Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
16 Mayıs 2018 Çarşamba

“Seher yeli yar gözünden

  Havadaki kuş izinden

  Geceleyin gökyüzünden

  Güneş topla benim için”

                                         Ülkü Tamer

 

Soru 1: Ne düşünüyorsun Aylin?

Cevap: Vallaha hiçbir şey düşünmüyorum, düşünemiyorum. Sadece güzel günlerin yaklaştığına inanıyorum ben. Ve 19 Mayıs yaklaşıyor. Atatürk Milli Mücadele sırasında Türk milletini ileri götürecek olanların, köhnemiş fikirlere karşı gelecek olanların genç fikirler olduğunu görmüştü ve bu yüzden ‘gençlik’ kavramı Atatürk için her zaman ayrı bir önem taşıyordu. Bu konuda “Genç fikirli demek, doğruyu gören ve anlayan gerçek fikirli demektir.”  gibi çok anlamlı bir sözü de var.    

Mustafa Kemal Atatürk, Samsun’ a ayak bastığı, Türk milleti için dönüm noktası olan ve kurtuluşun başlangıcı kabul edilen bu günü Türk gençliğine armağan etti ve dedi ki; “ Gençler! Benim gelecekteki emellerimi gerçekleştirmeyi üstlenen gençler! Bir gün bu memleketi sizin gibi beni anlamış bir gençliğe bırakacağımdan dolayı çok memnun ve mesudum”

Soru 2: Başka sorum yok Aylin…

Cevap: Teşekkür ederim…

 19 Mayıs Atatürk’ ü Anma Gençlik ve Spor Bayramımız kutlu olsun.

Bizim “Her şey, tavsiye ettiğimiz kitabın yazarının bize teşekkür mesajı göndermesiyle başladı” isimli köşemizin bu haftaki konuğu “El İzi” kitabının yazarı Elmas Genç.

Ve evet gerçekten Elmas Hanımla, internet üzerinden de olsa tanışmamız yeni çıkan kitabını tavsiye etmemiz üzerine bize gönderdiği teşekkür mesajı ile başladı. Bu (seslendirme şeklim ile) çok

Neffffissss

Çiççççekkkk

Müthişşş 

Bir duygu.

Yani her hafta bir şeyler karalayıp, tavsiyelerde bulunmak üzere hazırladığınız bir köşeniz var ve burada tavsiye ettiğiniz bir takım şeylerin asıl sahipleri sizi görüyor, takip ediyor, mesaj yazıyor, teşekkür ediyor, kırmayıp röportaj konuğu oluyor, samimiyetle yanıtlar veriyor, birkaç cümle ile ilham kaynağımız oluyor, bulunduğu şehre/ yere sizi de davet ediyor ya da tanışmak için İzmir’ e geleceğini söylüyor… Daha ne olsun.  Ben hem Elmas Genç’ e hem de İzmir- İN’ e konuk olan tüm misafirlerime her zaman teşekkürü bir borç biliyorum ve bu borç hiç bitmesin diliyorum. Ne dersiniz?    

Elmas Genç harika bir insan, yazar, koç… (kendisini kısaca tanıttığı bölümde zaten göreceksiniz) Ve yeni kitabı “El İzi” geçtiğimiz hafta da belirttiğimiz gibi “Elimden ne gelir?” diye soranlar, kendine daha yakından bakmak isteyenler ve kendini keşfedip, aydınlığa çıkmak isteyenler için hazırlanmış bir kitap ve kitabı okurken aniden evini, odanı temizlemeye hevesleniyorsun, bildiğin ya da bilmediğin pek çok kitaba ve yazara yapılan tavsiye ve övgülerle karşılaşıp, Mümin Sekman’ ın (hastasıyım) tespitlerine denk geliyorsun…

Hatta bir bölümde “eğer hayatımız bir film olsaydı ve en çarpıcı sahneyle başlamasını isteseydik, acaba o sahne ne olurdu?” sorusunun karşısında zınk diye kalıyorsun, mıh gibi çakılıyorsun.

Ben en iyisi sizi kitabın yazarı Elmas Genç ile artık baş başa bırakayım.

Keyifli okumalar.   

Bize kendinizi tanıtır mısınız?

Elmas Genç 1971 yılında Trabzon’da doğdu. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi İktisat bölümünden 1995 yılında mezun oldu. Marmara Çağdaş Bilimler Eğitim Vakfı & Lasaille Üniversitesi & Maine Üniversitesinin ortaklaşa hazırladığı Pre MBA programını 2003 yılında tamamladı. 2004 yılında Coaches Training Institude’de Co-Active Coaching eğitimi aldı. Koçluk çalışmalarında bu modelde ilerliyor. Dünyada ICF (International Coaches Federation) tarafından onaylanan bu koçluk yaklaşımının Türkiye’deki öncü uygulayıcılarından biri. Profesyonel iş yaşamında, çeşitli kurumlarda 12 yıllık satış-pazarlama deneyiminin ardından, 2005 yılında Kadın Girişimciler Derneği tarafından hayata geçirilen, İşkur ve Avrupa Birliği’nce finanse edilen KAGIMER projesi için 1400 aday arasından 5 kadın girişimciden biri olarak seçildi. Proje kapsamında 6 ay boyunca desteklenen bir girişimci olarak işine başladı ve yaklaşık dokuz bin saatlik danışmanlık tecrübesiyle yolculuğu devam ediyor. Çalışmalarında; kendi öz kaynaklarının farkına varma ve verimli kullanma, üretkenlik/yaratıcılık ve etkin yaratıcı iletişim üzerinde çalışıyor. 2007-2008 yılı arasında ICF Leadership programını ve TCI Team Coaching Intencive programını tamamladı. 2013-2014 yıllarında Studio Oyuncuları Şahika Tekand oyunculuk eğitimi aldı. 2010 yılından 2016 yılına kadar Halkbank bünyesindeki Beraber dergisinde kişisel gelişim köşesinde yazdı. 2012 yılında kişisel gelişim alanında bir ilk olan; yazarın kitabı, okurun defteri, okur-yazarın kendi kitabına dönüşen rehber defteri “Parmak İzi” adlı eserini yayınladı.

Geçen gün kuzenim, “Ölünce seni anlatan bir cümle yazılsa mezar taşına bu ne olurdu?” diye sordu: “Enerji dolu, tutkulu yaşadı” dedim.

 

Önce “Parmak İzi” sonra 6 yıl ara ve daha sonra “El İzi” Belki çok klişe olacak ancak neden 6 yıl ara?

Şimdi zamanı geldi. Dışarıdan altı yıl görünse de, bir yıl ara verdim aslında. “Parmak İzi” inden bir yıl sonra “El İzi” kitabım için çalışmalara başladım. “El İzi” hikayesinin karalamaları üç yılımı aldı. Son noktayı koyduktan sonra yayıncı bulmam altı ayımı. Geriye doğru bakınca Parmak İzi’nin üzerinden altı yıl geçmiş olsa da, bana dünmüş gibi geliyor.

Ben aslında 6 yıl aradan sonra “El İzi” kitabına nasıl başladınız o hikayeyi de çok merak ediyorum.

“Parmak İzi”, “El İzi” ve önümüzdeki yıllarda çıkacak olan “Ayak İzi”, benim “Hayat İzi” adını verdiğim projemin kitapları. “Parmak İzi” ni yazmak için bilgisayarımın başına oturduğumda, “El İzi” ve “Ayak İzi” hikayeleri de yanı başımda oturuyor, kaleme alınmak için sessizce sıralarını bekliyorlardı.

 

Parmak İzi kitabınız okuyucunun kendine yapacağı (yani geçmişine) yolculuğu anlatıyordu. El İzi ise geleceğe hazırlanmaktan bahsediyor. Doğru mu tanımladım?

Çok güzel tanımladınız. Yaklaşık dokuz bin saattir danışanlarımla; kendilerini daha iyi tanımaları ve öz kaynaklarını daha verimli kullanabilmeleri, dokundukları her şeyden bir değer yaratabilmeleri için iletişim, etkileşim ve yaratıcılık alanlarında çalışmalar yapıyoruz.

Bugünlerine ve umutlu yarınlarına devam edebilmeleri ve daha üretken bir yaşam sürebilmeleri için gereken enerjiyi kendilerinden, birbirlerinden, her şeyden ve hatta belirsizlikten nasıl yaratabileceklerinin peşine düşüyoruz. Bu çalışmalarda en önemli aracımız sorular. Danışanlarım yanıtlanmamış sorularıyla geliyorlar ve birlikte sorularını, amaçları, hayalleri ve istekleri için çok daha odaklanmış, doyurucu ve harekete geçirici yanıtlar arayan sorulara dönüştürüyoruz. Sorular, ardından daha iyi bir soruyu doğurursa ve kişiyi sorusu için araştırmaya, harekete geçmeye, yeniden değerlendirmeye yönlendirirse, cevapların bir değeri olduğuna inanıyorum. Aradığımız cevapları doğuran sorular ve bu sorularla yaptığımız yolculuk ancak bizleri daha iyi ve üretken halimize dönüştürebilir.

Yıllardır kişisel gelişim alanında, aradığımız cevapları bulmamız için birçok teori, birçok yöntem ortaya atıldı. Kuantum çorbasından, Ferrarileri satmaya kadar bin bir hikaye dertlere derman olmaya çalışıyor. Hayatımızı daha iyi yaşamanın reçeteleri havalarda uçuşuyor. Cevapların peşinde koşuşturmaktan sürekli hapı yutuyoruz ama ne yazık ki, şifayı bir türlü bulamıyoruz.

Aranmadan bulunmaz biliyorum ancak, kafa karışıklığının aramaktan değil de, aradığımız şeyi kurmamız gerektiğini unutarak, hazır olanı, tamamlanmış olanı aramaktan doğduğuna inanıyorum. Hayallerimizi dolduracak olanın, beklentilerimizi karşılayacak olanın var olduğunu sanıyoruz. Onun için de soruların değil, hazır cevapların peşinde koşturup duruyoruz.

Kitaplarımı, danışanlarım dışında ulaşmak istediğim; kendisine inanan,

yapabildiğinin en iyisini yapmaya hevesli, üretken, çalışkan, araştıran, sorgulayan, öğrenmeye istekli, vazgeçmeyen, azimli okur/yazarlarım için kaleme aldım.

“Parmak İzi” de, “El İzi” de sorular rehberliğinde; neyi, nasıl yaptığımızı, nasıl etkilendiğimizi, nasıl davrandığımızı, nasıl harekete geçtiğimizi, nasıl durduğumuzu, nasıl düşündüğümüzü daha iyi anlayabilmemiz, kendimize daha yakından bakabilmemiz için okurlarıma rehberlik ediyor.

 

Sıradaki “İz” nedir?

Ayak İzi

 

Kişisel gelişim alanında yazıyorsunuz. Peki aynı alanda sizin beğendiğiniz- etkilendiğiniz- ilham kaynağı olarak gördüğünüz isim ya da isimler kimler?

Krisnamurti, Tony Buzan, Tom Peters, Malcolm Gladwell, Alain De Botton, Stephen Covey, Jeff Jacobson aynı alanda çalışıp çok etkilendiklerim. Bunun yanında Atatürk, Irwin Yalom, Nietzsche, Noah Harari, Elon Mask, Şahika Tekand, Buket Uzuner hemen aklıma gelen ilham kaynaklarım…

 

Evet kitapları okuyoruz, tavsiyeleri dikkate alıyoruz, belki %50 belki daha fazla oranda dönem dönem uyguluyoruz. Ama sonra bir şey oluyor ve birden sıfırın altına düşüyoruz. Sizce o sürede ne oluyor? Yani uzman gözüyle.

Öncelikle, ‘Ben değiştim ama etrafımdaki hiçbir şey değişmedi!’ hayal kırıklığı içerisinde, başlanan noktaya geri dönülüyor. Değişimi, gelişimi, yenilenmeyi kendinizin dışında, elde ettikleriniz üzerinden değerlendirdiğinizde, o süreçte elde edemedikleriniz sizi başlangıç noktanıza geri döndürüyor. -Mış gibi yaparak atılan her adım, aslında kişiyi yerinde saydırıyor ve ne yazık ki kişi ilerlediğini sanıyor. Alınan sonuçlara endeksli her yeni gayret, alınamayan sonuçların içerisinde eriyip gidiyor.

Değişim, bir anda aldığınız kararlarla başlar ancak değişimin dönüştürme etkisi zaman alır. Vazgeçmeden, azimle, emek vererek devam etmeliyiz.

Oysa günümüzde çoğu insan aradığını bulmak için kısa yol tuşları kullanmak istiyor. Hemen olsun arzusu, emeksiz yemek istekleri ve de en önemlisi üretmek için değil, tüketmek için dilenen tüm dilekler, kurulan tüm hayaller, bizleri geliştirmek yerine sürekli kendimizle çeliştiriyor. “Neyi, niye istiyoruz?” sorgulamalıyız. Ellerin izinde kaybolmadan, el izimizle dokunduğumuz her şeye değer katmak istiyorsak, çok çalışmalı, araştırmalı, okumalı, sorgulamalı, öğrenmeye istekli olmalı ve de vazgeçmemeliyiz.

Eklemek istediğiniz bir şey var mı?

Bilmediğimiz, anlayamadığımız, tanıyamadığımız hiçbir şeyi değiştiremeyiz. Bilmediğimiz şeyi verimli kullanamayız. Geleceğimizin daha güzel olması, öncelikle bugünümüzde kendimizi ona hazırlanmaktan geçiyor.

Gelecek beklenmez oluşturulur. Gelin “El İzi” ile kendimize daha yakından

bakalım.

‘Elden ne gelir!’ umutsuzluğundan vazgeçip, ‘Elimden ne gelir?’ heyecanına merakla sarılalım.

Sevgiler…

Kendinize göz, kulak olun!

 

İzmir- İN de bu hafta!

 

Duyduk/ Duymadık Demeyin!

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl üçüncüsü düzenlenen Uluslararası İzmir Edebiyat Festivali 18- 27 Mayıs tarihlerinde düzenlenecek. Festivale 9 ülkeden önemli şair ve yazarlar katılacak. Bu yılki onur konuğu ise Hasan Ali Toptaş olacak. Etkinlik programına İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin web sayfası üzerinden kültür/ sanat bölümünden ulaşabilirsiniz.

17 Mayıs’ ta Kuzguni Sanat’ ta Rutkay Aziz ile müzik- şiir ve sohbet gecesi var.

Bu yıl beşincisi düzenlenen Festival Çocuk 20 Mayıs’ ta İzmir Arena’da. 

 

Çok sevdim

Bu yıl dördüncüsü düzenlenen Mardin Bienali ile ilgili güzel haberleri, övgüleri, hayranlıkları, Bienal kapsamında yapılan tüm etkinlikleri çok sevdim.

Aslında gitmeyi çok istedim ancak kapitalizmin kurbanı oldum.

Arkas Trio ile Santa Maria Konserleri’ne tek kelime ile bayıldım.

 

Konserler

İzmir’ de Genç Sahne Müzik Dinletileri 3 Nisan’ da başladı ve 29 Haziran’ a kadar devam edecek. Müzisyen arkadaşlarımıza vapur iskelelerinde, vapur içlerinde, metro çıkışlarında, İzban istasyonlarında rastlayabilirsiniz. Detaylara www.kultursanat.izmirbel.tr adresinden bakabilirsiniz.

 

Ege Üniversitesi Prof. Dr. Yusuf Vardar Kültür Merkezi

17 Mayıs’ ta “Ölü Ozanlar Gecesi” düzenlenecek. Etkinlik kapsamında Leonard Cohen, David Bowie, Kurt Cobain, Barış Manço, Cem Karaca gibi sanatçılar şarkılarıyla anılacak.

 

Nazım Hikmet Kültür Merkezi- Konak Halk Sahnesi

18 Mayıs Grup Gündoğarken ve Enver Aysever Müzikli Gösteri

 

Buca- Şirinyer Pazaryeri

18 Mayıs Haluk Levent

 

Pınarbaşı- Çamlık Park

18 Mayıs Pinhani

 

Ege Perla AVM

18 Mayıs Yol Project

 

Deniz Atı Parkı- (Göztepe Spor Kulübü Arkası)

19 Mayıs Mehmet Erdem

 

İzmir Optimum

19 Mayıs Pamela

 

Mavibahçe AVM

19 Mayıs Adamalar

 

Bayraklı Smyrna Meydanı

19 Mayıs Candan Erçetin

 

Alsancak Gündoğdu Meydanı

19 Mayıs Atatürk’ ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı etkinliği kapsamında 19 Mayıs’ ta Can Bonomo- Sattas ve Ceza Konseri

 

Aşık Veysel Rekreasyon Alanı

19 Mayıs Gripin

 

7 Bilgeler

Ephesus Brass Orkestrası Konseri

 

Güzelbahçe Vapur İskelesi

20 Mayıs Pinhani

 

Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi

23 Mayıs Olten Filarmoni & Bale

 

Sold Out Performance Holl

23 Mayıs Tingvall Trio- Erkan Oğur ve Anatolian Blues

 

Bios Bar

16 Mayıs Ayanbeyan

18 Mayıs Fide (Lansman Konseri)

 

Sergiler

Ekol Sanat Galerisi’ nde Atatürk portrelerini en iyi resmeden sanatçılardan Remzi İren’ in “Büyük Atatürk” Resim Sergisi 15 Mayıs’ ta açıldı ve bir ay boyunca ziyarete açık olacak.

Mahall Bomonti Sanat Merkezi’ nde tarihi Bomonti fabrikalarının dünden bugüne hikayesini anlatan, 140 eserden oluşan “Kendine Has” isimli sergiyi 16 Temmuz’ a kadar ziyaret edebilirsiniz.

Atölye Kırmızı’ da 12 Mayıs- 18 Haziran tarihleri arasında “World of Geek Craft” isimli Heykel ve İllüstrasyon Sergisi olacak.  

Şebnem Çamdalı’ nın “Ömür Dağ” isimli Naif Resim Sergisi belgesel gösterimi ile 15- 31 Mayıs tarihlerinde Galeri A’ da.

Alman Arkeoloji Enstitüsü İstanbul Şubesi fotoğraf arşivinden seçilen fotoğraflar, “Ne Yerde Ne Gökte/ Bergamalılar: Çok Katmanli Bir Kültürün Aktörleri” ismiyle Bergama Belediyesi ve Bergama Kültür Sanat Vakfı desteğiyle Mayıs ayı sonuna kadar Bergama Kültür Merkezi’ nde sergilenecek.

 

 

Vizyona Girecekler

Partilerde Kız Tavlama Sanatı (Komedi- Bilimkurgu)

Daha Yeni Başladık (Komedi- Aksiyon)

Saplantı(Korku)

Bal Kaymak (Aile)

Kiraz Mevsimi(Dramatik Komedi)

Mezarlık (Korku- Dram)

Deadpool 2 (Komedi- Macera)

Üç Vakte Kadar (Komedi)

Yakışıklı Prens (Animasyon- Fantastik)

Ödüllü Kısa Filmler- Oscar adayı 5 kısa film (Death Of A Shadow- Everything Will Be Okay- French Roast- Miracle Fish ve Waves 98) seyirciyle buluşacak.

18 Mayıs’ ta vizyonda!

Dokuz Eylül Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi’ nde 14 -18 Mayıs tarihlerinde 4. Balkan Panorama Film Festivali düzenlenecek. Etkinlik kapsamında sabah 10’ dan akşam 22’ ye kadar uzun metrajlı film gösterimleri, kısa metrajlı film seçkileri, fotoğraf sergisi, paneller ve yabancı konuklar olacak. Detaylara web sayfalarından bakabilirsiniz.

Karaca Sineması’ da 16 Mayıs’ta “Partilerde Kız Tavlama Sanatı” filminin ön gösterimi olacak.

Yeniden Sinematek etkinlikleri kapsamında “Batı Dünyası” filmi 18 Mayıs’ ta İzmir Sanat’ta. “

 

İyi dost 

“Marslı” kitabının yazarı Andy Weir’ in yeni kitabı “Artemis” bu hafta naçizane tavsiyemiz. (ay acaba Andy’ de bize bir teşekkür mesajı yazar mı ki?)

 

Tiyatro

Kültürpark Açıkhava Tiyatrosu

16 Mayıs “Leyla’ nın Evi”

17 Mayıs “Ferhangi Şeyler”

21 Mayıs “Shirley”

22- 23 Mayıs “Güldür Güldür”

 

Nazım Hikmet Kültür Merkezi

18 Mayıs “Dünyadaki En Güzel Şey” Çocuk Oyunu

 

Selahattin Akçiçek Kültür Merkezi

18 Mayıs “Kahkaha Kumpanyası Dönemeç”

 

Sahne Tozu Tiyatrosu

İzpek Tiyatro Günleri etkinliği kapsamında 17 Mayıs’ta “Kanlı Nigar”

16 Mayıs “Rus Gelir Aşka”

18- 19- 20 Mayıs “Oyunun Oyunu”

  

Toy İzmir

17 Mayıs “444”

18 Mayıs “Kaplan Sarılması”

20 Mayıs “Kahraman Ağustos Böceği” Çocuk Oyunu

23 Mayıs “Macbeth- İki Kişilik Kabus”

 

Sahne Terminal

17- 18 Mayıs “Vah-Dettin”

19 Mayıs “Ben Ruhi Bey Nasılım”

20 Mayıs “9”

19 Mayıs “Alice Harikalar Diyarında” Müzikli Çocuk Oyunu

 

Sahne Modda

15 Mayıs “Sürüm: 1.9.84”

19- 20 Mayıs “Minyonlar Müzikali 3”

 

İzmir Devlet Opera ve Balesi

17- 19 Mayıs “Sevil Berberi” Opera

 

El sallayan sarı kafa emojisi.

 

İzmir-İN için önerilerde bulunmak isterseniz [email protected] adresine e-mail gönderebilirsiniz.

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva