Tayfun MARO
İki yüzlü ahlak her yerde…
15 Nisan 2024 Pazartesi

Bütün değerlerin piyasaya düştüğü koşullarda, tüketim kültürüyle vasatlaşan, sığlaşan toplumsal yaşamda, iki yüzlü ahlak çok revaçta. Çünkü sistemden beslenmenin teminatı...

Her şey hızla tüketiliyor. Tüketim ve hız, çağın defosu ama kimin umurunda! Vasat, satıh ve köksüz olana teşne gösteri toplumları büyük bir hazla tüketiyor. Tüketerek tükenmenin hazzı…

Vasatlaşma, piyasaya döktüğü değerleri ucuzlattı. Din ve etnisite grupları, siyasetin merkezine çöktü. Toplumda aidiyet duygusu, satıh ilişkilerde ifadesini buldu. Piyasaya düşen değerler, görgüsüzlüğü ve obezliği ihya etti.

Görgüsüzlük ve doyumsuzlukla hemhal hayat “en”lerde seyretmeli, her şey yeni olmalı, günler içinde hemen eskimeli… Hayatı salt alışveriş olarak algılayan bu kafa, neo liberal zihniyetin getirdiklerindendir.

Hayatın paraya endeksli olduğu, bütün değerlerin para kadar değerli veya değersiz olduğu koşullarda, yalan ve iki yüzlü ahlak, gündelik hayatın rutinidir. Erdemliliğin yerini alan iki yüzlü ahlak, sistemde barınmanın yoludur.

Yürüyen gerçek; Çağın vasatlık ve aptallıkla malul toplumlarında yalan ve iki yüzlü ahlak artık bir zarurettir. Sosyal ilişkiler satıhtır, sahicilikten uzaktır.

Haliyle, böyle toplumlarda ciddi meseleleri konuşmak, yazmak hiç kolay olmuyor. Ama bu meseleyi çözdüm; “Birkaç kişi anlar, o da bana yeter.”diyorum. Böyle düşünmek,kendini ifade özgürlüğünü güçlendiriyor.

İki yüzlü ahlakın güçlü biçimde tezahür ettiği siyasal alanda olan bitenler, durumun vahameti hakkında epey bilgi veriyor. Günümüzde, siyasal ilişkiler genellikle çıkar hesabına dayalı olduğundan, siyasi çıkar alışverişinden ötesi yoktur. O alışverişin devamı da siyasetin finansmanıdır.

Ne hazindir, iki yüzlü ahlak, hayatın bütün alanlarında, insan olmanın güzelliklerini yok ediyor. İktidar ilişkileri üreten hiyerarşik toplumlarda, piyasa mantığıyla oluşan sosyal ilişkiler, gösteri ve söz israfından ibaret kalıyor.

Nihayetinde, iyi insanların barınamadığı iki yüzlü ilişkiler ağında sadece kötülük barınabiliyor. Ve gündelik hayatta kötülerin tutunmak için yaptıkları ettikleri, iki yüzlü ahlakı zaruri kılıyor. Dahası bu durum bütün toplumlara sirayet ediyor.

Dünya iki yüzlü ahlakın ve yalanın üzerinde duruyor.

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Aydınlanmanın alacakaranlığında
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çöl tozu meselesi: Yararlı mı, zararlı mı?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Cumhuriyet'i ve Atatürk’ü anlamak
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
O gün bugündür!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva