Ahmet Aydın AKANSU
İzmir'deki ANIT AĞAÇLARA gençlik aşısı…
19 Haziran 2018 Salı

Çinli filozof La Otse “Ağaç diken sonsuzluğa inanıyor demektir”, Arap atasözünde ise “Çöle düşen ağacın kıymetini anlar” der. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk ise “Ağaçsız toprak vatan değildir” demiş. Daha yüzlerce bilge kişi ağaçların, ormanların önemini anlatan sözler söylemişler. Birlikte çalışma fırsatım olan mesleğinin aşığı gazeteci Melike Kutluyurt Aytaç kardeşim bir yazı göndermiş, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yüzyıllık çınar ağaçlarını bakıma alıp, gençlik aşısı yaptırdığına dair. Çınar ağaçları denince aklıma Atatürk’ün bir fotoğrafı ve Yalova’daki yürüyen köşk aklıma geliyor.

DÜNYADA O ZAMAN KÜRESEL ISINMA BİLE KONUŞULMUYORDU
Ulu önderin 88 yıl önce Yalova’da verdiği ağaç sevgisi dersini tüm ailelerin çocuklarına anlatması gerekir. Keza o yıllarda dünyada ne küresel ısınma, ne global kirlilik, ne asit yağmurları, ne orman katliamları konuşulmuyordu. Atatürk 21 Ağustos 1929 günü Bursa’ya gitmesi gerekir. Yanındaki heyetle Ertuğrul Yatıyla İstanbul’dan hareket eder. Yalova sahilinden geçerken birden dallarını özgürce uzatmış, başı dik ve asırlık o çınarı görür ve dakikalarca hayranlıkla izler. Gövdesi ve kollarıyla insanlara güven veren ulu çınara sırtını dayayıp uzun süre oturur ve daha sonra o dev çınarın yanına bir ev yapılmasını ister. Ev bir iki ay içinde bitirilir. Atatürk bir gün, köşküne geldiğinde çınar ağacının dalını kesmeye çalışan bahçıvanı görünce hiddetlenerek nedenini sorar. Bahçıvan, “Ağacın dalları uzamış, binaya zarar verecek bu nedenle  kesiyorum efendim” yanıtını alınca Atatürk düşünülmesi bile imkansız olan bir emir verir “Ağaç kesilmeyecek bina kaydırılacak” der. O ev 4 metre 80 santim kaydırılarak çınar ağacının bir metrelik dalı kesilmemiş olur. Atatürk’ün yaşamında çınarlar, kayınlar, meşeler, çamlar, salkım söğütler en kutsal değerler olmuştur.

BRAVO İZMİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİNE
Konak, Bergama, Bornova, Karabağlar, Buca, Kemalpaşa, Menderes, Torbalı, Foça ve Beydağ’da bulunan 50 adet asırlık çınar ağacını koruma altına alarak bakımını yapan İzmir Büyükşehir Belediyesi, bu yıl Gaziemir, Ödemiş, Torbalı, Dikili, Foça, Karabağlar, Bornova, Kemalpaşa, Urla, Bayındır, Beydağ, Selçuk, Seferihisar ve Menemen’deki 50 tescilli ağacı daha koruma listesine eklemiş. Zararlı bakterilerden arındırarak çürüyen kısımlarını özel ilaçlarla tedavi eden ve böcek tahribatına maruz kalan alanları özel macun ile kapatan İzmir Büyükşehir Belediyesi Park Bahçeler Dairesi uzman ekipleri, bu özel  ağaçları "gençleşme operasyonu" ile çok daha uzun yaşamalarını sağlamış. Atalarımızın mirasını korumak hepimizin görevi olmalı.

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Mehmet Sönmez 19 Haziran 2018 Salı 18:23

Kemalpaşa''daki çınar ağacını ilk gördüğümde 6 yaşımdaydım, yani 1960 yılı ağustos ayı. 58 yıl önce. Dün gibi hatırlıyorum rahmetli babam çay içti bana da gazoz almıştı o çınarın altında...

Yorumu oyla      9      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Rahmetliyi nasıl bilirdiniz?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva