ve önemli bir doğa alanı, Ege Denizi’ndeki en önemli balık yavrulama ve beslenme alanlarından biri, ülkemizin en büyük yüzölçümüne sahip sulak alanlarından ve Gediz mirasımız!

 

İzmir- İN de bu hafta!

Konserler

Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi

20 Şubat Flütist Öncü Uçar ve Piyanist Burak Çebi ile Duo Flamma Konseri

22 Şubat İZDSO Konseri

 

Bostanlı Suat Taşer

21 Şubat Mehmet Erdem- Deniz Türkan

22 Şubat Leman Sam

23 Şubat Erkan Oğur & İsmail Hakkı Demir

24 Şubat Edip Akbayram

25 Şubat Kardeş Türküler

26 Şubat Resul Dindar

27 Şubat Ahmet Aslan & Jehan Barbur

 

Ooze Venue

20 Şubat MRF

22 Şubat Pentagram

23 Şubat Koray Avcı

27 Şubat Murder King

 

6:45 KK Bornova

21 Şubat Şanışer

22 Şubat Pilli Bebek

23 Şubat Mirkelam

27 Şubat Dolu Kadehi Ters Tut

 

Sold Out Performance Hall

22 Şubat Onur Akın

23 Şubat Hakan Peker

 

Bios

22 Şubat Bülent Ortaçgil

 

Arena

23 Şubat Athena ve Jabbar

 

Sergiler

Ressam Habib Aydoğdu’ nun “76/76” isimli sergisini 6 Nisan’ a kadar Selçuk Yaşar Sanat Galerisi’ nde ziyaret edebilirsiniz. Sergi de sanatçının ilk sergisinden 3 eseri de görebilirsiniz.

Yörük Ressam Sayım Koç’ un Resim Sergisi’ ni 26 Şubat’ a kadar Kültürpark Sanat Galerisi’ nde ziyaret edebilirsiniz.

İnci Tarakçıoğlu’ nun “Gel- Gitler” isimli Resim Sergisi 1 Mart’ a kadar İzmir Türk Amerikan Derneği’ nde ziyarete açık olacak.

İzmir Resim Heykel Müzesi’ nde Hakan Dilek’in “Şaşırtma” isimli Resim Sergisi 27 Şubat tarihine kadar Turgut Pura Sergi Salonu’ nda ve 18- 27 Şubat tarihlerinde Ayfer Örs’ ün Akrilik Resim Sergisi de Şeref Akdik Salonu’ nda.

Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’ nde 27 Şubat- 15 Mart tarihleri arasında Bauhaus 100 Yaşında Sergisi’ ni ziyaret edebilirsiniz.

 

Vizyona Girecekler

Sibel (Dram)

New York in New York (Dram- Gerilim)

Yarı Yol (Dram- Aksiyon)

Döndüm Ben (Komedi)

Git Be Abi (Fantastik- Komedi)

Ölüm Günün Kutlu Olsun 2 (Komedi- Korku)

Tez: 13. Gece (Korku)

Karlar Kraliçesi 4: Sihirli Ayna (Animasyon)

22 Şubat’ ta vizyonda.

 

Otuzbeslik.com ve Birikim Atölyesi’ nin “Kısa Film İyi Gider” sloganıyla düzenledikleri “Alternatif Kısa 11”, 22 Şubat’ ta Fransız Kültür Merkezi’ nde olacak.Etkinlik kapsamında biri Fransız dört kısa film gösterilecek ve filmlerin oyuncu ve yönetmenleri de gösterime katılacak. Ayrıca yine Fransız Kültür Merkezi’ nde Ciné- Club etkinliği kapsamında “Mayıs’ ta Milou” filminin gösterimi 26 Şubat’ ta.

Yönetmenliğini Guillaume Giovanetti ve Çağla Zencirci’ nin üstlendiği ve başrolde Damla Sönmez’ in oynadığı “Sibel” filminin 23 Şubat’ ta Karaca Sineması’ nda gösterimi olacak. Ayrıca filmin yönetmenleri ve başrol oyuncusu da gösterime katılacak ve söyleşi düzenlenecek. Bu yılki Oscar töreninde Almanya’ nın “Yabancı Dilde En İyi Film” adayı “Asla Gözlerini Kaçırma” filmini her gün Karaca Sineması’ nda izleyebilirsiniz.

Yeniden Sinematek etkinliği kapsamında “Etki Altında Bir Kadın” isimli filmin gösterimi 20 Şubat Seferihisar Kültür Merkezi’ nde ve “Ahlat Ağacı” filminin gösterimi de 22 Şubat’ ta İzmir Sanat’ ta..

Dokuz Eylül Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi sinema Salonu’ nda 20- 21- 22- 23- 24 Şubat’ ta “Sıfırın Altında: Dağdaki Mucize” filmi gösterimde.

 

Yeni Çıkanlar

İlber Ortaylı’ dan tavsiyeler, öğütler, ve çözüm önerileri var. Yediden yetmişe herkesin faydalanabileceği, yaşam tecrübesinden tavsiyelerde bulunduğu, ihtiyaç duyduğumuz çözümleri nasıl bulabileceğimizin önerileri ve kendi yolumuzu çizmenin ne demek olduğunu anlattığı yeni kitabı “Bir Ömür Nasıl Yaşanır- Hayatta Doğru Seçimler İçin Öneriler” çıktı!

 

Tiyatro

İzmir Devlet Tiyatrosu

20- 21- 22- 23-26- 27 Şubat “Nereye”

21- 22- 23 Şubat “Kantocu”

24 Şubat “Kuzu Maydanoz’ un Maceraları”

 

Bostanlı Suat Taşer

20 Şubat “Alevli Günler”

 

Toy İzmir

20 Şubat “Yalnızlar Kulübü”

22 Şubat “Kader Can”

23 Şubat “Yalınayak Müzikhol”

27 Şubat “Yuva I Home”

 

Nazım Hikmet Kültür Merkezi

20 Şubat “Deli Kadın Hikâyeleri”

21 Şubat “Hiç Kimse”

 

Selahattin Akçiçek Kültür Merkezi

21 Şubat “Aynı Kuş Yankılanıyordu İçimizde”

 

Atatürk Kültür Merkezi

21 Şubat “Romantizma”

23 Şubat “Prof Pi Show”

 

Sahne Tozu Tiyatrosu

22- 23- 24 Şubat “7 Kocalı Hürmüz”

 

Sahne Terminal

23 Şubat “İçerdekiler”

 

Originn Gösteri ve Etkinlik Mekânı

23 Şubat “Thom Pain”

 

Hikmet Şimşek Kültür Merkezi

27 Şubat Bülent Emrah Parlak ile “Bülent Beyin Hikâyesi”

 

 

İzmir Devlet Opera ve Balesi

20 Şubat İzmir Devlet Opera Balesi Mötbe Konseri

23- 26 Şubat “İspanyol Renkleri Zarzuela” Opera

25- 27 Şubat “Kırmızı Çiçeğin Rüyası” Çocuk Balesi

 

El sallayan sarı kafa emojisi.

İzmir-İN için önerilerde bulunmak isterseniz [email protected] adresine e-mail gönderebilirsiniz

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Sarı Çizmeli Memed'A. 20 Şubat 2019 Çarşamba 11:44

Okurlarının önerilerini dikkate almakla, onlara verdiği değeri gösteren Sn.AKDOĞAN'a saygılarımla... [NOT: Fotoğraf yakışmış :))) ]

Yorumu oyla      4      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Fenerbahçe ne istiyor?
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Yarattı... Veda ederken ağlattı!
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Memleketin birinde insan manzaraları(!)
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Tükeniş!
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Kara kaplı defter!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Nereden nereye?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çanakkale artık barışın merkezidir!
Kemal ARI
Kemal ARI
'Cehennem savaşı'nda ne yediler ne içtiler?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bölgecilik, mezhepçilik ve inşaatçılık...
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Unutulmazlar...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva