Nedim ATİLLA
Hoşgörü- Müsamaha- Tahammül- Tolerans…
24 Ocak 2021 Pazar

Dilimizde ne güzel sözcükler var, hangisini istersen seç kullan… Hoşgörü benim en sevdiğim, müsamaha derdi büyüklerimiz, tahammül diyenler de vardı. Hatta Ferhan Şensoy’dan “Tahammül-fersâ” diye bir deyim öğrenmiş çok da severek kullanmıştık dayanmanın zor olduğu insanlara… Sonra “tolerans”- “intolerans” gibi laflar da etmeye başladık…

Geçen yazıda asla izlemediğim, Taklamakan çölüne inecek uzay gemisinin içinden çıkacak 2500 uzaylıyı tartışacak televizyonlardaki aynı 16 kişinin tartışma programlarından söz etmiştim. (Espri: Can Yılmaz) Neden izlemediğimi sordu bazı arkadaşlar; cevabım net, “birbirlerine bu kadar hoşgörüsüz davranan adamları neden izleyeyim ki…”

İşin kötüsü TV yapımcılarının sakin, çelebi, efendi konuşmacılardan hoşlanmadıklarını, buna karşılık şirret, her an kavga çıkarmaya meyilli salatalıkları konuşmacı olarak seçtiklerini biliyorum uzun süredir. Bu “tartışmacılar” hangi siyasi eğilimi destekliyorlarsa o eğilime aslında zarar veriyorlar. Birilerini savunduklarında aslında o insana da zarar veriyorlar. Bunların farkına varılmadığını sanmıyorum.

Zaten smarttvsi olan bu kanalları bıraktı, 19:00-20.00 gibi haberlere şöyle bir bakıyor sonra ver elini Netflix… Yani bu reyting listeleri falan bence tamamen hikaye… B ve özellikle de C-D gelir grupları gündüz birbirini düzen/öldüren aile, köy kasaba hikayelerine takılıyor, geceleri de Acun’a…

Bunları aslında bıyık altından gülümseyerek izlemeyi ne çok isterdim. Ama bu ülke bizim ve bu yayınlardan son derece “hoşgörüsüz” bir toplumsal doku oluşuyor. Şiddeti seven, tartışmayı ses yükselterek, laf bölerek sürdüren tartışmacıları her gece izleyen insan bir süre sonra 3. Sayfa editörü gibi kafayı kırar.

Unutmayalım; Dionysos çağından beri, uygarlık mozaiğinin doğal bir sentezini sunan Anadolu halkı hoşgörüyü erdem olarak bellemişti. Mevlana- Yunus- Hacı Bektaşı Veli gibi insanların yaşadığı Anadolu’yu düşünün önce… Bir zamanlar Anadolu’da bu üç güzel insan “sevgi ve hoşgörü” ışıkları yakılmıştı. Nereye gittiler? Şimdi de Ortaçağ Avrupasının karanlığını düşünün… Batı Dünyasının zihniyetini değiştiren Kopernik, Thomas More, Luther, Bacon, Galile, Kepler, Leonardo da Vinci, Cervantes, Shakespeare henüz ortada yokken.

Rönesans dediğimiz nedir aslında? 16. Yüzyıl Avrupa’sında Rönesans 9. Ve 12. Yüzyıllar arasında büyük gelişme göstermiş, Müslüman Rönesansının bilimden tekniğe, felsefeden tıbba, sosyolojiden sibernetiğe kadar eserlerinin tercümesine, Haçlı Seferleri ile aktarılan Doğu bilgilerine, Endülüs Müslümanlarından transfer edilen İslam kültür ve sanatı ile antik çağ eserlerinin çevirileri üzerine kurulmuştur.

TV tartışmacılarının asla anlayamayacağı konu şudur: Hoşgörüde kişisellik, anlayış ve özveri vardır. Anlayış ve özveri, kimliğin yıpranması demek değildir. Aksine; daha iyiyi, daha güzeli bulmak için, başka fikir ve düşünceleri sevgi ve saygı ile tartışarak, yeni ufuklar açmak demektir. Rekabeti hayatın ateşleyicisi gibi görenler, hırs ve rekabet duygularını azaltarak, gelişmeleri yavaşlatabileceğini sanırlar ve söyleyebilirler. Onların kavgasız, bağnaz olmayan bir ortamda gelişecek, birbirinden pek çok fikir ve eylemin gerçeklerin ortaya çıkmasına yardımcı olacağını anlamaları kolay değildir.

Hoşgörülü bireylerden oluşan toplumlar, sağlanan barış ve huzur ortamında gerçekleştirecekleri fikri tartışmalarla, ülkelerinin hızla kalkınmasına yardımcı olurlar. Kısır çekişmelerin yaratacağı kırgınlıklardan ve bölünmüşlükten uzak kalırlar. Sevgi ile desteklenen hoşgörü bizler için bir erdemdir. Gelişmişliktir. Olgunluktur.

Ama bu ülkenin temel sorunlarından biri, “hoşgörüsüzlüktür”

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 5 yorum var, 5 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Yaşar Yüksek (mucit) ihracatçı 26 Ocak 2021 Salı 06:05

Herşeyin başı ; EMPATİ. Sivas''ta geçerli tekeeleme: Ağlayak ta Gözden mi Olak Dövünek te iki dizden mi olak.

Yorumu oyla      2      3  
Emin Dinleten 25 Ocak 2021 Pazartesi 08:57

Haberleri ve tartışma programlarını izlediğim tarihleri bile hatırlamıyorum. Niye izlemediğimi açıklayan yazınız mükemmel bir anlatım. Çok teşekkürler. Müsadenizle yakınlarımla paylaşıyorum. Saygılarımla.

Yorumu oyla      3      3  
TURDAL ŞENTÜRK 24 Ocak 2021 Pazar 23:07

Nedim bey merhaba,ben tolerans,müsamaha yerine hoşgörü,detay,teferruat yerine ayrıntı,badı gard yerine koruma,medeniyet yerine uygarlık gibi Öztürkçe kelimelerin kullanılmasından yanayım. Saygı ve sevgilerimle

Yorumu oyla      3      3  
Enver Olgunsoy 24 Ocak 2021 Pazar 16:28

Mukemmel tespitler ve yazı..Kutlarim sn.Atilla..Bu hoşgörusuzlugu,empati yoksunlugunu yaratan ve bundan nemalananlar ulkeyi yonetenler..

Yorumu oyla      3      3  
Hakan 24 Ocak 2021 Pazar 13:34

Evet en büyük sorunlardan biri, bence bir diğerinde empati yoksunluğu. Belki bir ara zaman bulursanız bunda irdeleyip güzel Türkçenizle bize okunacak bir makale yazarsınız saygılarımla Kaleminize sağlık

Yorumu oyla      3      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
N'oluyor o balkonda?
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Kazanan yok, kaybedenler Gazze’deki Müslümanlar
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İki yüzlü ahlak her yerde…
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Koltuklar devredilirken!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva