Ümit YALDIZ
İç ve dış politika açısından Kudüs!
7 Aralık 2017 Perşembe

CHP’li bir dostum dedi ki;

“Galiba Trump da AKP’li... Baksana adam Kudüs’ü İsrail’in başkenti ilan etti. Ne Reza davası kaldı ne Man Adası belgesi… Ayrıca Türkiye’de Kudüs meselesinin kimin değirmenine su taşıyacağı da belli…”

CHP’li dostumun bu sözleri beni bir anlığına Erdoğan’ın 22 Eylül’de Trump’la yaptığı görüşmeden sonra yaptığı  “Hiç olmadığı kadar yakınız” açıklamasına götürdü. Hatta iktidarının ilk yıllarında dile getirdiği “ABD’nin Büyük Ortadoğu Projesi’nin eş başkanlarından biriyiz” açıklamasına…

Ancak aralarında ‘sebep-sonuç’ ilişkisi olsa bile Trump’un bu hamlesinin çok daha derin ve de vahim sonuçları olacağının farkındayız.

Kudüs gibi neredeyse tüm semavi dinler açısından kutsal sayılan, BM kararlarıyla bir nevi koruma altına alınan bir kentin ABD gibi dünyanın jandarmalığına soyunan bir devlet tarafından İsrail’in başkenti olarak tanımlanmasının akılla, mantıkla, iz’anla açıklanabilir bir tarafı yoktur.

Hele hele barışla hiç yoktur.

Trump’un tarihi açıklamasında Kudüs’ü İsrail’in başkenti yaparak kalıcı barışı sağlayacağını savunması, ironi olarak bile değerlendirilemez.

Sanıyorum Trump’un barıştan anladığıyla bizim anladığımız arasında büyük bir fark var.

Hoş ABD’nin ‘barışı getirmek adına’ yaptığı müdahaleleri biliyoruz. Irak’ta 2 milyona yakın insan ABD’nin barışı amaçlayan müdahalesinden sonra öldü. Iraklılar halen ölmeye devam ediyorlar ama barışa dair en ufak bir belirti yok ufukta. Suriye’deki müdahalenin bilançosu malumunuz. Libya’ya barışı getirmek için yapılan müdahalenin sonucu da ortada.

Hal böyleyken Trump’un ‘kalıcı barış için’ Kudüs’ü Yahudilere vermesinin’ ne denli barışçıl olduğunu varın siz düşünün. Anadolu’da bu konuya çok uygun düşen bir atasözümüz vardır.
Bayram değil seyran değil eniştem beni niye öptü!

Trump durup dururken böyle radikal bir hamleyi neden yaptı?

-Efendim seçim vaatleri arasındaydı falan. Geçiniz…
-Efendim Türkiye Rusya’ya yanaştı diye.. Onu da geçiniz.

Söz konusu açıklamayı yapan Trump bile olsa böyle tarihi bir açıklamayı tek yönlü olarak okuyamazsınız. Öncelikle konunun ABD iç siyaseti açısından ele alınması da gerekiyor. Adaylığından bu yana tartışmalı çıkışları, kadrosu ve kararlarıyla Trump’un hem ABD kamuoyunda hem de Senato ve Kongre’de zor durumda olduğunu biliyoruz.

Trump bu hamlesiyle ABD kamuoyunda, lobilerinde ve sermaye yapısında belirleyici bir gücü olan Yahudileri arkasına almak istemiş olabilir. Yahudi lobisinin bu radikal kararı almakta Trump’u cesaretlendirdiğine şüphe yok. Küresel düzeyde sermayeyi kontrol eden Yahudi lobisinin Trump’a ya da ABD’ye daha fazlasını vaat etmiş olması da mümkün…

Meselenin ABD iç politikası açısından ne anlama geldiğini Haber Türk’ün dış politika şefi değerli dostum Özcan Tikit çok güzel özetlemiş köşesinde.

Diyor ki Tikit:
ESKİ ABD Başkanı Barack Obama ile İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun arası hep limoni oldu. Bunun en büyük sebebi de Obama’nın sunduğu Filistin barış planı için İsrail’den işgal ettiği Müslüman topraklarında yeni konutlar yapmaktan vazgeçmesini istemesiydi. Sızan bilgiler, planın Doğu Kudüs’ün başkent olacağı 1967 sınırlarına dayalı bir Filistin devletinin kurulmasını öngördüğü yönündeydi.
Obama’nın masaya koyduğu bu plan ABD’nin Ortadoğu’da dibe vuran kredibilitesini yükseltmek için de önemli bir fırsattı aslında. Lakin Netanyahu bu planı, Amerikan Kongresi’nde yaptığı ve tüm vekillerin Obama’yı aşağılayan bir tavırla ayakta alkışladığı bir konuşmayla çöpe attı”

Tikit’in yazısında dikkat çektiği hususlardan biri de iyi yüzlü Arap rejimleri…
Netanyahu’nun konuşmasını ayakta alkışlamasalar da Filistin Davası söz konusu rejimler için iyi kullanılabilirse tahtlarını koruyan bir kalkan, şiddetlenip kontrolden çıktığındaysa bekalarını tehdit edecek bir fırtınaya dönüşebilir diyor yazar.
Trump’u bu konuda cesaretlendiren ve “Zamanı geldi” açıklamasını yaptıran sanıyorum başta Suudi Arabistan ve Mısır olmak üzere bölge rejimlerinin çaresizlik boyutundaki teslimiyetidir.
Halen Arap Baharı tehdidiyle yaşayan söz konusu rejimler Trump’la yaptıkları milyar dolarlık silah anlaşmalarına rağmen kendilerini güvende hissetmiyorlar.

Kim bilir? Belki de tüm bu olanlar Büyük Ortadoğu Projesi dedikleri planın bir parçasıdır. Çünkü ‘zamanı geldi’ gibi kritik bir cümle ancak planlanmış bir süreçte ortaya atılabilir. Yani “dün erkendi, yarın geç… Gün bugündür” açıklamasıdır bir nevi…
Trump bu çıkışıyla tarihe geçmeyi başardı.

Yahudi lobisinin gücünün ABD kamuoyunda Trump’un bozuk imajını düzeltmeye yetip yetmeyeceğini göreceğiz. Ayrıca Kudüs kararının Ortadoğu’nun iyi yüzlü rejimlerinde nasıl bir etki uyandıracağına da şahit olacağız.

Bize gelince…

Şu ana kadar Erdoğan önüne atılan bu topu iyi değerlendiriyor.  

İdeolojik açıdan Kudüs meselesini kendisine en fazla dert edinen, İntifada sloganlarıyla büyüyen Erdoğan, Papa’dan randevu isteyerek Müslüman Araplardan bulamadığı desteği Hristiyan dünyasından arıyor. Dahası cepheyi genişletiyor. BM düzeyinde yeni bir karar almak ve ABD’yi (Trump’u) yalnız bırakmak için Erdoğan’ın çabalarını takdirle karşılıyorum.

Tam da bu çerçevede muhalefetin de bu noktada birleşmesi gerektiğine inanıyorum.

Kudüs meselesi sadece AK Parti’nin değil herkesin hatta dünyanın meselesidir. Kalıcı barış için Kudüs’ün işgalci İsrail’e değil her dine ait bir alan olarak tanınması, tanımlanması gerektiğine inanıyorum.

CHP’li dostumun söylediği “Bu mesele Reza’yı ve Man Adası’nı unutturur. Ayrıca Erdoğan’ı da güçlendirir’ tezine kısmen katıldığımı ifade etmek istiyorum.
Eğer muhalefet (ana muhalefet) Kudüs konusunda Erdoğan’ı yalnız bırakırsa bu durum Erdoğan’ı tabi ki güçlendirecektir. Ama Kudüs mücadelesi birlikte verilir ve tartışmanın harareti geçtiğinde “Ne olacak bu Reza’nın saçtığı milyon avroluk rüşvetler… Man Adası’na giden/gelen milyonlar” sorusu sorulursa daha iyi sonuç alınır kanaatindeyim.

Mesele zamanlamayla ilgili bence…

Bugün Kudüs fırtınası varsa işi gücü bırakıp bu mücadeleye omuz atmak gerekir. Çünkü küresel düzeyde bir konudur. Sonra bizim iç hesaplaşmalarımıza da gelir sıra…
Dünya Kudüs’ü tartışırken siz Man Adası’dan dem vurmaya devam ederseniz sınıfta kalırsınız. Sanıyorum muhalefet bunun farkında. İyi Parti Genel Başkanı Kudüs topuna çok sert girdi. CHP’nin de bu topu ıskalayacağını sanmıyorum.

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 6 yorum var, 6 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Tarihçi 12 Aralık 2017 Salı 20:07

Lozan antlaşması savaştan çıkan bu ülkenin kuruluşudur.Yabancı kaynaklardan da Lozan antlaşması incelendiği zaman Türkiye‘nin tarihi başarısı olarak nitelendiriliyor.Heyetin kimlerden oluştuğu konu değil.Antlaşmalarda güncelleme olmaz gerekiyorsa ülkeler oturur yeni antlaşmalar yaparlar.Eğer güncelleme ki dünya literatüründe yok; o zaman Lozan yerine Mondros‘tan başlamak gerekmez mi?

Yorumu oyla      11      5  
Lombak 12 Aralık 2017 Salı 14:06

Aynen 18 ada katılıyorum. Sanıyorum doğuda savaşırken bir de Batı'da savaşmak istemiyorlar. Pilot eksiği bile yeni geri alımlarla kapanıyor. Kamuoyu tepkisi haklı ama 15 temmuz öncesi AKPsinin yaraları henüz sarılmadı. Düzelince bence 1-2 günlük iş o adaları almak. Almazlarsa bende karşılarındayım zaten. Son Yunanistan ziyaretini de tasvip etmiyorum.

Yorumu oyla      12      5  
18 ada 11 Aralık 2017 Pazartesi 23:10

Ege‘de 18 adamıza yunanistan el koydu asker konuşlandırdı.Niye kimse bu konuda birşey söylemiyor? Yakında bu yüzden denize açılamayacağız.Hükümet neden sessiz?

Yorumu oyla      12      5  
meraklı 10 Aralık 2017 Pazar 14:35

Beni Kudüs değil, zamlar, enflasyon, 45-50 milyon avro rüşvet, sınırların delinmişliği, ülkelemdeki Suriyeliler, satılıp savılmış kamu malları, hakkı yenmiş insanlarımız, her geçen gün sayıları artan iş kazaları ilgilendiriyor! Yahudilerle filistinliler kuzen, aynı dedenin torunları, bana ne onların çatışmasından! Müslümanlıksa, Suudlarla mısırlılar neden destekliyor peki? Müslümanlıksa, cihatçılar neden hiç israili hedef almadı? Yeter, kendi kendimize gelin güvey olmakla yitirdiğimiz evlatlar!

Yorumu oyla      11      5  
Akıl 9 Aralık 2017 Cumartesi 12:41

Trump‘ın kararını insan ve müslüman olarak tasvip edilmesi imkansız, şiddete başvurmadan tepki gösterilmesi gerekir.Ortadoğu zaten kan gölü, silah satıcılarının her türlü entrikası mevcut ama onların hiçbirisi ortadoğuda yaşamıyor.Her olay bizim ülkemizi etkiliyor.Karardan sonra sözüm ona gazeteci(!) bazı köşe yazarlarının yazılarına baktım kendileri ayakkabıları kirlenmesin diye toprağa basmazlar.Yazdıkları Kudüs‘ü rüyamda gördüm, bugün değilde ne zaman, dinimize yapılmış ... diye cihat çağrıları yapılıyor.Bu ülkede bu çağrıya uyup gidecek gençlerimiz olursa yazıktır, günahtır.Yangına benzin dökülmez.Sen önce çık yola ardından gelelim.Sen oturduğun yerden yaz gençleri gaza getir; yaptığın tek şey Ortadoğuda ateşin daha da artması, silah tüccarlarına daha çok kardır.Yazık dini savunuyor gibi görünüp silah tüccarlarına hizmet edenler yazıklar olsun size.Ben Amerika ve İsraili savunmuyorum tepki gösteriyorum ama siz çanak tutuyorsunuz.

Yorumu oyla      14      5  
Lombak 8 Aralık 2017 Cuma 15:54

Türkiye Kudüse gereken mesajları verir. Kendi işine geri döner. Türkiye'nin tek önceliği sınırlarını korumaktır. Suriye ve Irakla ticaretini devam ettirebileceği sınırları oluşturmaktır. Sözde Kürt kantonları gibi Batı bariyerleri bizi Suriyeden Iraktan koparamaz. Acilen ev ödevlerine geri dönülmesi gerekir. Trump Türkiye için bulunmaz bir fırsattır. Hata üzerine hata yapan bir ABD başkanı var. Kudüs kararıyla, böl-yönet ilkesini ihlal edip islam halklarını birleştiren bir karar alınmış ve bu ulusal çıkarlarımızı en üst düzeyde savunma fırsatı tanıyor. Sonuna kadar kullanmalı. Her egemen devlet bunu yapar. Her akılcı yönetim bunu yapar. Ama bizimki yapar mı göreceğiz.

Yorumu oyla      11      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva