Çağdaş ÖZGÜN
İnsan Hayalleriyle Birlikte Ölür
14 Mayıs 2021 Cuma

Şair ve ressam olan William Blake’in 1790-1793 arasında yazdığı düşünülen ‘Cennet ile Cehennemin Evliliği’ kitabındaki meşhur cümle, “Eğer ki algı kapıları gerektiği gibi temizlenseydi her şey insana olduğu gibi sonsuz görünürdü.”,  genelde bir sonraki cümlesinden  bağımsız alıntılanır: “Çünkü her şeyi mağarasının dar yarıklarından görecek kadar kendini içe kapatmıştır insan.”

Doğduğumuz andan beri ister toplum diyelim, ister aile, istersek genetik kapasitemizi öne sürelim, mahalle ve çevre gibi dış faktörler tarafından yönlendiriliriz. Farkında olmasak da ufak bir öneri ve zoraki yaptırım bile insanın yaşamında farklı yönlere gitmesine sebep verir.

İnsan algısı, kendini ne kadar özgür hissetse de, bir takım ‘Algı Öğretmenleri’ tarafından şekillenmiştir. Zaman iyice yol aldığında şu soruları sorar insan kendine: Ben ne yapıyorum? Neden yapıyorum? Bu neye değecek?

İlk bakışta, ‘kimi insanların’ ergence karşılayacağı bu sorular hayatın en zor yüzleşmelerindendir. Özgür seçimlerimiz, Algı Öğretmenleri’nin sundukları arasından, geçmişimizden ve doğru bildiklerimizi yanlış saymaya başladığımız an, kısaca ‘yapmamaya’ karar verdiğimizde başlar. Düşünürken bile, ‘bu ben miyim?’ yoksa ‘diğerleri mi?’ sorularını sormak gerekir her zaman. Vakit kazandırır bu sorular.

Eylemeden duramadı insan ve hareket etmeyeni hep eleştirdi. “Tembel” dediler örneğin, “işe yaramaz”. Hayatımız boyunca uyanmaya ve eyleme zorlandık. Durmanın güzelliğini, ve dururken keşfedileni unutturdular bize. Acımasızca kullandık sıfatları ve sınıflandırdık.

Zamanı keşfetmek insanın yaşam mücadelesinde kendisini görüngüsel olarak hayatta tuttu fakat ruhsal olarak çöküntüye sebebiyet verdi.

Mağaralara tıkıldık zorunlu eylemleri gerçekleştirirken ve algımız bir odanın içine çekildi. Ufak deliklerden görmeye başladık yaşamı. Yeteneklerimiz köreldi, beynimiz tembelleşti. Dayatılan eylemlerin yanında hayallerimiz büyüdü, ve yaşamın sonunda, yaptıklarımız yalnızca zaman kaybından ibaretti. Hayallerimizi yapacak zaman kalmamıştı artık.

Hayalleriyle birlikte ölür insan, yaptıklarının yanında yapamadığı düşlerde yitip gider.

İnsanlığa güven,akıl ve özgürlük aşısı yapmak isterdim. Etkisi en azından 24 saat sürsün. Eminim ki çoğu kimse, mağarasına dönmek istemeyecektir.

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Memleketin birinde insan manzaraları(!)
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Tükeniş!
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Kara kaplı defter!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Nereden nereye?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çanakkale artık barışın merkezidir!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Daha önceleri nerelerdeydiniz?
Kemal ARI
Kemal ARI
'Cehennem savaşı'nda ne yediler ne içtiler?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bölgecilik, mezhepçilik ve inşaatçılık...
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Unutulmazlar...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Boşanan aileler ve çocuklar
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva