Fatih YAPAR
İzmir dükalığı!
3 Aralık 2016 Cumartesi

Ankara ve İstanbul iş dünyası başta olmak üzere Anadolu sermayesinin “durağan, kendini geliştirmeyen, risk almayan, aile şirketi yapısını aşamayan” gibi birçok gerekçeyle eleştirdiği İzmir iş dünyası uzun süredir bir kavga ile boğuşuyor. Kentin en köklü kurumlarından olan İzmir Ticaret Odası’nın Başkanı Ekrem Demirtaş ile Ege Bölgesi Sanayi Odası’nın Başkanı Ender Yorgancılar birbirine düşmüş durumda.  Aslında bu kavga yeni değil. Çok uzun zamandır kimi zaman bir kent meselesi üzerinden kimi zaman da bir söz üzerinden karşılıklı atışıyorlar. İkili arasında “gözün üzerindeki kaş” bile kavga nedeni olur hale geldi.

Bir anda Ankara’ya taşınan yeni kavganın gerekçesi ise “kapasite raporu” meselesi... Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) başkan vekilliği görevini yürüten Yorgancılar, İzmir Ticaret Odası ve ilçe odalar tarafından verilen bu raporun artık EBSO tarafından verilmesi kararını aldırdı. TOBB Genel Merkezi’nin kararı ile odaların bu işlemden kazandığı gelirler de gitmiş oldu. Kapasite raporu sanayi kuruluşu niteliği kazanan özel veya tüzel kişiliklerin irtibat bilgilerini, üretim konularını, yıllık üretim kapasitelerini, teknolojilerini, makine parkını, kullandıkları hammaddeleri, sermaye-istihdam bilgilerini ve benzeri konuları içeren kuruluşun kimlik kartı niteliği taşıyor. Bu rapor odalara hem para kazandırıyor, hem de üyeler üzerinde odanın hakimiyetini koruyor. İşte tam da bu yüzden Yorgancılar’ın bu hamlesi Demirtaş’ı köşeye sıkıştırmış gibi görünse de ilçelerde faaliyette olan odaların ayaklanması gecikmedi. Filler tepişirken ezilmek istemeyen çimenler duruma karşı çıktı. Torbalı Ticaret Odası Başkanı Abdulvahap Olgun’un başı çektiği harekete Aliağa- Adnan Saka, Bergama-Fikret Ürper, Menemen-Yılmaz Gürdal, Tire-İbrahim Şentürk,  Bayındır -Adnan İnanır- Selçuk-Koray Yolcu bizzat destek veriyor. Odalar ilk olarak “TOBB’a başvururuz sanayi ve ticaret odası oluruz” tepkisini koydu. Herkesin bildiği gibi İzmir sanayisi Torbalı-Aliağa ve Menemen’e yığılmış durumda. Buradaki odalar ticaret odası olduğu için sanayiciler üye olamıyorlar. Sanayi kimliğini de kazanırlarsa sanayici merkeze üye olmak zorunda kalmayacak.  Aslında EBSO uzun süredir kan kaybediyor. Kurulduğunda Manisa-Aydın-Muğla-Denizli-Balıkesir illerini kapsayan odanın elinde sadece İzmir kaldı. Türkiye’de EBSO dışında hiç bölge odası yok.  Zaten sanayi odası da 12’ye kadar düştü. Odaların talebi hayata geçerse EBSO’nun 6 bin olan üye sayısı da yarıya düşecek. Belki sonrasında şu anda kullandığı binanın giderlerini ve personelin maaşını bile ödeyemeyecek hale gelecek. Durum gerçekten içler acısı bir hal alıyor.

Peki meseleyi siyasi hale getiren, odaların Ankara’dan destek görmesine neden olan konular ne? Bergama’da yapılan odalar toplantısında Yorgancılar’ın yerine katılan EBSO Başkanvekili İbrahim Gökçüoğlu’nun sözleri çok tartışılıyor. Gökçüoğlu’nun “cinsel istismar yasası, dindar nesil, imam hatipler, şehitler arası ayrım” gibi meseleleri kapsayan ekonomi dışı konuşmasında “size gelen milletvekillerine tepkinizi koyun, gerekeni yapın” çağrısı süreci iyice germiş durumda. Bu sözlere Ankara’da milletvekilleri büyük tepki gösteriyor.  Torbalı Ticaret Odası Başkanı Olgun’un öncülüğünde başlayan yine Torbalılı İzmir Milletvekili Atilla Kaya’nın desteğiyle başbakana kadar giden meselede “İstanbul dükalığına son verdik, İzmir dükalığına da son vereceğiz” sözleri yankılanıyor.  Bu arada Torbalı Ticaret Odası Başkanı Olgun’un Yorgancılar’a hitaben söylediği “Ankara’daki TOBB Başkanvekilliği koltuğunu kardeşlerinin aleyhine kullanıyor” sözleri de süreci geren açıklamalardan bir tanesi. Yorgancılar’ın bu konuda “Özür dile” çağrısına yanıt almayınca bizzat Olgun’a telefonda, “Bundan sonra sana bizzat savaş açıyorum” dediği konuşuluyor.  

Süreç karşılıklı hamlelerle yürüse de EBSO’yu zayıflatmayı kafaya koyan odalar Yorgancılar’ın başkanvekili olduğu TOBB’a başvuracak. Ankara’ya “bize sanayi odası yetkisi de verin” diyecek. Konu her ilçede imzaya açılmış durumda. Onay gelmese bile son kararı Gümrük ve Ticaret Bakanlığı verecek. Bu noktada ise hükümetin kararı önemli olacak. Milletvekilleri İzmir’deki duruma sert tepki gösterip odalara sahip çıkarken İzmirli Başbakan Binali Yıldırım’ın meseleye nasıl bakacağı ise tam olarak netleşmiş değil. TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu’nun da Yorgancılar tarafından devreye sokulması yüksek ihtimal. Onun etkisinin ne kadar olacağını ise zaman gösterecek. Çünkü hükümet kanadında uzun süredir genel olarak Hisarcıklıoğlu ile ilgili tereddütler sürüyor.

Tüm bunlar devam ederken meseleyi yakından izleyen fakat bu konuda hiç açıklama yapmayan İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş ne yapıyor? Demirtaş, odaların çalışmasından bağımsız kendi özgül ağırlığını ortaya koymak için Başbakan Binali Yıldırım’a üçüncü kez “İzmir’e katkı ödülü” verdi. Ödülü verme gerekçelerini ise bizzat sıraladı. Kent, ticaret ve ekonomik konuları dışında “15 Temmuz darbe girişimine karşı ve hain terör olaylarının yoğunlaştığı bir dönemde sergilediği eşsiz liderlik” maddesini de bizzat ekledi.  Bu arada Demirtaş’ın oğlunun başında olduğu Efe Alkollü İçecekler A.Ş ile ilgili bir takım sorunların olduğu Ankara kulislerinde konuşuluyor. Mali yapı, vergiler ve şirketin ekonomik durumuyla ilgili oluşan sorunları çözmeye çalışıyor.  Demirtaş havayı koklayan ve süreci iyi analiz eden birisi olarak bizzat en tepe noktadakilerle temasını sürdürmek istiyor. Bakalım buradan da ne çıkacak.

Kısacı yükselişi durdurulamayan doların, her gün “tarihin en yüksek oranı” denilerek önümüze geldiği şu günlerde İzmir iş dünyasının gündemini istihdam, işsizlik, zam oranları ve enflasyon rakamları pek ilgilendirmiyor. Ne de olsa önemli olan koltuğu korumak…

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
İzmirli 3 Aralık 2016 Cumartesi 18:35

Yıllarca aynı isimler, aynı figürler.. Başka adam Yok mu. Değişim şart.

Yorumu oyla      11      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva