Nedim ATİLLA
İfşa yetmez, para cezaları ağırlaştırılmalı
17 Eylül 2020 Perşembe

Tarım ve Orman Bakanlığı hileli gıdalarda yeni listeyi kamuoyuyla paylaştı…Liste uzun, iki gün inceledim… Şunu baştan yazayım; uygulanan para cezaları çok az, bu cezalar üreticinin kazandığının çok çok altında, daha caydırıcı olmalı, gerekirse bu firmalar kapatılmalı, başka bir isimle faaliyete başlamaları engellenmeli, ticaretten men edilmeli…

ALKOL:Mesela pek anlı şanlı lokantaların birinin de içinde bulunduğu gruplar, “Tersiyer Butil Alkol” içeren rakı, votka, likör satıyorlarmış. Bu alkol doğrudan zehirdir. İyi ihtimalle içer kusar, ishal olur, kötüsünü düşünün artık.

Bu arada şarap bazlı alkollü içeceklere şöyle bir girelim: Haziran ayında Antalya’dan listeye katılan üreticinin sattığı ürünlere özellikle her şey dahil otellerde rastlanıyor. Bunların sözde şarap, mojito ve hazır kokteyllerinde etil alkol ilavesi bulunmuştu. Neden yapıyorlar bunu? Çünkü her şeye rağmen her şey dahilden vaz geçmeyen Ruslar, Ukraynalılar, Romenler alkol oranlarını yetersiz buluyor ve bunlar için oteller yüksek alkollü içecek talebinde bulunuyor.

Bu vesile ile bir kez daha yazalım, Türkiye’nin en büyük sorunlarından biri her şey dahil turizmdir. Bu anlayış sadece gastronomi turizminin gelişmesini engellemiyor bir çok alanda ahlaksızlığı körüklüyor.

CİNSEL UYARICILAR: Çikolata ürünlerinde cinsel uyarıcı madde sildenafile rastlanması ise kelimenin tam anlamı ile korkunç. Hani büyüklere acımıyorsunuz çocuklara acıyın değil mi? Alkolsüz içecek sınıfında iktidarsız adamlar bunu almaya teşne, ama çocuklara yazık değil mi?

BALSIZ BALLAR: Listede uzun uzun arıcılık ürünlerinin sahtekarları listelenmiş. Ürünlerin biri Düzceli… Ama aslında Çeşme ile uzak yakın ilgisi olmayan, üretim tesisleri Selçuk-Belevi yakınlarında otobandan giderken gayet güzel görünen adı da Çeşmeli olan şirket listede İzmir’in yüz karası olarak görülüyor. Zaten bal alırken çok dikkatli olmak gerek ama anlaşılan Çeşme- Alaçatım markası ile satılan balları eve- otele- restorana sokmamak  gerek.

Çeşme Belediyesi’nin de bunlara karşı isim hakkı üzerinden dava açabileceğini düşünüyorum.

BOYALI ÇAYLAR: Baharatlarda, çaylarda boya zaten vakayı adiye haline gelmiş durumda. Bu çaycılardan biri çayın krali diye sürekli reklam yapacak cüreti de kendinde bulabiliyor. Carrefoursa’nın adının bu listede yer alışı başlı başına utanç. Acaba Carrefour, Fransa’da böyle bir listede yer alsa sonuç ne olurdu diye merak ederim.

UZUN BİR ZEYTİNYAĞI SAHTELERİ LİSTESİ: İçine tohum yağı karıştırılmış zeytinyağlarında uzun bir liste var. Türkiye’nin bir çok yerinden değişik sahteciler katılmışlar listeye ama her zamanki gibi Aydın- Köşk kökenli firmaların yeri ayrı…

Sözde sızma zeytinyağlarında tohum yağları ve trans yağ asitleri bulundu.  Adı Ayvalık olan ama ne Ayvalık zeytininden ne de Ayvalık’ta üretilmiş olan, içine her türlü karışık tohum yağını dolduran sahtekarların isimlerini bir kez daha öğrenmiş olduk.

Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin bu açıklamadan birkaç gün önce Ayvalık zeytinyağı markasının 2004 yılından beri Türk Patent Enstitüsü tarafından verilen Coğrafi İşaret Belgesi ile tescillendiğini hatırlatmış ve dava açacaklarını söylemişti.

Başkan Ergin şöyle demişti: “Ayvalık zeytinyağı markasını korumak için yapılan bu tescile karşın, ürünlerimiz kötü niyetli firmalar tarafından haksız ticari kazanç elde edilmek amacıyla taklit ve tağşiş ediliyor.Ayvalık ile hiçbir ilgisi bulunmayan firmalar ürünlerini Ayvalık zeytinyağı ibaresini kullanarak pazarlıyor. Bu surette tüketiciler kandırılıyor, sağlıkları ile oynanıyor. Ayvalık'ın bu en önemli markasının değeri de düşürülüyor ve haksız kazanç elde ediliyor…”

Coğrafi işaretin nadiren işe yaradığı yerlerden biri olacağını umduğumuz Ayvalık’ta durum böyle ise, ötesini siz düşünün. Coğrafi işaret palavradır dediğimde bana kızanlar Tarım Bakanlığı’nın bu listesine baksınlar.

Ayvalık Belediye Başkanı’nın tavrı bence tüm belediye başkanlarına örnektir, bunun altını çizelim ve hepsini göreve davet edelim.

***

Liste uzun… Tavuk eti, dana köfte, pişmiş et, tantuni gibi gıda ürünlerinde at ve eşek eti tespit edilmiş. Hatta iddia o ki at eti karıştırılan sucuklardan biri TV’de her gördüğümde gözümden yaşlar akarak kahkaha ile izlediğim meşhur cüppeliye aitmiş.

***

Liste yayımlandı, iki gün her bir firmayı tek tek inceledim. Süt ürünleri ile ilgili düşüncelerimi sonraki yazıda yazacağım.

Bakanlığı açıklamasında, “Böylece ilk kamuoyu duyurusunun yapıldığı 2012 yılından bu yana 1551 firmaya ait 3492 parti ürün tüketicilerin bilgisine arz edilmiştir” deniliyor. Rakama bakar mısınız? Bunlar yakalananlar.

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şubesi’nin dünkü açıklamasında yer aldığı gibi “Taklit ve tağşiş kapsamı dışında ürünlerin mikrobiyolojik analiz sonuçları da açıklanmalı, pestisit kalıntı limitini aşan ürünler ile aflatoksin, okratoksin sınır değerlerini aşan ürünler ve bunları piyasaya süren firmalar da ifşa edilmeli” …

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Rahmetliyi nasıl bilirdiniz?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva