Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
7 Şubat 2018 Çarşamba

“Çalışmak bizi şu üç beladan kurtarır; can sıkıntısı, kötü alışkanlıklar ve yoksulluk.”

                                                                                                             Voltaire

                                                       

Selam!

İki bölümden oluşan Sevgililer Günü yazı dizime hoş geldin.

Birinci Bölüm

Karakterimizin adı Ayşe. Ayşe yetişkin bir kızımız (otuzlarında). Fazla dik kafalı, fazla ukala ve galiba biraz da şımarık. Bu kötü huylarından ötürü de her sevgililer gününü yalnız geçirmiş. Ama yiğitliği elden bırakmamak için (yani galiba etrafa öyle göstermek için) “amannnn ne yapıyım sevgiliyi. Ben kendi başıma da gayet güzel eğlenebilirim” diyerek (etrafa göstererek) kendi başına sinemaya gitmiş, kalpli pastalar yemiş, kendine hediyeler almış, bütün bu olanları sosyal medya da paylaşmış vb. Hak etmiş aslında yalnızlığı. Onun boyu uzun, bunun boyu kısa, onun asosyalliği, bunun “slm, nbr, kib” gibi kullandığı kısaltmaları, hatta bi resmin atsana (resim değil fotoğraf) gibi mesajlara delirmeleri onu hep yalnızlığa mahkum etmiş. Olsun, aslında pişman değilmiş bu durumdan. (yani bana öyle söyledi) Hatta “ilişki dediğin bedenine cuk diye oturan kıyafet gibi olmalı, yok belini daraltıyım, yok boyunu kısaltayım gibi sebeplerden sürekli terziye ihtiyaç duyulmamalı. O zaman orijinalliğini kaybeder” gibisinden kelli felli laflar etti, hala etmeye devam ediyor. Söylüyorum ona, böyle devam edersen hep yalnız olursun diyorum ama bi türlü dinletemiyorum.

Ne inatçı bir arkadaşım var yahu.

Ayyy umarım onun etkisinde kalmam ben.

Geleceğe dair planlarım pardon hayallerim var benim. Koca, çocuk, torun vs.

Ama bu yıl bi sevgili yapmış gibi yani bana öyle söyledi. Çok detay vermedi erkek arkadaşı hakkında. Sadece, iyi gibi görünüyor, bakalım dedi. Aaa bir de bu sevgililer gününde ya memleket havası ya da bu çocuk dedi ama ben hiç bir şey anlamadım.

Ben de sen bilirsin ama sanki memleket havası çok iyi fikir gibi dedim.

Ne diyorum ya ben!

Neticeyi haftaya ikinci bölümde yazarım.

Bu arada yukarıda paylaştığım Voltaire’ nin bu sözüne bir de “Duyarsız kalmamak” eklense ne şahane olur değil mi?

Dün haberlerde izledim. İzmirli iki genç Gökhan Özden (gitarist) ve Burak Alanyalı (yönetmen) sokak hayvanlarına yapılan eziyetin, işkencenin artması üzerine şiddetin her türlüsüne karşı çıkmak amacıyla Pislick Kedi Grubu’ nu kurmuşlar, söz ve müziği kendilerine ait “Tekir’ in Gözü” ismiyle şarkı hazırlayıp bu şarkıya bir de klip çekmişler. AC isimli kendi kedilerini de oynattıkları klipte bir kedinin gözünden sokakta gece boyunca yaşadığı haksızlıklar anlatılıyor. Aslında klipte sadece sokak hayvanları değil kadına ve savunmasız bir bireye uygulanan şiddete de yer verilmiş. Klibi internetten izleyebilirsiniz. Ben bu duyarlılığa hayran kaldım. Ne kadar güzel, örnek bir davranış…

Elbette ki hayvanlara, insanlara, doğaya yapılan eziyetlerin kabahat değil, suç sayılmasını ve bu suçların cezasız kalmamasını istiyorum/ istiyoruz.

 

Dolu dolu içerikle karşınızdayız. 

Çıkın çıkın gidin bence.

İzmir- İN’ de bu hafta!

Konserler

Bostanlı Suat Taşer’ de 9 Şubat Fatih Erkoç

Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde 9 Şubat’ ta dünyaca ünlü flüt sanatçısı Şefika Kutluer ile “Sevgililer Günü Konseri” ve 13 Şubat Emir Ersoy- Keremcem ve Hande Subaşı ile “RocKuba Gecesi”

Atatürk Kültür Merkezi Yunus Emre Salonu’nda 10 Şubat Aegean Band

7 Bilgeler’ de 10 Şubat Bülent Ortaçgil

Hayal Kahvesi Optimum’da 9 Şubat Buray ve 10 Şubat Hüsnü Şenlendirici

Ooze Venue’ de 9 Şubat Ziynet Sali, 10 Şubat Teoman ve 14 Şubat Emre Kınay & Bora Öztoprak- Sezen Aksu Şarkıları

Karşıyaka Belediyesi- Hikmet Şimşek Sanat Merkezi’ nde 8 Şubat Alnar Quartet ve 12 Şubat Doğan Canku ile “Sevgililer Günü Konseri”

232 Park Bornova’ da 9 Şubat Bora Uzer

Balçova Termal Hotel’ de 9 Şubat Cengiz Kurtoğlu

Ege Perla’ da 11 Şubat’ ta Erol Evgin

Kaya Thermal Hotel İzmir’ de 14 Şubat Serkan Kaya

İzmir Arena’ da 14 Şubat Derya Uluğ

İz Performance’ da 10 Şubat’ ta Medusa ve Aura Cali,  13 Şubat Yolda Projesi Grubu

Sold Out Performance Holl’ de 14 Şubat’ ta Mehmet Erdem

Bios Bar’ da 16 Şubat Yüksek Sadakat

Sergiler

Kaatı Sanatı “Kağıt ve İç Gülümseme” ismiyle 12- 21 Şubat tarihlerinde İzmir Sanat’ ta sergilenecek.

Orhan Alkaya’ nın seçkin eserlerine ait “Toprağın Teri” isimli fotoğraf sergisi 13- 28 Şubat tarihleride Çetin Emeç Sanat Galerisi’nde.

Ressam Rana Aksey’ in “Gidenlerin Ardından” isimli resim sergisi 10- 28 Şubat tarihleri arasında Academico’ da. Sanatçının ilk kişisel soyut sergisi.

Buca Belediyesi Kültür ve Sanat Merkezi’ nde koleksiyoncu Üzeyir Eytemiş’ in plastikten ahşaba, süper kahramanlardan bisikletlere kadar geçmiş yıllara ait pek çok oyuncağın yer aldığı “Oyuncak Sergisi” 16 Şubat’ a kadar ziyaret edilebilinir. 

İzmir Resim Heykel Müzesi Turgut Pura Sergi Salonu’ nda Andan Kandemir ve Selma Top’ un Resim Sergisi’ ni 12 Şubat’ a kadar ziyaret edebilirsiniz. Şeref Akdik Sergi Salonu’nda da Hoda Hedayati’ nin “Sluluboya Resmi Sergisi” 7 Şubat’ a kadar ziyarete açık.

Ayşe Girgin’ in “Görmek ve Anlamak İçin Yaklaş- Sonra” isimli resim sergisini 13 Şubat’ a kadar Çetin Emeç Sanat Galerisi’ nde.

Olympos Dağcılık ve Doğa Sporları Derneği’ nin “Doğanın Sesi” fotoğraf sergisi 9 Şubat’ a kadar ziyarete açık olacak.

Vizyondakiler

Güzel Adam Süreyya (Belgesel)

İyi Günler (Komedi- Animasyon- Suç)

Özgürlüğün Elli Tonu (Romantik- Dram)

Kayhan (Komedi)

Leo Da Vinci: Mission Mona Lisa (Animasyon)

Puloi: Asla Yalnız Uçmayacaksın (Animasyon)

Bu hafta vizyonda!

Yeniden Sinematek 2018 etkinlikleri Şubat ayında “Sosyal Çevre ve Adaptasyon” temalı olacak. “Maud’ la Bir Gece” filmi 9 Şubat’ ta İzmir Sanat’ta.

 Dokuz Eylül Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi Sinema Salonu’ nda  “The Square- Kare”” filmini 7- 8 Şubat tarihlerinde izleyebilirsiniz.

Bağımsız Türkiye Sineması İzmir Buluşmaları kapsamında “ İşe Yarar Bir Şey” filmi 7 Şubat’ta Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde. Film sonunda yönetmen Pelin Esmer ile söyleşi olacak. Bugün tekrar hatırlatmak istedim.

Fransız Kültür Merkezi’ nde 13 Şubat’ ta “Kedi” isimli belgeseli izleyebilirsiniz.

 

İyi dost

Ayfer Tunç’ un yeni kitabı çıktı. “Aşıklar Delidir ya da Yazı Tura” isimli kitabı üç bölümden oluşuyor. Yazı adamın, tura kadının ve son bölüm de ikisinin iç içe geçen hikayesini anlatıyor. Çok sürükleyici, çok muhteşem.

Araştırmacı- yazar İlhan Pınar’ ın “Gravürlerde Yaşayan İzmir” isimli kitabı Folkart Kültür Yayınları’ nın desteği ile çıktı. Kitapta 171 gravür, 7 resim ve 28 illüstrasyon yer alıyor ve bir kısım gravür ve illüstrasyonlar ilk defa İzmirli okuyucuyla buluşuyor. İzmir’ in tarihsel mirasına ışık tutan kitabı gönülden tavsiye ediyoruz.

Tiyatro

İzmir Devlet Tiyatrosu 11 Şubat “Kuzu Maydanoz’ un Maceraları” (Çocuk Oyunu)

Kuzgini Sanat Cafe- 10- 11 Şubat “Çıtır İle Kıtır” oyunu

İsmet İnönü Sanat Merkezi- 13 Şubat Kaan Sekban “Saçmalar”

Bostanlı Suat Taşer- 8 Şubat “Van Gogh”, 10 Şubat “Notre Dame Quasimodo Müzikali”, 10 Şubat “Elif’ in Düşleri Müzikali” , 11 Şubat Nihat Sırdar ve Sunay Akın ile “ Sivrisinek Dedin de Aklıma Geldi” isimli gösteri ve 14 Şubat Barut Fıçısı”

Sabancı Kültür Sarayı- 9 Şubat “Notre Dame Quasimodo Müzikali”, 10 Şubat “Yetersiz Bakiye” ve 11 Şubat “Ölün Bizi Ayrına Dek”

Han Tiyatrosu-  7- 9- 14 Şubat “Memleket isterim”, 10 Şubat “Saf-i Duru” ve 11 “Çoban ve Lulu” (Çocuk Oyunu)

Sahne Tozu Tiyatrosu- İzpek Tiyatro Günleri etkinliği kapsamında 1- 8 Şubat tarihlerinde “Kamp 17” (her Perşembe ücretsiz oyun olacak unutmayın) 9- 10 ve 11 Şubat “Bir Şehnaz Oyun” ve 7- 14 Şubat “2 Kadın 1 Erkek”

Lokomotif Tiyatro- 10 Şubat “Yumurta Kapıya Dayandı”

Sahne Terminal- 12 Şubat “Ophelia’ nın Hamleti”

Tiyatro Kalemi ve Vol 5 Tiyatro- 9 Şubat “Kıpti Kumpanya” Nazım Hikmet Kültür Merkezi

Toy İstanbul artık Toy İzmir adıyla 3 Şubat’ ta Ege Perla’ da açıldı! 8 Şubat’ ta “Medet”, 9-10 Şubat’ ta “Sen İstanbul’dan Daha Güzelsin”, 11 Şubat’ ta “Renkli Balık Yeni Dünyalar Kaşifi” bu haftaki oyunlar arasında.

Opera- Bale

İzmir Devlet Opera ve Balesi- 8- 10 Şubat “Yarasa” (Opera)

13- 15 Şubat “Hekimoğlu” (Opera)

Opus Kitap Atölye Alsancak’ ta 31 Ocak tarihinden itibaren 13 hafta boyunca (31 Ocak- 25 Nisan) her Çarşamba dünya sahnelerinde sahnelenmiş en gözde operaların büyük perdede ve HI-FI ses sistemiyle gösterimi, sunumu ve açıklamaları olacak. Bu haftada hatırlatalım.

DUYURU!

Kuzgini Sanat Cafe’ de 8 Şubat’ ta Namık Kuyumcu “Şairini Aşan Şiirler” isimli etkinliği ile şiir, performans ve imza günü düzenliyor.

Couple Run bu yıl İstanbul, Antalya ve İzmir’ de eş zamanlı olarak gerçekleşecek. Sevgililer gününü koşarak kutlamak isteyenler için düzenlenecek etkinlikte katılımcılar partnerleri ile birlikte 3.5 km koştuktan sonra el ele ipi göğüsleyecek. Sevgiliniz yoksa üzülmeyin. “Bir Dost”, “Anne- Çocuk”, Baba- Çocuk” ve “Couple Run” olmak üzere dört farklı kategori daha var. Yarışmanın tek kuralı gücünüzü sevgiden almak. 11 Şubat’ ta saat 11:00’ da başlayacak etkinliğe katılmak için www.uzunetap.com adresini ziyaret edin.

Konak Belediyesi’ nin katkılarıyla düzenlenen “16. Öykü Günleri” 16- 17 Şubat’ ta gerçekleşecek. Selahattin Akçiçek Kültür Merkezi’ nde düzenlenecek etkinliğin teması “Edebiyatta Yersizlik Yurtsuzluk” olacak. Onur konuğu Cemil  Kavukçu olacak, ölümünün 40. Yılında Oğuz Atay anılacak ve etkinliğin ilk günü Feyza Hepçilingirler, yazdığı 2018 Dünya Öykü Bildirisi’ ni okuyacak.

Çok Sevdim

Seferihisar’da Çocuk Belediyesi kurulmuş (yani benim yeni haberim oldu). Logolarına, web sayfalarına, birbiriden değerli ekip üyelerine, başkanına, çalışmalarına, etkinliklerine…

Hayran kaldım, bayıldım, çok sevdim, çok sevindim.

Çocuk Belediyesi Başkanı Selin Ada’ nın mesajını da kelimesi kelimesine aşağıda paylaşmak istedim.

Başkan’ın Mesajı

“Seferihisar Çocuk Belediyesi; sürdürülebilirlik, kentsel hakların geliştirilmesi; hoşgörü ve uzlaşma ilkeleri ışığında, katılımcı demokrasiyi geliştirmek için, çocukların düşüncelerini açıkça söyleyebilmelerini, çözüm üretebilmelerini, karar alma mekanizmalarına aktif katılımlarını öngören bir yapıdır.”

El sallayan sarı kafa emojisi.

İzmir-İN için önerilerde bulunmak isterseniz [email protected] adresine e-mail gönderebilirsiniz.

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva